Saturday, 20 February 2010

d carikei ( sampai la ke tempat shoping)

 
Setelah 1 jam naik ekspress sampai la bandar sarikei, tu pic terminal satu, biasa sy sampai awal pagi , tp haritu terlepas 2 bot, ingat nak cepat naik speed bot, tp xda rezeki,

  
Ni keadaan take off utk ekpress bederet express pilih ja nak balik pukul berapa, setiap jam ada, tp sampi 5.30 ja, yg hujung sana tu pi nak pi Daro pulau lain pulak jgn salah.

  
keadaan terminal, ramai kuli kat cini, tp dia darah sekali angkat 5 sampai 10 hinggit.

  
Ni dataran sarikei, tempat ni mcm central market la, em ramai org iban suka lepak cini, tu pun muka makcik iban
  
gambar dataran lagi dikelilingi oleh kedai2 org cina

 

tu tempat makan sebelah dataran td, semua gerai cina, iban, melayu ada, mamak ja xda isk, terinagt mamak kat bangi,

  
 Pesat juga la sarikei ni, semua bank ada, pasaraya pun banyak, hotel pun banyak, yg merah salah satu pasaraya, yg sebelahnya hotel dragon inn

 
Ini pulak terminal bas nak gi sibu, setiap 45 minit ada

  
 sarikei lagi, lupa nak habaq ni la bandar tp arwah nel tinggal

 

Teman kan madnor beli kasut, ada sell time ni,sy  baru bila kasut shoping ngan mak aritu kat pakson mahal betul dekat 300.em teringat masa 1st time bila kasut kat alam sentral shah alam masa tu masuk butik crocdile dgn mak, pilih kasut yg cantik, boleh sales girl tu kata ni nak wat hantaran ke makcik? emak pun terus cakp bukan hantaran, utk kerja, dalam hatini hantaran isk2 xtrfikir pun masa tu, agaknya ramai org nak kawin gi situ kot
mcm biasa KFC tetap ada, tp jarang makan saya, sy lagi suka masakan kedai org kelantan, xpun pi sugar burn banyak cikit ayam dia dr KFC

Ini maskot, carikei ,Teka buah pa? mestilah nenas..kan? kat belawai pun ada maskot.,,tp xtunjuk lagi.
ya pandai
 
air tgh surut ni semua bot tersadai,

  
yg canvas hijau tu la sy cadang nak naik tp terlepas,tu bot mujaH stalon maju bot org Iban, org kata dia menang loteri beli bot tu, tp entahlah, laju bot ni 30 minit ja sampai sarikei,di bergerak 7.50 dari tgmanis , tp kalu dari sarikei pukul 2

  
Jam ni, pakai bateri ke? ke main tolak je jarumnya? jam ni pakai manual cik nabilah tolak tangan ja  tg manis - sarikei ,em nak balik dah sy pilih bot pukul 130 sbb pukul 12.3 penuh xmau la duduk belakang, canggih x nama dia, tp xselaju nama =)

 

Yg ni bot 2.30 tgk dah penuh dgn tong minyak,cara dia kita kena letak barang atas kerusi tanda kita cop kerusi tu,pastu baru boelh jalan2 lagi, kalu x xdapt la duduk.

 

sy duduk depan sekali,hehe best accond dia kuat sejuk, tp bot ni xda tv la plak, biasa ada tv, penuh barang org kg
 
dapat tepi tingkap,dapat 2 tempat duduk terus xda org duduk situ, tu sg rajang sedang dimudik.
dimudik tu pe? xnampak, gambar jauh la..dimudik pun xtau,em BM dapat berapa ni =) mudik tu maksudnya dilalui gunakan bot

 
cap merah cikgu bj, sy tumpng keta dia, biru en khairi pembantu makmal
  
nampak x org ankat balak, kaya tu kalu dapat amik satu

 
my ticket rm 9.00 sehala, pi balik rm 18, mahal sungguh

 
destinasi pertama Bukit kinyau ni P1, elaun 500, xtau la mcmana diorg kira

  
Ni detinasi ke 2, treemogreen tempat kilang papan, ramai budak sekolah tinggal kat sini, sbb ayah kerja ccini

  
nampak x kayu balak tu lebih besar dari 1 pelukan beruang =)

 
tempat landing td

  
ini pula jeti jaya tiasa, kilang papan jugak ramai indon

 
sampai balik ke tg manis
yeh sampai pukul 2.30

 
naik tangga plak aduh, kalu surut mcmani lah jadi curam
 
balik jerijeh





No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)