Tuesday, 30 October 2012

Biskut Raya, Tiramisu, dan Kek Aiskrim di Hari Raya (^^,)

Hari raya nak menjelang sudaa..
Mood hari raya mesti la nak buat kuih raya, yeh!

Mak kat kampung minta buat biskut suji lagi.
Sebab dapat pujian ramai hari raya posa hari tu, hehehe.

Syok jugak buat biskut suji, sangat sedap.
Berbaloi2 dapat makan dengan banyak sebab buat sendiri, yeh.

Bila cakap kat enSuami nak buat kuih raya, dia conpius.
Kalau raya mesti buat kuih raya ka?
Mesti arrr, xdak kuih raya, xsyok ar..
Xmacam raya.

Kalau kat Kedah, xda la meriah sangat nak sambut hari raya haji.
Tapi sekurang2nya, meja bertukar rupa la jugak.
Ada hidangan kuih raya yang bermacam2, macam sambut hari raya posa jugak.
Tu yang nak kena buat kuih raya tu.

Raya hari tu, dah buat tat nenas satu balang.
Mak kata ada lagi.
Mungkin family dah jemu kot, dah bertahun dah mak buat tat nenas.
Tiap2 tahun ada, xpenah miss.
Cuma tahun ini, tangan pnNabilah yang buat, bukan pnIntan lagi.

Sebab tu Mak minta biskut suji ja, sebab yang tu dah habis.
Ok, saya buat biskut suji lagi 2 adunan.
Pas2 tambah dengan biskut rocky, first time buat.
Dengan semperit, first time jugak.

Biskut rocky, sebab oven tak dak turbo, jadi xcrunchy sgt.
Yang semperit plak, gebu la sangat, senang relai [hancur] bila pegang, xdan nak masuk mulut lagi daa...
Hui, tepung jagung banyak sangat kot, Mak kata.

Dah salah salin resepi daa.
Mak punya resepi tu yang lain, sampaikan tepung kastad pun xboh, xda la kuning sangat.
Nak cari resepi orang lain kat internet la.
Hat Mak punya kena tggu balik kampung, baru dapat salin resepi yang betoi.

Masa ni enSuami curi2 amek gambaq pnIsteri cibuk kat dapur.
Tengah uli2, tepung.
Rasanya kali ini nak buat tat nenas kot.
Dah acuan tat nenas ada kat situ.
Dah xingat mana satu masa ni.
Tiap2 malam, lewat, dok sorang2 kat cerok ni dok tekan adunan.

Masa ni, ada adik ipar kat umah.
Sebab tu bertudung tu.
Kalau tak, xda la rajin tetiba nak pakai tudung semata2 nak amek gambaq kan, hohohoho.

Bila siang2 plak, tergoda2 nak buat tiramisu plak.
Xsabaq2 dah hoi...

Cari cream cheese xjupa kat Giant, wat eksperimen pertama.
Pakai cheese keping je.
Main agak2 hentam saja la.
Berserah aja, nak jadi ke tak, janji buat!

Dah google dah cari boleh tak, nak ganti cream cheese dengan cheesdale.
Ada chef tu, buat kek ape ntah yang susun cream cheese kat dasar loyang.
Dia kata boleh diganti dengan cheesdale kalau nak senang.

Ohhh, nampak mcm tu, apa lagi, nak buat jugak petang ni.
Terlupa plak beli serbuk nescafe, pakai 3in1 IndoCafe ja.
Kek sponge/chiffon tak dak jugak, ganti dengan ............ hahahaha.
Saya ganti dengan BAHULU!
Mak bagi dari hari raya hari2 lagi.
Baru makan sebijik.
Dah nak keras dah dok letak dalam petiais.
Tu yang amek buat tu.
Ok pe, bahulu kan macam sponge jugekkkkkkk...

enSuami persoal lak, hah buat ngan bahulu?
Ha la, habiskan apa yang ada.
Kan kakak tu kata, ada orang buat tiramisu pakai biskut, kek, mana2 pun boleh.
Chef Nabilah buat pakai bahulu plak, hahahaha.
Tiramisu Tradisional versi Melayu, hehehe.

Takut punya pasai, kot2 xjadi.
Pukul cheesdale dulu sorang2, letak 6keping.
Pukul sampai hancur.
Tapi xda la jadi halus sangat, lama sangat tunggu, terus je tuang whipping cream.
Pusing ajaaaaaa, sampai kembang.

Pastu sambil tu, dok lembabkan bahulu.
enSuami kata celup saja bahulu dalam mug air kopi tu.
Yeh, bijak betoi enSuami saya, hehehe.
Pastu tekan2 bagi padat dalam cawan.

Memandangkan xda gelas jernih macam Kak Ana Suzana tu, saya pakai cawan teaset yang lebar luas tapi xdalam.
Ok, dapat la 5 cawan ni.
Dah cawan ni pun ada 5 ja.
[Pelik, nape xdak 6, satu dah pecah kot, harta Mak Intan lagi, saya amek! kuekue]

Esoknya hari Khamis tu, enSuami dan adik ipar puasa sunat Wukuf.
Kebetulan nak balik umah mertua, cream cheese semalam masih berbaki, so plan nak wat 1, bawak balik kampung.
Siang tu pi Giant Warta plak, cari buah strawberry/kiwi dan kek chiffon nak buat baru.
Malangnya ada kiwi je, strawberry xdak!
Kek chiffon pun ada oren, pandan ja.
So amek oren.
Rasa pelbagai sungguh.

Masa buka posa, hidang kat depa, tiramisu macam ni.
enSuami dok sibuk dengan buah mangga dia.
Dia kata sedap tu kalau boh sekali.
Sekali adik ipar makan, dia kata xsesuai.
Xmasyuk la mangga dengan cheese.
Kiwi, OK.

OK, nasib baik hias kek tiramisu dengan kiwi saja.
Selamat!
Ini kek, untuk bawa balik kampung. yeh.
Sedapnya depa dapat makan yang kek punya, hihihi.

Hari raya kedua tu, asalnya nak buat aiskrim saja.
Dah tu, terpandai pi beli kek chiffon lak..
Ni nak jadi apa nih?

Kek aiskrim kah?
Hentam je lah.
Cari plak whipping cream.
Kat Tesco Kuala Selangor, boleh plak xjumpa whipping cream.
Kat Tesco, memang xdak ke?
Dah lama xshoping kat Tesco.

Selalu membeli barang kat Econsave je, xpun Speedmart.
Lagi lagi lagi murah dari Giant Tesco!
Kalau xdak jugak, pi kedai barang2 kek aja.
Semua jenis ada.
Kalau kat Bangi ni, dah meriah dah kedai barang2 bakery.
Dulu ada Yummies n satu lagi kedai Melayu tu [xpenah plak masuk kedai ni]
Yummies mahal sungguh.

Pastu datang Kedai MakCik plak.
Pastu ada Bake with Yen.
Rupanya Bake with Yen lebih murahhhhh!
Yeh, saya dah tau kedai yang ideal untuk saya, hehe.

Yang tak boleh blah tu, acuan semperit kt BWYen tu jenama sama, RM 2 ja.
Kat MakCik sampai RM 3. Dilaaa mahai. sehinggitt tu...
Iskkkkkkk.

Terdapat 2 kesalahan major masa buat kek aiskrim ni.
Huhuhuhuhu, serikkkkkk.
Ni yang malu nak masak2 pape kat umah mertua ni, isk.
Ada je yang xkena, huhuhu.

1. Nak buat aiskrim kena guna susu FULL CREAM. Tapi hari2 tergedik beli susu COKLAT lak. Walaupun jenama sama Dutch Lady. Konon2, nak buat aiskrim coklat Oreo la. Dah xmau boh perasa/pewarna coklat, elok beli sesiap susu Coklat. Rupanya, xjadi biol. Dia jadi xgebu. Rasa macam kita buat aiskrim Malaysia tu. Macam air milo yang dibekukan. Camtu la jadinya. Aisey man!


2. Masa cari whipping cream tu kat kedai bakery, xdak plak jenama yang selalu orang beli. Jenama Emborg ke, hari2 beli jenama Toppin'. Dok cari la dia tulis non dairy ke tak. Tak tulis plak. Ada jenama Anchor ja. Pastu ada tulis for dessert n topping. Kira camtu la tu, sebab sebut dessert. Yang penting bukan for cooking. Ingat dah betoi dah.

Kebetulan masa tu, mixer kat umah plak dah rosak.
Main agak2 ja wat dengan blender, huhuhu.
Aisyah kata, hari2 yang kami beli bukan whipping cream, tapi dairy cream.
Mende plak dairy cream ni?
Sama macam saya beli ke?
Tapi tu la, masa blend ni, dia xkembang macam biasa.
Kaler krim2 kuning.
Selalu kaler putih gebu.

Yang ni, xtau la nak salah cream ka, sebab mixer xdak ka?
Atau ceq yang salah, sebab xterer???
Weeeee, xpe la.
Asal cuba, nanti improve lagi.
Semangat ni!

Tiap2 hari nak masak pelik2, luar biasa.
Mencabar diri katakan...
Tapi tu la, rajin masak saja, makan tak pon, kuekue..

Dah penuh daa dalam petiais tu.
Banyak makanan, sampai xtau nak makan yang mana satu.

Rasa nak buat lagi tiramisu!
Kek oren hari2 ada lagi!
Buah kiwi pun ada 3 biji lagi!
Butter ada 3 biji lagi!
Whipping cream ada 1 liter lagi!
Susu FULL CREAM ada 2 kotak lagi!
Telur ada 12biji lagi!
Cornflakes, nestum, shortening, banyak lagi!

Nak masak pe lagi nih?
Aigoooooooooooooooo!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)