Friday, 29 January 2016

PLAYROOM : Keadaan playroom Hafni terkini...

Assalamualaikum....

Selepas 8 bulan DIY kabinet dapur kotak untuk Hafni, gini la ghupenye...
koleksi masak2, bertambah...


Ohh, oven tu dah tak melekat di dinding sudah...
dah banyak kali tertanggal..
dah banyak kali baiki, tetap tanggal...
bukan tape tak kuat, tapi sebab terlalu kuat, cat pula yang tertanggal, emmm

Harap microwave boleh bertahan lama sikit..
walaupun sekarang dah longgar2, huhu


Sinki tu, memang tak dapat nak elak lagi dah...
memang terkoyak gitu la..
dah siap masuk dalam sinki tu, mau nya tak rabak...
Anak Umi, Hafni oii...


Tapi kira OK la juga, sinki tu boleh alih...
kalau sepah sangat mainan masak2 Hafni, Umi kutip semua mainan tu sumbat dalam kotak tu...
pastu letak sinki tu, tutup...
siap, kemas!!! wakakaka....

Time malas nak cara, gitu la Umi buat..
bijak tak, Umi??? (^_^)

Baru2 ni pergi MRDIY, enSuami jumpa set mainan ni...


Masa di kedai, saya tak perasan lagi pasal ada velcro ni...
bila dah balik, enSuami pasang2 semua, dah mula main dengan Hafni, baru sedar pasal ni...
ohhh bagus la ada velcro...

Sebab dah lama dia dok tengok video youtube macam video di bawah ni...



Dok hiris2 sayur dan buah-buahan...
macam best je kan...

Ada sekali tu beli mainan masak2, ada juga buah lemon, strawberry yang terbelah gitu...
asbab dari video tu, terfikir macam sesuai je nak letak velcro pada strawberry dan lemon tu..
tapi sampai la ni, Umi tak terbuat lagi...
asyik lupa je, nak selongkar cari velcro dalam kotak bawah meja jahit tu, huhuhu...

Sekarang dah ada mainan velcro ni, tak dan Umi nak buat untuk Hafni, hehehe...
memang seronok la dia dok menghiris 2 biji kek tu..
1 kek bulat, 1 kek swissroll [kot]....

Dan yang paling best, dapat display dan guna dalam oven dan microwave Hafni tu, yeh!


Saya pun jadi seronok dok main gini...
almaklumlah, zaman Umi dulu mana la ada macam ni kan...
dulu2 main masak2, guna bata/batu ja buat dapoq...
guna tempurung nyok je buat periuk..
kacau2 guna ranting pokok ja..
bahan masak pun pakai daun2, pasir, tanah, gitu la....
huahuahuaaaa....


Sekarang diorang punya lagi gempaq, hebat..
barang mainan tu nampak real macam benda sebenar...
memang sambil main, boleh belajar sekali...


Di sudut yang bertentangan dengan dapur tu, ada sudut untuk pembelajaran pula...
Dulu2, kalau ingat lagi saya ada gantung banner untuk tampal poster2 untuk pembelajaran...
masa tu cetak dengan kertas je...
entri pertama tentang playroom


Lepas semua ni terkoyak...
dapat idea nak buat ABC, AlifBaTa tu ke kotak untuk aktiviti homeschooling tu...
pastu sempat la gantung kotak-poster tu di banner tu...
tapi terlupa nak ambil gambar masa tu....

Lepas sebulan pasang, banner tu dah tertanggal dari dinding...
alang2 dah tanggal, saya cabut terus ja..
malas dah nak tampal lagi...
lagipun ada plan lain nak guna banner tu...
So sekarang kosong je la dinding tu...

Kotak-poster tu, saya letak macam tu je, sandar ke dinding...
dulu masa gantung di banner, Hafni tak boleh nak amek..
kalau dia nak, dia kena panggil Umi atau Abi untuk tanggalkan...

Tapi sejak terletak macam tu, senang Hafni amek..
dia boleh bawa ke mana saja dia nak..
sekejap bawa ke katil, ruang tamu, dapur pun dia bawa la...


Saya perasan sejak ada kotak-poster ni, pantang saya sebut;
Hafni, baca ABC, baca AlifBaTa!
mesti dia nak lari pergi amek kotak-poster ni...

Sebelum ada poster ni, baca dengan mulut je, sebab nak dia pandai sebut ABC dll..
masa tu kira hafal sebutan je la, huruf tak kenal lagi...
tapi bila dah ada ni, kalau suruh baca, memang dia nak tunjuk la...


Haa, bukan anak lelaki je la main kereta...
anak perempuan pun harus ada jugak...
Hafni sangat obses dengan bas dan lori...
almaklumlah dok tengok video "the wheels on the bus go round and round"
memang pantang la tengok lori bas lalu kalau dalam kereta di jalan tu..
jenuh kita nak respon...
Buss, buss, yellow.. lorri, lorri reddd...
yaa, bus yellow, lori red....
hahahaha, layankan je la....

Akhir sekali, jom layan tengok Hafni main masak2 kek....



WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

14 comments:

  1. comelnyer dia...seronok tgk mainan budak2 zaman skrg...saya dulu2 klu dpt main patung mainan tu pun bila atuk dpt kutip tepi2 pantai yg org punye..kalau nak beli tu mmg tak mampu time tu..hihih

    ReplyDelete
  2. comeynya dapur masak dia.. set lengkap nohhhh... hafni... order kek seketuiii.. hehehe

    ReplyDelete
  3. hafni!! one slice cake please!! hihi... comeynyer laaa dapur masak dia. rajin betul mak hafni ni. mintak buatkan seketoi dapoq utk anak dara cheq bole naa?? =)

    ReplyDelete
  4. wah untung hafni..best tgk mainan dia.

    ReplyDelete
  5. Ya Allah..cantik sgt bilik hafni. Rajinnya awak. terinspirasi sgt tengok playroom ni.

    ReplyDelete
  6. Suka....bestnya dapat main masak2 mcm ni...dulu dok korek tanah je main..huhu

    ReplyDelete
  7. Kreatifnya akak ni, lya dulu2 pun main msk2 guna daun hhihi

    ReplyDelete
  8. rajinnya nabila.. seronok tengok playroom tu.. comel aje. kalau nak beli memang mahal...

    ReplyDelete
  9. memang beruntung la anak-anak sekarang kan? mainan mmg best2... comel la hafni main potong2...

    ReplyDelete
  10. alahai comel betul dapur anak awak la
    geram tgk sudut2 bilik utk anak awak tu,tmpt main,tmpt belajar.best3!

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)