Sunday, 27 March 2011

Misi 1 : Survey Barang2 Perkakasan Dapur

Untuk hal2 di dapur, Nabilah plan untuk membeli 1 barang setiap bulan sementara menunggu mempunyai rumah bersama enSuami.
Kena guna taktik semasa melakukan persiapan perkahwinan dulu, bagus idea yang kawan2 bagi ni.
Mana yang elok, apa salahnya kita praktikkan, kan?
Kalau nak simpan duit, takut tak tersimpan.
Kalau nak beli sekali gus, agak membebankan.
Jadi perlu ada perancangan awal. Agaknya orang nak kata ceq gila lagi ka, macam dulu??? =|

Survey barang di Sen Heng Seksyen 4 Tambahan.
Kat situ agak besar.

Barang pertama, Dapur
Kat situ lebih kurang 5-6 pilihan yang ada.
Jenama Panasonic, Elba dan Faber.
Salesman tu kata, selalu untuk dapur, jenama Elba dan Faber yang bagus.

Ok, dah short listed tinggal Elba.
Elba plak ada 2 model. Satu RM 115 dan RM 139.
Ingat nak amek RM115 tu. Pas2 dia cakap,
Kalau amek yang jenis macam ni lebih tahan lama, jenis stainless steel ni sebab xberkarat (Sambil tunjuk yang RM139)
Ok, Nabilah decide untuk amek yang ni.
Jenama Elba.
RM 139 pakai member card, jimat RM20 = RM119
Jadi harganya hampir sama dengan nilai Elba RM115 yang jimat RM10.

Yang kedua, Microwave
Microwave Samsung, harga asal RM 499
Dengan member card jimat RM 200.
Last stock, promosi habis gile2...
Kalau dah jimat 200, tinggal 299 sama harga dengan microwave biasa yang kurang 1 fx dari Samsung ni. Samsung ni boleh Grill.
Pas2 dapat free buku resepi memasak menggunakan Microwave ni.
Macam dah nak conpem nak amek yang ni.

Pas2 teringat plak tanya Microwave yang siap boleh membakar sekali.
Nanti senang xyah beli oven dah, boleh jimat ruang umah, heeeee =]

Pas2 dia tunjuk kat belakang ni ha...
Ternampak jenama Sharp, I Like Sharp.
Nampak x, bo BAKE???
Tapi designnya, cam lama2 ja.
Sebab bertangkai. Adusss
RM 1199...jimat RM20 ja??
Bila cek kat sistem, boleh jimat RM100 untuk hari ni..
Ok, nak beli yang ni.
Tapi untuk bulan ni, saya nak beli dapur dulu kot.
Sebab harga RM 1199 perlu simpanan 2bulan la...

Ketiga, Peti Sejuk
Peti sejuk, nampak jenama Panasonic plak yang menarik di mata.
Bahagian freeze ada di bawah, pattern design sekarang, Salesman tu kata.
Nabilah suka warna Kelabu dan gelap2 hitam, nampak elegen dan kemas

Untuk harga yang mampu.
Tapi kualiti cover peti sejuk ni, bukan stainless steel, =/

Yang stainless steel, yang ni...
RM 1299.
Masa dok amek gambar2 ni, Salesman tu tanya,

Salesman : Nak beli cash ke kad kredit?
Nabilah : Cash la. Tapi xla beli hari ni. Hari ni, nak survey2 ja. Nak tinggal kat Kuala Selangor, mungkin beli kat sana ja.
Salesman : Xda masalah kalau nak hantar. Beli kat sini pun boleh, pas2 kitorg boleh hantar tanpa cas. Selagi dalam Kuala Lumpur dan Selangor.
Nabilah : Ye ke camtu. Sungguh ni xcas, jauh kot.
Salesman : Xda cas kalau dalam Selangor. Xpun beli kat sini, kitorang minta SenHeng cawangan sana hantarkan model yang dibeli ke sana.
Nabilah : Hah, sungguh? OK gak tu.
Salesman : Ye xda masalah la. Kalau cas pun xbanyak, 2ringgit, 6ringgit camtu je...
Nabilah : (ye ke pokcik ni, cam xcaya ja,=/ hehehe )

Di dalam sama ja design, cuma bila besar peti sejuk tu, besar la ruang dalamnya.

Ok, mesin basuh xtengok plak.
Ingat2 enSuami dah ada di Sarawak.
Rupa2nya, enSuami ada peti sejuk kat sana.
Iye lah, baru teringat, kan enSuami selalu dok basuh baju kat umah kawan dia, hehe...

Salah ingatan la saya ni......=)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)