Monday, 18 January 2016

TIPS : Cara saya atasi masalah Ampaian Crocodile yang patah

Asssalamualaikum...

Hai semua....
hari ni nak cerita idea gila saya nak atasi masalah yang selalu berlaku di rumah ni...

Ampaian baju ni memang agak penting la bagi saya..
sebab pakaian yang telah dibasuh, semestinya akan dijemur/disidai di ampaian ni...

Dulu2, saya pernah cerita, ampaian ini diletakkan di dalam bilik tidur, bersebelahan tingkap, yang mendapat cahaya matahari secara langsung dari pagi sehingga petang...


Selain dari sidai baju basah, satu bahagian di sebelah yang bertentangan, saya guna untuk sidai baju sekolah enSuami yang belum digosok..
termasuk baju dan tudung saya [jika ada] yang belum digosok...

Kalau ikutkan jadual, sebulan sekali, saya gosok baju...
kalau lebih dari jadual, mula la menambahkan beban yang melampau pada ampaian tu...
jadi had muatan, cukup sehingga sebulan sekali sahaja...


Tapi sejak 2012 kami guna ampaian ni...
masalah elbow/sesiku [tak tahu la nama rasminya apa, wakaka] yang berwarna oren tu, selalu la patah, huhuhu...
nak beli di kedai perabot, kena order dulu...
sebiji tu, RM2.00..

Pernah la dulu beli baru dalam 4 biji kot...
kos RM8.00.. [pejam mata, telan ayaq lioq]
lama-lama, ada juga patah...
pastu dapat idea, sebelum dia patah/terkoyak secara besar-besaran, saya salotape-kan banyak-banyak supaya dapat terus kukuh memegang rel ampaian tu...

Sehingga la satu masa tu, saya dapat idea pula...
nak cari paip air, bentuk L/elbow di kedai hardware...

Lama dah dapat idea, tapi asyik lupa nak membeli...
sampai la letak benda oren tu dalam beg duit, supaya tak lupa nak beli...
minggu lepas, baru dapat beli...

Di kedai, tanya nak paip yang bentuk L macam ni sambil tunjuk benda oren tu...
Paling kecil pun saiz 4cm, agak besar berbanding lubang benda oren tu...
tapi nak buat macam mana kan, cuba la juga 2 biji dulu..
1 biji, RM0.40...  


Balik rumah, terus nak pasang letak macam tu saja, tapi tak berjaya...
lepas tu dapat idea nak guna span/kain untuk balut rel besi tu supaya saiz membesar dan ngam dengan lubang paip tu...


Ini pun cuba jaya je la ek...
tolak-sumbat sampai habis ke hujung...
kadang2 boleh tercabut juga... [mungkin sebab guna kain licin kot]
OK, cuba kedua-dua bahagian, terus masuk ke rel dan ke ampaian tu...


Jadi la seperti dalam gambar...
asal boleh pasang, OK...


Walaupun rupanya tak sekemas atau secantik benda oren tu...
yang penting dapat berfungsi...
kemudian harga pun lebih murah..
RM0.80 sahaja untuk 2 biji elbow ni...
emm lagi jimat berganda, hihihi...hee hee


Tak ada yang kurangnya, tetap dapat berfungsi...

OK ni gambar tengah penuh sebab bulan 12 tak gosok baju..
pastu dah mula tahun baru pun, enSuami pakai yang stok lama yang dah gosok..
minggu kedua pula, sekolahnya ada merentas desa, so, tiap2 hari pergi sekolah dengan t-shirt dan traksuit...
lagi la buat dek jek si pnIsteri, dancing


Tapi minggu ni dah clear dah....
berpeluh la juga, gosok baju, musim panas sangat sekarang ni kan..
tu pun buat sikit-sikit...3 hari gak la berulang gosok baju ni...
sebelum masak tenghari, gosok baju dulu, 2 jam...
lepas masak, makan, tidur kan Hafni, boleh mandi terus untuk solat zohor....
baru segar sikit badan...

Misi ampaian patah, SELESAI!
korang ada idea lain yang lagi bernas, idea nanti share OK!
wave
WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

11 comments:

  1. Alahai.. bijak idea ni.. saya beli besi kat mr diy rasanya dah rm9 1.. jimat sgt kalau buat sdiri kan..

    ReplyDelete
  2. dah ok tu..jimat pun jimat..
    harapnya lebih tahan la..

    saya pun selalu risau takut ampaian baju pun jadi macam ni..

    ReplyDelete
  3. wah ok sangat ...boleh guna pakai idea ni..sebab hari tu guna ampaian ni untuk sangkut kain sembahnyang di ofis, tapi pakai cable tight and guna binding tape keliling elbow tu..membantu jugak..:-)

    ReplyDelete
  4. Memang jimat... bergeliga ler otak tuan punya blog nie.. hehe saya pun tak terfikir..

    ReplyDelete
  5. Wahh tips yg sangat berguna ni. Kreatifnya awak ni..hehehe

    ReplyDelete
  6. sama la sis..dulu2 ade satu ampaian yang patah..jasdi senget sebelah..last2 saya bubuh skru dlm tu supaya dia x longgar...elok balik..bertahun guna..nak pindah baru2 ni, saya sedekah kat surau, sbb elok lg..syg nak buang...blh letak2 sejadah ke ape...

    ReplyDelete
  7. wahh rajinnyer mak repair ampai patah tuuh.,

    ReplyDelete
  8. Ok jimat good idea kita pun nak tryla buat

    ReplyDelete
  9. nurin tertarik dengan hanger yang bersusun tu..semua hanger satu jenis je..sejuk mata memandang haha

    ReplyDelete
  10. Idea yang bagus..jimat duit...

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)