Saturday, 2 November 2013

D.I.Y : Acuan Khat Kufi ALLAH


Hai, suka tak pasal deko2...
Tapi nak DIY juga..
Bajet cam pro plak..
Cewahhh...

First time tengok yang ni lawa tak rasa?
Sapa boleh teka, kat rumah sapa ni?

sapa follower blogger glamer ni mesti tau kan...
Ye blogger Nama Saya Nadia...

Dia buat guna orang profesional..
iaitu Wallmakeover by Na...
Harga RM450 kot...

Mulanya saya pk nak letak frame bunga2 je kat header/future wall bilik tidur kami.
pastu dok usha2 lagi idea.
Buka semula entri Nadia pasal deko khat ALLAH tu...

explore explore, google google...
ting!
macam boleh buat sendiri jek...
ha, macam mana tu?
ehhheee...

first sekali kena la ada design khat ni kan...
apa lagi pakcik google la buat keja....
hentam la keyword ALLAH, KHAT KUFI, VECTOR semua....
jumpa yang ni....


pastu usha lama2, asal macam pelik je...
tengok semula gambar tadi...
oh yang dia punya ada syaddah n hiasan2 lain patut la...
yang saya jumpa ni kosong2 je....

google lagi...
bila terjumpa yang ni....


ish macam lawa juga.
boleh buat lain sket dari Nadia...
nanti sama lak, tiruuuu ehheeee....

tapi nak jadi rezeki, mata nampak juga design sebijik macam awal tadi...


Yes!!!
dah jumpa...
tak sabaqnya...

edit2 sket.
buang background.
pastu adjuz ikut saiz kat dinding yang nak dibuat tu...
agak saya dalam lebar 4kaki, tinggi 6kaki kot...
sebab header tengah tu 5kaki, ikut saiz katil queen, standard la kan....

tapi daripada gambar kecik nak jadi 4kaki, acane???
saya tau2 gitu je, teknik ni guna excel.
korang penah buat?

saya penah tengok je kawan2 buat masa kat UKM dulu.
diorg buat word untuk banner calon pilihanraya kampus...
selalu budak laki ja yang dok buat ni..
pompuan tolong cantum2, n cat banner...
sebab time gantung banner, keja orang laki plak buat...

jadi, saya pun acu cuba try test tengok...
agak2 la nak adjuz kat dalam excel tu...
dengan sedikit pengetahuan, try2...
dapat la juga hasilnya....

nak dapat ni, 12 keping A4 saya guna...
Kalau usha dekat2, boleh nampak cantuman kertas tu...

Masa ni dah siap cantum daaa...
lepas print, terus cantum...
xsabaq nak tengok jadi ke tak...

dah siap cantum, dah kering gam tu, sesi toreh menoreh lak...
pakai gunting la nak cantik..


Udah siap daa....
dah boleh nampak corak tikar sarawak kat belakang tu....

Lepas ni sedia untuk tampal kat dinding plak...


kaedahnya of course la pakai cat...
sebab yang pro tu pakai cat.
ni dah pikiaq habis dah ni...

enSuami tanya, sungguh ka....[ayat tak percaya la tu]
sungguh la... hahaha
saya yang cat semua ni, ape kisah..
enSuami tengok2 je....

kalau tak lawa, kasi double, padam semula dinding tu....
semua ni dah siap daa..
saya setle semua sebelum bersalin lagi...
gigih tak, bila nak panjat kerusi tu, enSuami, haiii geleng2 pala...
saya, rilek jek....

insyaAllah selamat.
kan dah selesai...
satu hari dah siap...
bila nak touchup2 tu je amek masa sket...

Ada bran nak conteng2 dinding rumah???
ehhhheeee....


50 comments:

  1. aaaa baru nk tgk hasillnya..hehe

    ReplyDelete
  2. huhu, hasilnya xla gempaq sgt...

    lain kali baru nak tunjuk, ehhe..

    ReplyDelete
  3. rajin! blh share kat mana dpt gambar tu.. nak jugak.. hihii...

    ReplyDelete
  4. cantik nya.. saya pon rasa teringin nak buat.. boleh share tak acuan tu? maksud saya softcopy nya..heheheh...

    nanti jgn lupa update laju2 hasilnye yer...

    ReplyDelete
  5. cantik. macam mana nak buat kat exel tuh? huhu

    ReplyDelete
  6. Hamba Kerdil,
    boleh tinggalkan emel.
    saya boleh kongsi softcopy excel tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini email saya, razakjabar90@gmail.com

      terima kasih kak ^_^

      Delete
    2. SY NK JGK.. BOLEH BG SOFTCOPY? areshekin@gmail.com

      Delete
    3. Salam sy nk jgk softcopy bleh?

      Delete
    4. Minta tinggalkan emel sis haliza Rahman..
      Tq

      Delete
    5. Minta tinggalkan emel sis haliza Rahman..
      Tq

      Delete
    6. Nak jugak kak..
      ahmadhusaini89@gmail.com

      TQ

      Delete
    7. assalam kak..izinkan saya soft copy barangbarang13@gmail.com

      Delete
  7. bestnye klau dpt tgk proses mse pkai excel tu..hope ade lg entry psal khat kufi ni..tq..

    ReplyDelete
  8. Salam.. nak jugak softcopy excel tu.. bole email kt leen.pys@gmail.com thnks sgt2 :)

    ReplyDelete
  9. As salam. Came across ur blog masa cari psl khat ni. Blh share tak software excel dgn akak? Email eszek01@ymail.com. Terima kasih ye

    ReplyDelete
  10. Blh share softcopy.. Ni email sy ainiemaruzuki@gmail.com.. Tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, saya dah hantar emel.

      Selamat ber DIY...

      Delete
  11. Salam, blh share jgk x softcopy excel tu dgn akak..email roesa70@yahoo.com tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK. Saya dah hantar, kak.
      Selamat berDIY...

      Delete
  12. As salam..

    Boleh x nak mintak softcopy??hehe
    Kagummm... ;)
    Mohon emel pd sy if x keberatan tchu_murni@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. Salam,blh tak share softcopy awak kat saya sitifatimahummukhairyahya@yahoo.com... sgt kreatif: >

    ReplyDelete
  14. salam...boleh share x softcopy tu...sy penah bace yg nadia punya tu.tp mcm x mampu..buat sendiri mampu la kot...tq

    ReplyDelete
  15. lupe email saya linda2702@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Salam blh nak template jugak? aziah_nuraziz@yahoo.com .. Tq

    ReplyDelete
  17. salam puas cari ada jga cara mcm ni blh kongsi cara edit excel tu kt are_amin6996@yahoo.com syukran tq

    ReplyDelete
  18. Assalam...bole share xtemplate tu...ngeeeee...
    scha_my@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. Salam hye...nak jgk excel tu..buat xmnjadi la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam shafriena,
      Bg emel sis, baru sy boleh bg excel tu.
      Tq

      Delete
  20. Ha ah la...terlupa nk leave email..sori shafriena_sha@yahoo.com tq

    ReplyDelete
  21. salam, kreatif...
    mintak softcopy excel- din_masaru@yahoo.com , klau ade kalimah yang jugak blh bg jugak..hehe..

    ReplyDelete
  22. Slm..kalau tk keberatan blh tk share cara edit excel tu.email halamancintaku@gmail.com.time kasih

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum..boleh share x cmne nk bt kt excel tu..mkasih..
    Email suryani_mohdazizi@yahoo.com

    ReplyDelete
  24. Assallammualaikum. .. cantik sangat dn kreatif. .. leh share sofcopy... klu x keberatan.
    .. mawarkejora86@gmail.com. .. syukran.... 😊

    ReplyDelete
  25. Assalam sis..nk softcopy jgk..
    azwaqalisu@ gmail.com

    ReplyDelete
  26. As slm. Nk jugak softcopy. Ni email rosnainimatzuki@gmail.com

    ReplyDelete
  27. assalam.. nk juga soft copy.. email latifah.abubakar@hanson.biz

    ReplyDelete
  28. Salam..boleh kingsi excel khat ?cadang nak buat di surau sekolah..miera_0903@yahoo.com,tq.

    ReplyDelete
  29. salam sis lawa la.. nk mintak kongsi excel bley? 2012faizah@gmail.com
    tqsm sis..

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum cik,mohon share softcopy utk design ni ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalakumssalam..
      Mr. Cool, minta tinggalkan emel ya,
      TQ

      Delete
  31. Salam, okay cam menarik.....nak gak copy, send email kat hafiqzakwan@gmail.com

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)