Assalamualaikum, Annyeonghaseyo..
Dilema saya tahun lepas. Bila peti sejuk tak muat nak letak macam-macam, hahaha.. Selama 2tahun ni, saya adjust-adjust-adjust lagi susunan dalam bahagian sejuk beku. Peti sejuk bawah tak ada masalah kosong je. Saya tak suka bahagian bawah penuh. Kalau penuh tu, petandanya ada la tu, makanan yang tak dimakan, tapi sayang nak dibuanggg..
Tu biasa la mak-mak kat dapur ni. Sanggup sumbat dalam mulut sendiri daripada sumbat dalam tong sampah. Punya la sayang kat makanan tu. Jadi kalau mak-mak gemuk terbesar badannya tau la itu puncanya. Nak-nak ada anak kecil, makan apa sikit tak habis, mak juga kena habiskan. Kalau masak masak masak, ada je tak habis, tu petanda untuk saya jadi malas masak. masak asyik tak habis, tak yah masak la senang..
Saya jenis suka buat stok. Terutama sekali kalau masakan untuk sarapan pagi. Kalau boleh saya nak masak yang senang dan cepat masak. Supaya cepat boleh makan.
Jadi stok kecil-kecil seperti isi ayam dadu, cili kisar, santan tu semua kena ready siap. Pattern sarapan saya, mee/bihun/koteow/nasi goreng, nasi lemak/dagang, roti jala/prata/canai/bom, burger/wraps, cucur tepung/pisang goreng, keropok lekor, roti telur/john/garlic.
Kalau yang goreng2 bihun tu, preps nya isi ayam, cili kisar.
Kalau Nasi Lemak preps nya sambal nasi lemak, nasi dagang preps gulai ikan.
Roti jala/prata/canai/bom preps nya kari ayam atau kuah dhal.
Kalau garlic bread, preps nya mushroom soup.
Senarai preps tu la yang membuatkan freezer saya tak muat.
Belum masuk lagi donat kegemaran anak2, aiskrim, nuget, fries, kopok lekor kan. Dan yang penting lauk-lauk basah nak masak tengahariii..
Haa, ginila freezernya. Rak tingkat dan acuan ais batu, semua saya tanggalkan dari freezer. Sebab nak dapatkan ruang yang maksima. Yang ni time serabut ni, ada lagi benda yang tak label..
Yang kat bawah ni nampak macam penuh. Sebab tingkat tengah tu ada stok donat, mungkin baru je buat donat ni. tak muat kat atas letak bawah, ready untuk anak makan. Yang atas sekali gelap-gelap tu chiller, selalu letak keju2, coklat2, biji benih kebun dapur pun simpan sini. Yang tu ada penutup warna gelap, ni sebab nak amek gambar saya angkat la ni buka. Serabut gak tu, sampai sekarang saya belum upgrade lagi bahagian ni. minggu lepas dah ada terfikir nak kena kemas bahagian tu, tapi belum buat lagi. minggu ni obses dengan blog plak. tak sempat lagi la nak kemas, hahaha..
Tingkat 1 tu, selalu letak makanan yang tak habis. yang esoknya kena habiskan, kalau tak habis juga, 2 je penyelesaiannya, satu buang, dua simpan beku. sebab tu tingkat tu kosong je. Senang nak pantau, makanan apa lagi yang ada.
Tingkat 2 buat letak makanan/sayur yang tak muat dalam drawer atau bekas putih kat tingkat 3. Saya simpan sayur2 terutama yang berdaun dalam bekas tuperware. Tahan lama sikit dari biasa simpan dalam plastik beli dari pasaraya, lama2 kecut sebab sejuk. Letak dalam bekas, lama sikit dia segar tu..
Yang bahagian drawer tu nampak banyak sebab saya simpan makanan kering. macam ikan bilis tu, balik kampung, borong siap2 berkilo2 kat Tanjung Dawai. Sebab susah nak dapat ikan bilis yang saya suka. Dah try beli kat shopee, dapat macam lain. Depa kata mata biru, mata biru pun banyak saiznya. Saya suka yang sedang2. Yang bersih, putih, tak masin, makan mentah pun boleh, crunchy bila goreng, tak liat, tak gatal tekak. Haaa banyak syarat nya. Beli sendiri depan mata, boleh pilih. Nasib tahun lepas raya haji dapat balik Kedah, borong sesiap. Alhamdulillah ada lagi stoknya. Harap hujung tahun ni dapat la balik, huhu..
Telur memang beli sepapan terus. Dah cerita dalam posting lepas. rak letak telur tu muat untuk 18biji je. selebihnya saya simpan dalam tuperware putih tu juga. selalu saya sorting, telur yang lonjong2 besar sikit dari yang lain2 saya simpan dalam bekas tu. Khas untuk buat kek/kuih muih. telur yang kecik2 letak kat rak untuk masak2 setiap hari. Teori saya, konon lah, yang lonjong dan besar tu, telur putih lebih banyak. Kalau buat kek cantek, kalau telur putih banyak, gituu..
Bila dah sumbat macam2 dalam freezer, saya jadi lupa la apa yang ada dalam freezer tu. Dari gambar tu, nampak yang bahagian depan ja. Kadang2 kat belakang tu ada lagi, roti prata, pizza tesco atau apa2 lauk/bekas yang kecil saya sorok kat belakang, hehehe. So tahun lepas masa rajin buat label untuk jadual sekolah Hafni. Saya pun buatlah sekali label makanan yang ada. ini stok yang ada dalam freezer sahaja. Peti sejuk bawah tak masuk senarai. Nampak kan bulan Januari, awal tahun lagi semangat buat label, hahaha..
Hi ..salam kenal..akk pun mcm tu dik..sgala manika ada dlm.peti ni..hihii.
ReplyDelete