Assalamualaikum...
Kalau tak silap, resepi soto ni, saya cuba dalam bulan Ramadhan lepas..
first time ni nak masak...
Kalau ikut selera saya, saya tak berapa nak makan nasi impit ni..
himpit ke impit eh?
macam kena himpit je kan, xleh nak kembang setaman, terhad dalam plastik bungkus tu saje..
tu sebab nama himpit kot, erkkkkk...
hehehe...
tak pernah dok rebuih nasi himpit.
dah kawen sama wong jowo ni, kena la serba sikit ambil tahu..
kang mak mertua suruh rebuih nasi impit tak jadi plak kang..
sebab tak pernah buat, kuangkuang...
Ok, kali ni pun try sikit je..
yang makan banyak, enSuami dan Hafni...
Hafni dah sudah rebus, nasi dah sejuk..
bagi dia try makan sekali...
dah dia sorang je tak puasa kan....
sekali 2 biji sekali makan...
ayokkk, jadi orang jawa dah ni, hahaha....
Soto saya simple je kan...
boleh la nak makan, kami anak beranak...
Buat hidangan berbuka puasa...
dah tinggal 3 ketul, selepas dah hidang dalam mangkuk, bersedia nak berbuka...
saya amek sebiji je, belah 4...
tu pun dah nak loya kat tekak...
nasib baik kuah sedap..yummmm
sebiji je boleh jalan...
tak tahu la, kenapa tak berapa nak lalu makan nasi himpit..
walhal beras la jugak kan...
mungkin sebab dia lembik2 tu kot...heyhey...
Resepi soto ni kan, ada santan tau..
tengah2 dok masak, baru dok terfikir...
aik bukan soto, kuah sup ka?
awat kena boh santan ni, adoi..
betoi ka dak ni, adoi...
hentam saja la...
ikut resepi Kak Azie Kitchen, takkan tipu lak kan...
nanti enSuami balik, kita tanya pada yang pakar...
Bila enSuami balik, saya pun cerita la pasal soto ada santan ni..
betul ke tak...
terus dia buat muka pelik, ada santan?
bukan macam kuah sup biasa ka?
kannn, saya pun dah keliru..
yang ada santan tu, orang panggil lontong kot???
Saya pun cakap la, saya tengok resepi kat blog Kakak ni..
tu soto versi mana tu...
versi Klate kot, kak tu orang Kelantan, kekeke...
Tapi bila dah makan, OK jak...
dah nama soto, haruslah jadi soto..
gambar tu terkuning sangat, itu semua salah kamera, kekeke...
original tak la kuning sangat macam masak lemak kuning...
tak, tak, bukan macam tu...
enSuami pun cakap sedap..
tak ada la pelik pun, bila ada santan...
lagi sedap la, rasa berlemak gitu...
so kalau dah sedap, tak ada la nak kena kondem, [selamat ceq]
sape nak try soto versi santan, nah tengok resepi di bawah ni..
sumber dari blog Kak Azie Kitchen ye...
Soto Ayam
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
1 ekor ayam – potong 4
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk lada putih
Cengkih, bunga lawang, kayu manis, pelaga
1 cawan santan pekat
Garam
Serbuk perasa
Bahan Kisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 batang serai - ketuk
Cara cara:
Tumis bahan rempah penumis, bahan serbuk dan bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan air dan masak sehingga mendidih.
Masukkan serai dan lada putih.
Masukkan ayam dan bila masak, dikeluarkan ayam dan digoreng sehingga kekuningan.
Bila sejuk, bolehlah dicarik halus.
Masukkan santan dalam kuah mendidih, serbuk perasa dan garam.
Bolehlah diangkat untuk dihidangkan bersama nasi impit atau mee hoon yang dicelur.
Sambal Cili
Segenggam cili padi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Kicap cair
Gula
Blend segenggam cili padi dan bawang bawang.
Masuk air dan masak sekejap.
Masuk kicap cair dan gula.
Bahan bahan Lain:
Taugeh – goreng tanpa minyak
Daun sup – hiris
Daun bawang – hiris
Bawang goreng
Soon goreng (jgn cuci, terus digoreng)
Begedil
Kacang tanah - goreng berminyak
Mee hoon – celur
Nasi Impit – potong kecil
Selamat mencuba, babai...
WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster
kite pun selalu gak usha2 resipi dr kak azie kitchen hehe..
ReplyDeleteseriously nmpak menyelerakan
kannn...
Deletekak azie kitchen n kak ita masam manis...
best sgt...
soto ayam bersantan tu nampak menyelerakan.
ReplyDeletenak juga cuba tapi tak pernah lagi masak soto ayam.
takut plak tak jadi. hahaha
salam perkenalan :)
Memories Are Forever