Search This Blog

Thursday 29 July 2021

Tempoyak : Sebekas RM 20 dengan Gulai Tempoyak Daun Kayu

 Assalamualaikum, Annyeonghaseyo..

Musim² durian ni mesti tempoyak akan datang seiring.. Lama dah tak makan tempoyak sebab dah lama tak buat tempoyak. Beli durian, cukup² untuk makan je, tak ada lebihan nak buat tempoyak πŸ˜‚

Baru² ni terjumpa resepi Gulai Tempoyak Daun Ubi Kayu. Masa rumah bujang dulu, macam ada housemate dari Lumut bawak menu ni, ayah dia yang masak. Bila dah kahwin ni, asyik lupa nak tanya kawan tu, resepi masakan tu, sebab tak tahu nama apa nak habaq kat dia πŸ˜…

Pastu jumpa kat IG Yaties Kitchen. Tengok rupa macam sama je, terus SS, send kat dia. Yang ni ke dulu bawak masa kat rumah sewa tu? Dia cakap ya betul la tu. Sembang², pasal resepi, nekad la nak buat. Misi mencari tempoyak, hehe..


Petang tu keluar nak cari durian Tekka. Tapi penjual Tekka yang beli sebelum ni, tak ada pulak hari tu. enSuami jumpa udang merah, tauke tu lelong. Dia bawak masuk dalam Keta, saya rasa bau masam² je. Bagi anak rasa, dia kata ada masam. Pastu dia keluar lagi pergi cari Tekka pulak..



Memandangkan dah masam teringat pasal tempoyak, tak jadi beli yang siap. Balik buat sendiri, tempoyak udang merah.

Satu bekas harga RM 25, dia lelong RM 20, enSuami amek 2 bekas. Alhamdulillah 1 bekas je yang masam. 1 lagi okay. Rasanya sebab dia kopek dah lama, letak kat tempat panas, jadi buat berkuap jadi masam. Patut simpan dalam polisterin berais okay la kanπŸ€”


Kopek satu², pakai sarung tangan plastik tu sebab tak nak ada kena enzim😁
Cari tips dan resepi buat tempoyak kat YouTube n TikTok. Kalau nak masak², tengok TikTok senang, sebab video dia sentiasa jalan, tak yah nk tekan button replay untuk ulang²..

Tips Tempoyak
1. Guna garam kasar untuk perap.
2. Ada letak gula. Sebelum ni tak pernah letak gula.
3. Guna sudu/senduk plastik untuk kacau², jangan guna yang besi.
4. Dah isi dalam bekas bertutup, tabur gula di permukaan atas isi durian.
5. Guna bekas yang lebih besar dari muatan isi durian, supaya ada ruang pernafasan dalam bekas tu.
6. Dah siap adun, jangan tutup rapat sangat penutup tu, sebab nak biarkan gas yang terhasil dari perapan tu boleh keluar, kalau tak, bekas boleh meletup akibat tekanan gas dari tempoyak.
7. Biar pada suhu bilik dahulu semalaman. Esok baru masuk peti sejuk.


Saya korek² ni buat sebelum nak balik kampung, raya haji lepas. Memandangkan tak ada kat rumah, Sy letak je terus dalam peti sejuk. Nasib la tak ada letupan yang terjadi dalam peti sejuk tu, kalau tak naya je satu peti sejuk bau tempoyak 😜

Mungkin sebab bekas yang saya guna tu, jenis tak rapat sangat. Masa tu dengan harapan, balik dari raya tu, boleh dah masak gulai tempoyak tu. Sebab kata selepas tiga hari dah boleh makan. Makan tu memang boleh makan, tapi tak berapa rasakan lagi masam² tempoyak tu. Macam letak isi durian je dalam masakan tu..

Sebelum balik dari rumah mertua, pesan kat enSuami, kutip pucuk ubi kayu, untuk sekali makan je. Pastu saya ada kutip juga sikit pucuk ubi keledek. Sebab daun² lain tak ada seperti daun kaduk dan labu. Daun kunyit ada tanam. Singgah supermarket nak beli barang dapur, jumpa petai dah siap kopek. Rasa macam takut tak jumpa petai papan, beli siap je lah. Kalau difikirkan macam untung beli yang siap kopek ni. Bukan saja dah mudah nak masak sebab siap kopek, tapi untung sebab yang ditimbang memang dah sah² isi petai yang boleh dimakan.

Biasa lah kalau beli petai papan, belum tentu lagi berapa isi petai yang akan dapat, kadang² buruk je banyak. Isi pun kecik² je. Yang beli siap ni, besar² betul, gemuk², baka dari mana tak tahulah. Tapi memang besar hampir saiz ibu jari πŸ‘πŸΌ


Alhamdulillah tercapai hasrat nak masak gulai tempoyak ni. Dah tau resepi, next time boleh buat lagi. Sedap sangat aihh. Dah lama gila tak  makan nasi penuh pinggan. Hari tu boh sesiap nasi penuh pinggan, azam nak makan banyak. Alhamdulillah berselera la makan tu.. buat pedas² dari masakan biasa. Letak sampai 7biji cili padi merah tu. Selalu apa² masakan sebiji je letak 🀭

Resepi buat tempoyak, klik sini

Resepi Gulai Tempoyak Daun Kayu, klik sini

Ada bahan², boleh lah try korang.. sedap dan berbaloi masak sendiri, hehe..


Bye bye korang.. kamsahamnida ❤


Sedang mencari Penapis Air JIKSOO (Tankless)
Boleh Hubungi saya Nabilah, Magic Specialist 1Malaysia
Klik je link sini, Saya Nak Details Jiksoo

2 comments:

  1. Sedap pulak tempoyak..ikutkn sy kurang reti nk mkn tempoyak..biasa beli durian mkn gitu jew..tp klu ada ikn masak tempoyak sy mkn..nnt nk buat tempoyak jgklh klu rajin..😁

    ReplyDelete
  2. Selamat 11 tahun blog Eca. Teruskan menulis kalau ada masa :)

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)

Daisypath Anniversary tickers