Friday, 9 October 2015

RESEPI : Ayam Goreng ala KFC

Assalamualaikum...

Lama dah nak cuba resepi ni, asyik terlupa je..
hari Isnin lepas, baru teringat pasal resepi ni..
kebetulan baru je beli tepung jagung, dah habis masa buat bangkit cheese nak raya haji dulu..
terus buka buku resepi tengok balik...
ada 2 resepi ayam KFC.
tapi pilih resepi yang guna bahan2 general..
yang satu lagi guna tepung Ayamas.. tak dok la pulak..
so amek resepi yang guna tepung jagung je...


Resepi asal jumpa di blog Cahaya Hidupku..

Resepi Ayam Goreng ala KFC

Perap untuk sejam:
1 ekor ayam potong
7 ulas bawang putih tumbuk
2 SB serbuk cili (kalau nak lagi pedas boleh tambah 2 sudu lagi)
1 SB serbuk kari ayam
secubit ajinamoto
secubit soda bikarbonat
2 ST garam
air sedikit nak bagi rempah senang serap

Bahan untuk tepung salut : 
2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1 SB serbuk cili (atas citarasa masing-masing)
garam secukup rasa
secubit soda bikarbonat
1 biji telur

Cara-cara:

  1. Perap ayam 1 jam dengan bahan-bahan perap tadi.
  2. Selepas itu pukul telur, golek ayam dalam telur, supaya senang tepung nak lekat pada ayam.
  3. Selepas itu letak tepung dan bahan-bahan lain dalam bekas yang ada penutup goncang-goncang bagi sebati
  4. Letak ayam yang dah disalut telur tadi dalam bekas tu, tutup bekas, kemudian goncang bagi tepung salut rata.
  5. Langkah terakhir goreng ayam dalam periuk, biar ayam tenggelam dalam minyak yang panas. Dalam 15 minit masaklah


Hasilnya perghhhhhh, memang nak sama dah la..
silap saya tak spicy..
saya letak serbuk cili sikit sangat kot..
nak letak ikut sukatannya, dok risau lak kalau spicy sangat Hafni tak leh makan lak...
walhal tak rasa sangat pun..

Saya letak 2SK kot, untuk 6 ketul ayam..
kalau cuba lagi, boleh je tambah dalam 5sudu lagi ke..
sebab untuk dalam tepung, saya tak letak juga..
kalau saya suka letak sesiap dalam perapan ayam..
baru betul2 rasa pedas kot...


Tapi memang puas hati la..
paling syok masukkan ayam dalam minyak panas..
berbuih2 minyak..
rupa2nya soda bikarbonat rahsianya...
tu yang jadi crispy berkerak2 gitu...

Tepung jagung lak untuk kekalkan kesegaran ayam..
perasan kan kalau ayam KFC, sampai esok pun, ayam dia tetap sedap
walaupun selepas reheated by oven..
masa tu baru minyak gorengan keluar...
masa panas2, kering elok je...

Nyummm nyummm
fefeeling macam makan KFC je hari Isnin lepas..
sampai 2 ketul saya ratah ayam gitu je...
sedap sangat, ngap ngap...


Sambil cicah pulak dengan sos cili sedap ni..
balik raya hari tu dah borong satu tong 2.5KG sos cili..
hari tu try botol sedang, dah habis.
kali ni beli botol besaq teruih..
buat stok untuk setahun...
dengan kicap pun sama..
dah tak pandang dah kicap Jalen, sos Life ke...
tak perlu lagi nak belek2 katalog Tesco n Giant ke, nak tengok ada offer ke x..


Dah tak perlu lagi, merdeka!
Alhamdulillah dah ada produk alternatif untuk ganti produk Life KFC tu..
Jalen Malaysia nye kan...
tapi saya puas beli botol besar..
sebab selalu refill dalam botol picit, jadi berbaloi beli botol besar..
lagipun botol kaca tak laku nak recycle, botol plastik ada harga, kekeke....

Sambil menikmati ayam KFC homemade ni, tetiba je teringat ayam KFC yang versi mcm ada cornflakes tu..
macam nak pi beli cornflakes pula nak try buat mcm tu pula..
nak tengok jadi ke tak...
sempat makan sekali je hari tu, tu pun adik ipar belanja makan2 kat umah mertua..
kalau saya mana la nak tau apa2 offer, musim pasal KFC, pizza hut atau domino..
diorang je yang selalu dok beli...
kalau saya, beli yang biasa je, spicyyyyyyyyy je yang saya tau, kuikui...


Sape yang suka ayam KFC tu, ce try sekali...
sama tak???
bagi saya, macam dah OK dah..
selama ni dok goreng2 guna tepung Bestari tu je..
tepung ni pedas betul, tapi tak jadi berkerak macam KFC ni..

Ataupun mungkin saya boleh cuba, guna tepung Bestari tu, tapi tambahkan soda dan telur untuk salut dan lain2 untuk perapan, emmmm...
eksperimen dapur untuk seterusnya lah, yeee...
InshaAllah...
WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

2 comments:

  1. wah.. nanti saya nak cuba buat guna resepi ini lah... anak2 saya pun suka ayam kfc...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa, harus cuba...
      bukan anak2 je suka, mak bapak pun suka...
      enSuami saya dah 2kali request ayam kepci ni, hee

      Delete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)