Monday, 11 January 2016

RESEPI : Sup Cendawan Homemade + Roti Bawang Putih

Assalamualaikum....

Sup cendawan homemade..
Tetiba nak buat sendiri selepas enSuami tunjuk video ni...
Kalau tak silap masa tu, SiakapKeli yang kongsi di FB...


Kepada penggemar mushroom soup. Sila hayati dan cuba buat ea. Hehehehe.
Posted by Delly Mohd Taib on Saturday, November 14, 2015

Haa, kalau dah tengok tu, tak ker terasa nak buat...
dengan gaya kakak tu, macam sempoi je masak...
nampak senang gitu...

Sebelum ni dah banyak dok save resepi mushroom soup ni..
tapi tak pernah terasa nak buat...

Sampai la tengok video tu...
pastu teringat2 macam nak cuba...

Punya la susah nak cari balik video tu...
lepas tu replay2 banyak kali, sebab nak dapatkan bahan-bahannya...

Last sekali, konklusinya, tak ada sukatan...wakakaka...
just pandai2 je la...
apa nama chef omputih yang nak belajar masak dengan tukang masak Malaysia tuh, dia ajar cara 'agak-agak' saja, hehehe....

Bahan-bahan
Minyak zaitun
Bawang besar
Bawang putih
Celery
Kiub pati Ayam
Cendawan Tiram+Cendawan Inoki+Cendawan Butang Butang Coklat dan Putih
Air
Garam
Mixed Herbs
Butter
Tepung Gandum
Cooking Cream

Haa, gitu la bahan-bahannya...
Macam cendawan tu, saya beli cendawan tiram dan enoki je di Tesco..
Cendawan butang, pakai cendawan tin..
masa cari di Tesco tak ada, habis stok kot...


Basuh, cuci semua, toskan....


Bawang pun main hentam je..
sesedap rasa...


Saya tak ada minyak zaitun, guna minyak sawit je...
bawang belah besar-besar pun tak pe...
bawang putih, memang sedia kena ketuk la, bila nak kupas kulit..
cepat dan pantas....

Lepas dah tumis bawang...
dah bau wangi, masukkan celery dan kiub ayam..

Masa ni, saya masak dulu, celery tak sampai rumah lagi..
enSuami pergi cari di pasar..
so, saya masukkan cendawan je terus...


Dalam video tu, kak tu bagi tips untuk letak banyak mana air..
setakat kita boleh kacau2 cendawan tanpa rasa sesak dalam periuk tu, maknanya dah cukup la air untuk cendawan tu...


Kuib ayam pulak, saya ganti dengan lebihan sup ayam yang saya masak buat lauk sehari sebelum tu..
ada lebihan, apa lagi, tapis je la tuang masuk periuk...
kiub pati ayam tu memang dah lama tak beli..
selalu dok buat macam ni je stok pati dari lebihan kuah sup ayam atau sup tulang, jimattt...
dijamin tiada MSG!

Lepas tu dah tak ada gambar, lupa nak amek..
kalut nak cepat masak...
lepas dah rebus mendidih, letak garam dan mixed herb..
pastu kena biar kejap untuk sejuk...

Sementara nak sejuk tu...
boleh cairkan butter, pastu masukkan tepung..
tak cair, tak berketul sangat lah...
selalunya bila nak buat starting sos ni, 2SB butter : 1SB tepung..
try la ek....

Pastu masukkan cendawan yang dimasak tadi ke dalam blender bersama butter+tepung tadi...
kisar sampai halus-creamy...
kemudian masak semula di dalam periuk...
guna api kecil sekali...
dan tuang cooking cream...
masa ni, saya tak dapat beli cooking cream..
ganti dengan susu segar Goodday je...
perasakan gula, garam ikut selera sebelum matikan api...


Taraaaaaaaa
Sebab tetiba rajin nak buat sup cendawan
sebab nak makan dengan garlic bread...


Gigih la sangat buat garlic bread dengan oven..
sebelum2 ni, bakar pakai toaster je..
tapi sebab sekarang dah tak ada toaster..
guna juga la oven..

Saya guna Planta + Bawang putih ditumbuk halus + Daun sup dicincang halus...
kemudian sapu pada roti..
guna roti Gardenia je..
setting oven berapa, dah tak ingat..

Main hentam je masa tu..
mungkin 180C atau 160C kot, ikut oven masing2 la...
disebabkan dah lama tak makan...
terangguk-angguk enSuami kata sedap...
hahahaha.....

Lepas tu, sesi membaking belum tamat lagi...
buat pizza pulak, you know!
alang2 dah ada mushroom soup, haruslah ada pizza....


Dan lebih solid lagi alasan, ni haaa....
ce tengok, I beli yis segera yang 500g punya...
bapak banyak macam buka bakery, wakakaka....

Malas nak ulang-alik kedai nak beli yis sekotak-sekotak...
selalu dok beli sekotak, ada 5 bungkus...
harga dalam RM4.10...
kalau 2 kali beli dah RM 8.20...
2 kotak dapat 110g..

Tapi kalau beli yang 500g ni, harga RM8.00++
tu yang sambaq yang besaq...
puas hati..
ingatkan seronok la dapat makan pizza selalu...


Siap beli mozarella pek besaq jugak yang 500G..
sebab lebih berbaloi....
#jgnkecamsayasebabsukabelipekbesaq
wakakaka...


Akhirnya, dapat juga guna mozek ni sebagai papan pencanai...
sebelum ni memang dah plan nak buat mcm ni..
sebab mak mertua saya guna tiles ni je buat papan nak canai roti...

Masa pasang kabinet dulu, 2 biji tiles ni, terbawak keluar, letak kat belakang rumah...
lama2 lupa gitu...
masa ni, minta enSuami angkat balik masuk rumah..
ada 2 keping..yang ni yang kecil sekali...
tu pun dah penuh table top saya yang kosong ni...
memang ruang saya kecik je...

2-3kali dok survey papan pencanai yang tebal dan besar..
harga RM30-50 hinggit...
amboii...tak daya den nak beli...
baik guna tiles ni je...
mak mertua beli RM10 je...
lagi besaq, 2 kaki lagi...
saya nye, lebihan dari table top kabinet je....
lalalalala.....


Ingat nak dapat 5 biji, sekali dapat 3 je...
ada la lebih secoet...
enSuami amek bagi Hafni main...

Saya pejam mata je la...
dah lama tak homeschooling Hafni...
hari tu buat play-doh guna tepung tu, tak jadi la pula...
kali ni bagi je la tepung tu...

Bagi dia gelek sendiri...
masa Umi gelek, dia pun nak gelek...
haa gelek la sendiri buat pizza sendiri...


Topping2 pun dia buat sendiri...
saya tunjuk2, nak susun, tabur macam mana..
pastu biar dia buat sampai habis...


Ni pizza biasa, ada isi ketam je...
masa hias topping tu tak ada plan apa2...
masa tengah masak, enSuami kata nak bagi ke Uncle Jiran Sebelah...
Hah...alamak, tak perfect toppingnya...

Yang kedua tu, saya letak tuna pedas...
yang tu la yang saya teringin sangat nak makan..
so tak sampai hati nak bagi yang tuna tu, apa daa...
so bagi yang isi ketam tadi je...
tak ada gambar la plak, sebab tak sabaq nak ngap, hahaha


Yang ketiga, try letak meatball pulak...
yang meatball tu saya belah 2 ke 3 entah...
sampai sekarang ada lagi 3/4 bahagian pizza ni..
simpan dalam freezer...

Serius, dah tak daya lagi nak makan pizza...
jemu...
mungkin 2,3 bulan lagi mai balik angin nak makan pizza kot...
mungkin....emmm

Donat hari tu pun, baru 2 resepi cuba..
dah tak lalu nak habiskan...
ada lagi 1 tupperware dalam freezer...

Aduh, freezer dah penuh sesak sekarang...
perlu ke tambah peti sejuk satu lagi???
krek...krek...tak sessuai sangat alasan tu :P


WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

3 comments:

  1. sedapnya....
    oven kami dah rosak, so dah lama tak baking2..

    ReplyDelete
  2. rajin nye la awak.. excited tengok tapi bila pikir nak bukak oven tu and nak uli2, alahai pikir berkali-kali nak buat... hehehe

    ReplyDelete
  3. wah menariknya garlic bread tu...mushroom sup pernah buat juga..memg habis lah dek adik adik sy..siap pizza tu hehe..tp mushroom sy didadu-dadu je huhu..dan guna susu cair..boleh try resepi baru plak ni..ubah taste sikit hihi

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)