Ini adunan dengan 250g tepung gandum.
Bahan2 lain :
125g butter [saya guna Planta]
60-70g gula icing [ikut selera, 60g pun dah OK]
1 biji telur
Sedikit esen vanila.
Sebelum masuk nak bakar, kena cucuk2 dulu dengan garfu.
Adunan ni cukup2 dengan acuan yang saya ada.
12 pcs saiz 4cm [ukuran dasar acuan]
24 pcs saiz 2.5cm [ukuran dasar acuan]
Tapi yang kecil ni, dalam 17 je guna...
Bakar dengan 110C selama 20-25 minit.
Resepi tat telur ni ada dua cara juga.
Ada yang bakar kulit dulu.
Ada yang bakar serentak kedua-duanya.
Kalau saya suka bakar kulit dulu, kalau rangup2, kan sedap sikit.
Dua cara ni dapat kat blog Lady Hanna. Klik SINI
Untuk resepi inti telur, saya amek dari blog Sue Bee. Klik SINI
250g susu cair [saya guna susu pekat]
2 biji telur dipukul sedikit
60g gula kastor [tak letak, sbb dah manis dengan susu]
1/4 sudu garam
1 SB tepung kastad
Semua bahan disatukan dalam periuk, kacau bagi larut semua baru masak dengan api kecil sehingga berbuih di tepi periuk.
Tuang dalam jar, untuk senang nak tuang dalam tat.
* Untuk resepi guna susu pekat tu, saya main hentam je, hehe. Tapi tak letak 250g, saya masuk 2 SB kalau tak silap. Campur dengan air 1 cawan. Sebab masa ni, saya guna sebiji telur je. Rasa macam banyak plak, untuk 29 biji tat yang saya ada.
Takut gak kang tak jadi, huahuahua.
Bila guna jar, memang senang nak tuang.
Tu pun ada juga yang terlajak tuang, huhu.
Kebetulan ada syringe anak dok main, tetinggal atas meja, saya amek sedut guna syringe tu, hehe.
Otak kena bijak, ngeh ngeh.....
Jadilah tat telur saya untuk cubaan pertama.
Manislah sangat, huahua...
Lain kali kena sukat betul2, first time memang suka nak hentam je...
Nak jimatlah sangat, hihihi.
Rasa macam makan tat susu pulak, hahaha...
0 comments:
Post a Comment
Terima kasih untuk komen bernas anda :)