Monday, 16 August 2010

RESEPI : Kuih Qasidah

Hari Jumaat, kebetulan. Kitorg balik masa waktu tengahari ni. Klu x, sepanjang Ramadan ni, xbalik tengahari, sebab nak balik awal. Selalu masauk je waktu Asar, trus balik umah. Tutup semua keja. Lagipun rehat hari Jumaat kan panjang, balik la berpakat dengan Nada.

Hari ni xda idea nak buat kuih apa. Tapi asalanya pagi tu dah beli tepung gandum. Nak cari Cap Sauh, xdak plak. Ada Cap Kunci ja. Em boleh la. Tapi dah alang2 balik tengahari ni, kacau sesiap la cucoq yang nak buat. tu. Teringat tupperware Ustazah pun xbagi lagi. Ini lah masanya nak hantar tuperware yang berisi. So buat la lebih sket, untuk Ustazah, utk Nada sbb dia xpenah jupa lagi kuih ni.

Kuihnya adalah, Kuih Qasidah.
Bahan nak buat, simple ja. Tepung, air, gula, garam. Pastu kacau sampai likat, dalam masa 30minit-1jam. Lagi lama kacau, lagi lama tahan, Pn Intan la pesan mcm tu.

Lepas dah siap kacau, tutup api, boleh tuang tepung tu ke dalam loyang@tuperware yang kita sediakan. Kali ni buat, muat la jugak (cukup2 makan) dalam 3 tuperware..

Yang besar sekali untuk Ustazah, yang bekas cerah untuk Nada dan yang peech tu untuk rumah. Harapnya OK la nanti, orang makan. Kadang2 kalau xjadi tu terlalu lembik sampai xleh pegang dengan jari atau terlalu keras, xrasa aslinya, yang lembut2 gedik2 bila pegang dengan jari tuh!

Hari ketiga, Nurul masak. Dia masak Ayam Masak Kurma, dengan Sayur Campur Ladna. Kalau diikutkan, Fiza xsuka makan masak kurma. Nasib bek dia dah balik kampung. Kalau dia merajuk jugak hari tu kan best... ~Emmm, tihihi~

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)