Sunday, 22 September 2013

D.I.Y: Label bekas makanan di dapur

Assalamualaikum dan hai semua...

Pe cerita hari ni?
Korang buat pe untuk projek susun atur di rumah yang terkini?

Saya yang sedang berpantang ni, memang tak ada progres la...
Xdapat nak join contest di Blog Sioca nun...
Hukhukhuk sedey T_T

Tapi memang kat rumah tu tak ada mende pun untuk dikemas dan susun atur.
Maksud saya, peralatan tu tak ada..
Nak susun baju, almari baju tak ada lagi.
Nak susun meja solek, saya tak ada meja solek.
Nak susun atur kat kabinet dapur, kabinet tak pasang lagi sepenuhnya...
Hah, kan tak mende yang nak dibuat.....


Yang ni satu je kerja yang saya dapat selesaikan.
Sebelum pindah dulu, saya dah siapkan awal2 lagi projek DIY ni...

Iaitu, perlabelan bekas makanan, penggunaan di dapur.


Bekas makanan, jenama ElianWare.
Saya survey2 jenis, design di pasaran, yang ni je yang hampir sesuai dan mampu milik.
Tapi jauh bebenor nak miliki bekas ni, sampai beli kat Simpang Pulai.
Nak dapat harga murah berbaloi punya pasal...

Masa pi Cameron dulu tu, memandangkan lalu jalan Simpang Pulai, saya dapat tau dari kawan, ada kedai RM2 Eco Shop yang jual semua barang pada harga sama, tak kira kecik besaq...

Mulanya nak amek kaler biru je.
Sebelum membeli ni, saya dah senaraikan bahan2 makanan mengikut kategori seperti kategori tepung2, makanan western, dan lain-lain.
Bila kira stok kaler biru yang ada, xcukup plak.
Bila tanya staf, dia kata apa yang ada kat rak aje...
Kat situ ada 3 warna pink, hijau dan biru.
Bila dah jadi gitu, saya pun tengoklah balik senarai kategori tadi.

Alhamdulillah, matching dan sesuai.
Cukup2 yang ada..
Saya tak ingat daa, kalau tak silap, saya borong semua bekas yang ada kat rak tu atau tidak.
Kalau tinggal pun, ada 2 atau 3 bekas je lagi.
Masa angkut banyak2 tu, ramai gak yang tengok.
Pelik kot, watpa la banyak2 tu kan, hehe...
Orang tengah sawan obses, gitu la gamaknya.... 


Sampai je rumah Bangi, pantang masa free, terus je buka plastik.
Tak sabaq kot nak selesaikan projek ni...
Sambil tu dok pikir2 jugak, label yang ada tu, sambil doa, harap2 tak susah la nak koyak nanti.

Dan seperti yang disangka......


Senang je koyak, yeayyyyyy...
Sikit pun tak da kesan kat tuperware tu.
Senang kerja saya! hee hee

Projek seterusnya, sediakan kertas sticker.
Design label, saya dah buat awal2, tunggu nak print je...
Barang dah ada, boleh la mula terus.
Sticker pun dicetak......


Sticker dah nampak...
Kerja2 menggunting la plak....

Lepas tu boleh tampal...
Saat yang mendebarkan...
Xmau sengetttttttt.
Amek pembaris, ukur, kekeke....


Label2 yang ditampal awal ni, saya ikut stok yang ada kat dapur saya.
Sebab lepas ni nak pindah, harap sangat semua barang terjamin keselamatannya...
Bila dah selamat dok dalam bekas ni nanti...


Lepas tu baru boleh tentukan penutup kaler apa untuk kategori yang telah ditetapkan.


Sesi menyumbat, hehe.
Semua stok yang ada, saya masuk ke dalam bekas yang telah dilabel tadi.

Korang panggil nama apa, mende ni?

Saya panggil, Su-un..
Hahahaha....


Masa buat label ni, tak tengok la plak..
Saya ikut bahasa kedah saya je la Su-un.


Habis semua stok dikeluarkan dan disimpan dalam bekas.
Tiada lagi plastik berkepul2 dengan diikat menggunakan getah barang...
Itu yang penting!

Sebelum ini, hanya 3 bekas je yang berlabel iaitu tepung gandum, tepung jagung n gula halus.
3 bahan utama yang digunakan untuk membuat biskut.
Yang ni ja yang saya nak senang capai..
Yang lain2, jarang2 guna.
Jadi biar je la dok dalam plastik masing2.
Lagipun tak da rak nak letak, kalau ada banyak bekas.
Rumah sewa je, nanti nak pindah susah kalau ada perabot.

Tapi banyak2 tepung yang ada, tepung gandum belum ada label lagi.
Sebab penggunaan t. gangum lebih banyak dari yang lain2.
Saya perlu cari bekas lain yang lebih besar untuk saiz yang muat 2kg tepung...
Label versi lama kaler hijau...
Yang baru kaler coklat-pink plak...
Dalam entri lepas saya dah kongsi, susun atur bekas2 ni kat rak serbaguna IKEA tu....

Kaler pink, untuk semua jenis tepung yang ada...
Kaler biru untuk makanan western.
Kaler hijau untuk lain2....


Untuk bekas Tupperware, saya guna untuk storan Milo, Gula dan Susu.
Untuk serbuk sup, kari, kurma tu ce teka balang ape?
Heeeeeee..
Saya mengguna bekas terpakai je...
Kaler kuning tu mesti ramai yang tau, yes bekas mayonis Kimballhee hee


Untuk rempah ratus, buat masa ni saya guna bekas yang lama lagi..
Sebab saya masih lagi dalam proses mengumpul balang tersebut.
lepas ni, saya plan nak guna bekas.....


Yes, bekas perasa pati ayam Knorr.
Sebab botol dia bulat, kaca tebal dan senang nak kumpul sebab selalu guna...
Setakat ni dah ada 3 balang...
Bekas kecik yang IKEA tu ada jugak..
Tapi sebab bentuk dia lain, xpasti nak guna ke tak...
Kalau nak guna, caca marba la sket bekas2nya kan...
Tunggu je la camna progres selepas ini...


*harap pati Knorr tak naik harga mendadak... klu dak susah nk kumpul sehingga misi tercapai...hee hee

49 comments:

  1. sangat organise..sukaaaa!
    cik hani xbuat lg untuk ruangan kitchen.. dlm stor just label biasa je

    ReplyDelete
  2. Mekasih cik Hani..

    Biasa2 jugak yang saya buat ni...

    Saya tak ada stor, dapur je la stor saya, hehe...

    ReplyDelete
  3. wahhh..ni mmg yg sy nk carik..sticker n label sendirik...i is LIKE this entri!! ;)

    ReplyDelete
  4. Mekasih Fizah..

    Senang je nak label, asalkan semua bahan ada...

    Ala, Fizah buat lagi macam2 yang best kt umh nun...

    Saya pun nak tiru jgk lepas ni..hehe.

    ReplyDelete
  5. Salam perkenalan, Ya Allah banyak nya bahan masak... kat umah saya ade dua jenis tepung je... tak sangka awak punya tepung berjenis-jenis...KAGUM SANGAT!!!...

    Saya pon ade blog, baru je lagi...jenguk2 la ye kalau free..

    ReplyDelete
  6. rajinya buat label. saya tak rajin. hihi.. walau guna bekas terpakai, tapi kemas dan cantik

    ReplyDelete
  7. wah,, nampak kemas dan teratur jek.. mcm 5S da,, hihihi

    ReplyDelete
  8. Salam...nak tumpang tanya. Sticker sekeping mcm ni bole dpt kt mana ye? Slalu jumpa yg dh ade line tgl peel aje...so kena ukur betul2 sblm print. Leceh skit...

    ReplyDelete
  9. nadia,

    saya dulu beli kt kedai brg2 pejabat. tp klau kedai buku pun ada. dia saiz A4. ada dua jenis, satu biasa, kualiti kurg sket. sya minta yg waterproof, tp sbb sya print pun guna ink cair, jd sensitif jgk klu kena air. klau pkai laser ok kot. sya cover guna salotape besar spya tahan..hee

    TQ

    ReplyDelete
  10. salam sis.. sis beli kertas sticker tu kat mana ek... huhuu dah lama mencari.. tapi tak pernah jumpa.. ni kalis air kan..? salu jumpa yg kertas biasa punya.. huhuuu

    ReplyDelete
  11. awak..nak buat sticker tu guna application ape yek. sgt cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna ppoint - save as jpeg - print dlm word.
      Klu nk soft copy, boleh tinggalkan emel.
      Tq

      Delete
    2. Tolong email soft copy boleh x. xuera24@gmail.com

      Delete
    3. Nak soft copy sticker bole x...hehe...sweetla.
      Avemaria_gurl@yahoo.com

      Delete
    4. assalamualaikum, maaf, sye nak soft copy juga boleh? tolong email di niksalasiah@gmail.com

      Delete
  12. emailkan saya... emadamia@yahoo.com.my/emadamiaz@gmail.com

    ReplyDelete
  13. menarik sgt...emailkan saya tomatopurpel88@gmail.com...tq

    ReplyDelete
  14. as'salam puan, boleh emailkan saya juga softcopy untk buat label ni. terima kasih byk2
    email : norsalinamghazi@gmail.com

    ReplyDelete
  15. sangat membantu isteri dirumah.sis boleh send email kat saya juga.shaharulbariah80@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Nk jugak soft copy labl...
    Azziereyes07@gmail.com.. Tq

    ReplyDelete
  17. sy pon nak jugak kalo boleh...
    sitihajar1129@gmail.com

    tq so much

    ReplyDelete
  18. tolong email kat saya template tu normala@nationwide2u.com Terima kasih

    ReplyDelete
  19. Nak jugak template tu. Email saya rohana.athmad@gmail.com

    Print atas kertas apa tu. Beli kat mana.

    ReplyDelete
  20. saya nak jugak. terima kasih. zumohd@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Nk jg soft copy... eurekasalam77@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum...sis,bekas kita sma la yg elianware tu,tp sy bru bli ckit2 n blum isi sbb bln dpn bru pindah..sis,sy nk jgk soft copy tu boley? E-mail sy ifah_3285@yahoo.com.tq yer sis...

    ReplyDelete
  23. nak jugak kakakshop@yahoo.com... Lawanya

    ReplyDelete
  24. Salam kak..sy nk jgk copy sticker tue hehe lawa sgt nurasmanizaneyza@gmail.com

    ReplyDelete
  25. hi kak, boleh emailkan kat saya juga tak? terima kasih.
    sarah_yaman@yahoo.com

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum.boleh email pada.saya label najahuldesign@gmail.com

    ReplyDelete
  27. SALAM..NK SOFTCOPY LABEL NI BOLEH?
    EMAIL SAYA : arezura_9984@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. sis blh x wni nk softcopy nye..trima kasih..
    syazwani190989@gmail.com

    ReplyDelete
  29. salam..bleh emelkan saya soft copy label ni.. nuraida.matrik@gmail.com

    ReplyDelete
  30. salam..bleh emelkan saya soft copy label ni.. rooshuheda@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Salam.. boleh emailkan saya soft copy label ni. Ni email sy ainszin@gmail.com

    ReplyDelete
  32. Assalam... Cantik label n bekasnya..boleh emailkan soft copy label ke email sy...yunimisnan38@g.mail.com

    ReplyDelete
  33. salam sis..boleh minta soft copy..email ke nisagalena@gmail.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  34. Slm...minta soft copy bole sis...
    fsbatrisyia@gmail.com

    ReplyDelete
  35. saya pun nk jugak soft copy..tq...sweetmomies81@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Assalam sis..
    Nak jugak softcopy sticker tu
    azuraini72@yahoo.com.sg

    ReplyDelete
  37. salam sis..boleh minta soft copy..email ke tina_ladygirl2772@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  38. Salam sis..mohon soft copy utk label..kemas dan cantik..
    lara.aisya@ymail.com
    Terima kasih..

    ReplyDelete
  39. saya nak jgkk..qhalylah28@gmail.com

    ReplyDelete
  40. Salam...sis ..mohon soft copy utk label...cantik sgt...aliahus5606@gmail.com
    Tq...

    ReplyDelete
  41. Boleh x nak senarai jenis2 label yg puan buat??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sweet vanilla, nanti tinggalkan emel, atau emel sy dulu pun boleh,
      islamorangputih@gmail.com
      TQ

      Delete
  42. nak softcopy jgk...ummuaqilahauni@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  43. Cantik..nak softcopy jugak..ziee@um.edu.my

    ReplyDelete
  44. Asslmkm sis...nak jugak softcopy, roziahlazim@gmail.com
    tqvm...

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)