Hari Jumaat adalah turn Nabilah masak.
Nabilah nak masak guna oven!
Resepi apa yang sesuai???
Teringat resepi yang Kak Shahnaz kasi kat emel selepas kitorang makan kat rumah dia tahun lepas semasa Ziarah Nisa ke rumahnya..
Special, sebab ayamnya dipanggang.........
tapi dia guna beras yang mahal la, beras panjang Basmathi
Nabilah boleh guna beras biasa yang ada kat umah ni..
Ok je kan.........
Ok pada sesape nak mencuba, silakan cuba..
Resepi ni sebijik dari Kak Shahnaz, tiada tokok tambah atau pengurangan.
Selamat mencuba, =)
*Emel Kak Shahnaz*
Assalamualaikum..
ngeh2..resepi airmata kerr..kuang2..kna bwg kua r airmata..
xde kaitan ngn resepi..resepi ni ayah belajar dari kawan kat u.s..masakan ni laa ayah selalu masak masa bujang dulu sampai laa sekarang.. ley cuba wat dalam masa setengah jam aja..masa raye pn sedap mkn
ngeh2..resepi airmata kerr..kuang2..kna bwg kua r airmata..
xde kaitan ngn resepi..resepi ni ayah belajar dari kawan kat u.s..masakan ni laa ayah selalu masak masa bujang dulu sampai laa sekarang.. ley cuba wat dalam masa setengah jam aja..masa raye pn sedap mkn
Nasi pilaf(utk 4 pot)
- beras basmathi@beras biasa-sukatan air ikt beras
- 1 sudu besar marjerin(sebaiknya dorina)
- setengah biji bawang besar untuk 1 pot nasi
- 1 ulas bawang putih untuk 1 pot nasi
- 1 inci halia
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 7 batang cengkih
- 7 biji buah pelaga
- ayam setengah ekor potong2
- boleh tambah daun ketumbar,sukatan sesedap rasa
- sejemput kunyit(untuk warna)
- panaskan marjerin sehingga cair
~Tumis jangan sampai hangus ye~ |
- letakkan bawang putih garing tepinya
- kemudian masukkan bawang besar masak sehingga layu.
- letakkan semua rempah dan halia
- goreng smpai bawang garing(jgn bg hitam dh laa:-w)
- kemudian tuang air,tunggu hingga mendidih(tambah 1 mug lagi air utk wat sup pd nasi)
- setelah mendidih letak kunyit dan garam(sukatan garam=setelah rasa cukup masin tambah sikit lagi ukt masin lagi
- kemudian letak ayam dan tunggu hingga mendidih
- kemudian toskan beras dan letakkan dalam rice cooker
- setelah mendidih sup tadi tuangkan ke dalam rice cooker dan pasangkan suis rice cooker
- dan tunggu sehingga beras timbul sebab mendidih kemudian letak daun ketumbar,kismis,kacang gajus,badam..
- dah siap Ayam panggang
- 1 inci halia
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- kisar bahan2 diatas(jgn sampai cair)
- campurkan sos tomato @ sos cili 2 kicap(mengikut selera sendiri ke dalam bahan yang dikisar tadi)
- 1 sudu besar garam
- 2 sudu besar gula @ madu
- ayam dipotong 2..1 potong digaul dgn kunyit 1 sudu kecil kunyit
~Kuah rebusan ayam untuk nasi~ |
~Nasi pilaf dalam periuk, tanpa daun ketumbar, kismis @ gajus, =(~ |
~Nasi yang telah siap dimasak, sedap dimakan semasa panas~ |
- kemudian gaul ayam ini dengan bahan dikisar tadi
- kemudian letakkan ia ke dalam oven 200 dlm tempoh 45minit
~Dalam oven, ayam sedang dipanggang~ |
~Ayam panggang saya sudah masak!~ |
- timun diparut bulat2
- carrot diparut panjang2
- kubis diparut kecil2
- daun salad beso2
- tomato dipotong nipis2
- mayonis dlm 2-3 sudu besar
- garam 1 sudu kecil
Ok x, kawan2???
Boleh cuba kan?
..........Sedang mencari resepi istimewa untuk enSuami..........
0 comments:
Post a Comment
Terima kasih untuk komen bernas anda :)