Friday, 1 January 2016

HOME BINDER : DIY Planner 2016

Assalamualaikum...

orang ada planner cantik2..
kulit keras, berbinding...
kita pun nak juga ada planner..

Walaupun saya hanya;
Suri rumah tangga sepenuh masa..
hehehe..


Saja nak cuba buat sendiri tahun ni..
Sebelum2 ni, manual je guna pen/pensil..
main garis ikut lebar pembaris...
sebesar2 kertas A4..


Haa, ini la kalendar versi dulu2...
garis dengan pembaris je...
sepenuh2 kertas, besar2 gitu...
tulis tangan je, herot sana sini..

Saya mula buat gini, masa zaman U dulu..
tengok kawan2 Chinese buat gini..
senang nak tulis kelas ganti, masa kelas, kelas mana kuliah...
sebab pensyarah selalu ke luar negara, jadi banyak kelas bertukar-ganti..
ganti waktu malam la selalunya..
bila ada catat macam ni, tak ada la tertinggal kelas..

Bila dah mula sekali, nampak efisyen..
tak salah untuk teruskan benda yang bagus..
bila dah mula kerja, boleh catat waktu meeting pula..


Saya suka tulis apa2 notis dalam kotak tarikh tu..
baru tau, kejadian tu berlaku pada tarikh tersebut..
tulis sebesar2 kotak-penuh...
baru nampak jelas...

Dalam gambar atas ni, nampak tarikh saya pindah barang dengan lori pada 28 Mei 2013...
ha tulis semua segala pergerakan hidup saya...
memang senang nak recall balik...
cari notis atau tarikh, tahu la apa yang terjadi masa tu...

Tahun 2014, agak kurang catatannya..
nampak macam tak terturus je planner saya ni..
tahun pertama jadi ibu, hidup carca-marba la kot...


Tahun 2015, Alhamdulillah...
lengkap dengan pelbagai info dan catatan...
saya suka guna pen warna-warni glitter tu, untuk tulis ikut perkara...
Terima kasih pada Fizah SusunAturSioca yang buat planner 2015 yang cantik ni..
sape nak beli, Fizah ada jual planner yang sangat comel dan sweet..sila klik pada link tu..

Yang saya buat tetap secara bulanan..
Pen merah : Tarikh saya uzur... saya kira mula dari 1-15 hari. tempoh merah untuk kitar haid. nombor yang berbulat tu, tempoh betul2 berdarah. lepas dah bersih tak ada bulat. dan waktu saya mula tak solat sebab haid pun saya catat, yang berpangkah tu..supaya mudah nak tahu/agak, waktu bila saya dah betul2 bersih.
[pernah dengar pengisian Ustazah, kalau kita period xsempat solat waktu zohor, maknanya nanti nak bersih, mandi sebelum waktu zohor juga. tp tu anggaran saja.. terpulang pada kondisi badan masing2]
Pen biru : Tempoh bersih juga 15 hari...
Pen Gold : Waktu Subur.. anggap waktu subur tu kan berharga, so guna la pen gold..
Significant kan, pengkelasan saya ni? kekeke....

Lepas tu, sejak kawen, bila tak puasa di bulan Ramadhan...
lepas raya je, terus qada' yang tak puasa tu...
saya tak mau tangguh2 lama..
kalau tak catat, lagi la senang lupa..
saya yang catat pun, tak berani nak tangguh sampai ke tahun depan..
lagipun bulan Syawal, mood berpuasa tu segar lagi..
jadi terus je dengan qada'.. puasa pun masa hari kerja, senang..
tak terasa sangat masa berlalu...
kalau sempat, sambung lagi dengan Syawal Puasa 6.
lepas dah qada pun tulis juga...

Selalunya saya tulis QADA je dulu, sebagai cadangan merancang untuk puasa..
lepas dah puasa, baru tulis, hari ke berapa..
dan selalu, puasa lebih sehari dari bilangan hari uzur tu..
just nak ambil langkah berjaga2...


Catatan lain yang wajib ada...
Tarikh gaji masuk, hehehe...
dan tarikh tukar gas dapur...
selalu setong tu, tahan 3 bulan...


Jadi kali ni, nak versi cetak pula..
so godek2 la dalam publisher...
kalau kat internet, zaman online semua..
kalendar kuda pun ada PDF, boleh print je terus...
sadisnya tahun ni tak dapat kalendar dari mana2 kedai!

Macam tau2 je, I dah ada kalendar sendiri..
lagipun enSuami dah download PDF kalendar kuda tu...
so, kalau tak dapat hardcopy dari kedai, kena print sendiri la kalau nak guna...

Tapi tak dapat pun xpe la..
kalau dapat, banyak sangat pun, sampai tak tahu nak letak mana lagi..
rasa membazir pula....
last2 saya buat lapik plastik sampah je, kuikui..
tak pun masuk bakul recycle...
dapat duit, kitar semula kertas, heee...


Sepanjang tahun 2015 ni, saya buat macam ni di pintu peti ais beku saya...


Atas, letak kalendar kuda...
bawah jadual pembersihan rumah...
oh belum lagi iron baju untuk bulan ini...

Hari tu, nak iron baju, enSuami cakap lambat lagi nak sekolah..
sekarang, huh..
dah mula dah sekolah semalam.. [pendaftaran tingkatan 1]
baju tak iron2 lagi, huhu...
hari ini cuti tahun baru, balik rumah mertua pula..
minggu depan la kot baru nak gosok baju, lalalala...


Kalau tahun ni tak dapat kalendar juga,
mungkin kena cetak sendiri..
jadual pembersihan tu pun ada tambahan lagi..
sepanjang tahun, tersedar ada beberapa item yang perlu ditambah untuk pembersihan..
seperti kipas ekzos dapur, penapis air, atau mungkin juga tong gas dapur sebagai peringatan..
belum edit lagi jadual baru 2016.
lepas ni boleh cetak sekali dengan kalendar kuda...


Fail yang disediakan untuk mengumpul planner setiap tahun..
resit2 belian barang pun saya tampal di kertas, simpan dalam fail ni...
sebagai rujukan harga pada masa akan datang...
sebab agak berkira 10,20sen mahal antara kedai yang ada, kekeke...
dah habis jimat dah ni dalam berbelanja, emmm

Sekian saja cerita pasal planner tak seberapa..
planner ka kalendar nih??!!
hentam saja la....
~lalalalalalala~
WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

7 comments:

  1. Elok juga ada planner ni....life lebih teratur
    saya belum mula ber'planner'....semua resit msk dlm laci...bila nk cari kena selongkar balik

    ReplyDelete
  2. Wah..hebatnya puan..DIY lagi

    ReplyDelete
  3. Assalam..sis mmg hebat,...

    teratur dan teliti..saya since kawin ni mmg haru biru planning ke kalender dah xde dah..masa anak dara dulu kemahen berdiari bagai..semua masuk diari..tarikh gaji..jumlah perbelanjaan..qada posa... tarikh period..bla..bla...

    dah kawin terus malassssssssssss...hahah teruknyer la kan..

    azam thn ni nak start teraturkan balik hidup..since pindah rumah baru ni rasanya mood blh ejas balik...hehehe

    ReplyDelete
  4. Salam knl juga kak..wahh rajinnya akak.thks sudi dtg ke blog lya

    ReplyDelete
  5. Salam perkenalan kak ^^ Mcm mana akak boleh sampai blog fiqa ye hihi sebab fiqa dulu sampai sini beberapa hari lepas tapi jadi silent reader je, baca post ni lah haha ^^ kagum tengok cara akak susun planner ni. hihi. anyway thanks singgah blog fiqa :)

    ReplyDelete
  6. salam..mana dapat binder chevron tu? ada blog post ke pasal binder tu? skrg tgh DIY binder sendiri sbb takde yang berkenan kat pasaran.. tapi chevron ni lawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. corak chevron tu, download kt tenet, kemudian print sendiri di rumah..
      masa ni guna kertas sticker saiz A4.
      entri ada di link ni...
      http://menggapaicintailahi.blogspot.my/2014/11/diy-pembalut-fail-3inci.html

      Delete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)