Tuesday, 19 January 2016

Umi tengah busy dengan Busy Bag Hafni, :)

Assalamualaikum....

Dah lama la jugak tak beraktiviti yang berilmiah dengan Hafni...
kebelakangan ni main2 je dengan makanan, masakan plastik yang Abi beli..

Kadang2 main lori kereta, trak, semua la..
bas, bomba, ambulans je belum ada lagi...

Nak dicerita, entah macam mana terperasan group Homeschooling Genius Syurga di FB..
saya tak pernah terfikir nak cari benda2 ni di FB..
sebab jarang sgt layan FB ni...
buka kalau nak tengok group apa2 yang saya join tu je la..
pastu tengok notis apa yang menarik, saya tengok..
lepas tu tutup...

Ni pun, kebetulan keluar iklan di tepi sidebar tu...
ada rupanya di FB..
kalau dah join group..
baca dulu description, pinned post, kemudian album...
baru la tahu motif group tersebut diwujudkan...
lepas tu scroll la, cerita2 yang orang kongsi...
pastu dok godek2 jumpa la macam2 idea yang best2...

ooo macam tu, ooo macam ni..
ooo macam tu pun boleh...
ooo best ni....
keja ooo je la memanjang...

Punya la Umi tak tau kan...
macam2 boleh buat..
tunggu Umi rajin dengan tak je...
kalau dah ada idea, senang la sikit nak buat...

So bermula la, misi homeschooling Hafni fasa ke-3...
sekarang ni kan, glamor dengan Busy Bag, Busy Book, macam2 la kan...
kalau rajin lagi siap jahit2 dengan kain felt lagi...
OK, mak tak sanggup nak jahit, nak oi...

Sebelum nak jadi Busy Bag tu, seharusnya ada bag!
nak beli kat mana la beg yang sesuai tu, semestinya yang harga mampu dibeli banyak2...
cari kat MRDIY tak ada...

Akhirnya jumpa di kedai RM2.12...


Kecil atau besar, harga sama...
saya amek saiz lebih kurang separuh A4.

amek yang macam ni la, OK kot..
kualiti macam kain, sebab dijahit..
tapi transparent, senang nak nampak isi apa di dalam...
beli 4 keping, 2hijau, 2kuning, merah dah habis untuk saiz yang sama..
saiz lain ada kaler merah...



Yang jenis plastik pun ada..
gambar kartun Mickey Mouse dengan kartun apa entah..
tapi lagi suka yang tadi sebab kain...

Lepas beg dah ada, baru bermula misi dengan isi mainannya...
habis selongkar harta-karun Umi yang lama2...
kertas keras/tebal...
dah lama simpan...
besar-besaran dapat habiskan separuh dari koleksi yang ada...
legaaa, kurang sikit bebanan sampah dalam rumah, wakakaka....


Kertas recycle, internet, laptop, printer, gunting, gam, pisau...
adalah bahan penting dalam proses busy bag ni...


Harapnya menjadi la busy bag tu...
sekarang ni baru siap 2 beg..
1 lagi dalam kepala...
1 lagi belum wujud idea....
korek lagi, korek lagi idea apa nak buat....

Busy bag oh busy bag..
busy kepala Umi nak fikir apa lagi nak buat daaa....


WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

6 comments:

  1. Bagus ni kalau rajin dan tekad membuatnya.. penah juga tahun lepas beli bahan2 nak buang busy book.. lepas tu kononnya buat busy bag.. tapi akhirnya tersadai gtu aje.. adoi..

    ReplyDelete
  2. blm tau apa tu buzy bag.. nak kena google gak ni

    ReplyDelete
  3. seronok buat aktvt camni. tapi tenggelam timbul. pastu takdanya nak berbusy beg sangat pun. hantam sajalah.. haha

    ReplyDelete
  4. Gigih akak buat..prlu semgt yg kuat nak buat bnda2 mcm ni

    ReplyDelete
  5. tunggu anak besar sikit.. skrg buat pun sekejap dah jd sampah.

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)