Wednesday, 12 November 2014

Brownies, rangup di atas, lembut di bawah ;)


Assalamualaikum....

Sesi tayang makanan...
Brownies ni kali kedua buat.

First time buat, cuba cairkan coklat bar guna microwave.
Terus bau hangit satu rumah habaq hang...
enSuami terkejut, terbakor ke?
Coi je....
Acaner ye, sape tau nak setting ape untuk cairkan coklat guna microwave?
Huhuhu.....

Resepi ni mudah la jugak...
Tak perlu guna mixer pun.
Kali ni saya kacau guna spatula je....

Sebab butter, dicairkan.
Coklat pun, dicairkan.
Jadi tak ada benda yang keras atau pejal untuk dipukul dengan mixer.
Nak guna jari pun, voleyyyyyyy, kekeke...

Resepi dari Kak Ida Shazana....
Sumber resepi klik sini


Kali kedua ni, buat 2 adunan.
Sebab nak guna loyang besar sikit.
Resepi ni sikit je dapat.
So kalau nak banyak, kena double lah.

Saya guna loyang nipis je...
Sebab brownies ni nipis je.
Bukan tebal macam kek coklat.


Rasa macam kek coklat la juga.
Tapi bahagian atas tu, macam crunchy sket.
Rangup2 gitu....
Tu yang best tu...
Tambah ada badam keping lagi, lagi la sedap mengunyah, hehehe........


Kali ni saya dok perati je brownies dalam oven ni..
Melembung ni, apesal hey...
Risau plak kang, nanti jadi macam ni bila dah masak.
Berombak bukan main.
Nasib baik lepas sejuk, dia turun jadi elok, kekeke.

Sebab saya sangat tau, bab kek ni saya gagal.
Kek saya tak mau kembang2 gitu.
Nasib baik ni brownies je...

Yang dah siap masak, xingat nak amek...
Terus kalut2 balik kampung enSuami.

Baibai, esok kami tayang lagi masak2, kahkah......


4 comments:

  1. Sedapnya! Nak try la nanti, buat makan anak beranak

    ReplyDelete
  2. saya selalunya cairkan coklat dgn microwave guna setting defrost.....letak seminit dulu kalau x cair tambah lg masa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh begitu ye.
      Tq tq.
      Nanti sy cuba.
      Mekasih sudi singgah sini :)

      Delete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)