Tuesday, 12 January 2016

RESEPI : Kacang Parpu Goreng Pedas versi ngelat, kekeke

Assalamualaikum....

Hai, hari ni masak2 lagi...
rasanya minggu ni, nak update entri resepi jer....
bagi clear semua folder dan draf dalam blog ni...

Rasanya semua western food kot..
cuma hari ni bukan western food...
tapi kudap-kudapan...

Kalau balik kampung tu, enSuami ajak pi Pekan Rabu...
semestinya kacang parpu goreng pedas akan disambaq dulu...
memang favorite sangat...
syok dok krup krap krup krap dalam kereta on the way nak balik Selangor..

Kacang parpu?
apa tuh?
hehehe, orang Kedah/utara ja panggil parpu..
bahasa baku, kacang dhal..

Dulu2 dok panggil parpu, enSuami gelak macam nak pecah perut..
asyik dok betulkan sebutan dhal lah, bukan parpu..
orang Kedah panggil parpu, you know!
wakakaka....

Dan sebab taip parpu lah, saya jumpa resepi ni..
saja taip ikut perkataan negeri sendiri..
kot2 ada yang orang ori Kedah update pasal resepi ni kan...
baru kena dengan tekak orang Kedah

Banyak juga yang jumpa, tapi yang ni juga yang saya amek..
nampak macam menyelerakan...
Sumber resepi dari GebangCheFa...

Bahan
500G kacang dhal * rendam 24 jam, basuh n tos sekejap
5 biji bawang putih * tumbuk hingga lumat
3 SB cili boh 
1 SB asam jawa diperah airnya
(klu ada serbuka asam boi pn boleh gantikan air asam jawa) 
2 SB cili sos
2 SB gula sedikit garam jangan dilupa 
1 tangkai daun kari
minyak untuk menggoreng

Cara Masak:
  1. Goreng kacang dhal yg dh ditos sampai garing. (tp jgn sampai keras ye...sesekali tu amek sebijik utk rasa tahap kerangupannya)
  2. Tumis bawang putih, goreng hingga kekuningan.
  3. Masukkan daun kari
  4. Masukkan cili dan bahan2 lain...
  5. Kacau hingga pekat 
  6. Masukkan kacang parpu
  7. Gaul rata dan goreng lagi hingga sampal bersalut cantik pada kacang parpu
  8. Bila dah sejuk, boleh simpan dalam bekas kedap udara...
  9. Sedia untuk dinikmati...



Kacang parpu ni, memang saya beli 500G...
tapi separuh tu nak buat kuih vadei...
nasib baik teringat nak buat kacang ni...
kalau tak, nasib la masuk tong sampah aje, sebab kuih vadei tak berapa nak jadi, huhu....

Saya goreng, letak minyak sikit je...
ingat lebih minyak tu nak guna terus untuk tumis..
4 kali goreng, habis minyak tu...
kena tambah lain...

Kacang ni, selepas rendam, dia kembang...
pastu bila goreng, lama-kelamaan mengecut..
masa tu baru perasan, fizikalnya macam kacang yang dok makan selalu...


Tapi..........
untuk kuah pedasnya, saya guna kuah keropok lekor je..
sebab stok cili kisar ada 1 bekas je lagi..
stok cili kering ada je, tapi besa la..
sket je nak guna, malas nak susah2...

Dok perati je, dalam freezer tu..
pastu ternampak sos kopok lekor ni...
hari tu beli di kedai Keropok Losong di Tanjung Karang..
simpan dalam freezer, dia tak beku pun...
pelik ar... nape tak beku ek....

Rasa macam Vivix Shaklee plak, wakakaka...
kena tunjuk kat kawan saya tu, dia kata Vivix ajaib sebab tak beku dalam freezer..
sos kopok lekor saya pun tak beku, you know!
haa, ajaib la jugak....acaner tu???


So, untuk cili boh, sos cili...
saya dah skip di sini...
yahuu, sebab tu la versi ngelat, kekeke...

Ada je benda nak tukar dan jadi penyelamat kan...
Alhamdulillah, Allah mudahkan...
bijak tak... ngehngeh...


Nyum nyum, dah siap sudah...
masa goreng ni...
boleh pula terlupa pasal air asam jawa/ serbuk asam boi..
walhal awal2 lagi dah bawa keluar dari peti ais dan letak tepi dapur..
punya la kusyuk, sampai tak perasan bekas asam tu ada sebelah dapur..

Dah tutup api, baru perasan...
patut la macam berketul2 je..
pastu saya tuang sikit air panas, tabur serbuk asam boi..
sumpah sedap lepas letak serbuk asam tu...
wah, gitu... secret recipe nye...

Tersenyum meleret, sebab dapat buat sendiri...
lepas ni dah tak perlu nak cari Pekan Rabu lagi...
lalalalalala...

** oops, tips jangan goreng garing sangat, tu memang penting... saya dah terlajak goreng, bila dah salut sambal, macam keras la jugak nak gigit..huhu...tapi rasa tetap sedap gitu...



WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)