Monday, 19 October 2015

D.I.Y : Frame lahir Hafni Azzahrah

Assalamualaikum...

Orang lain dah lama buat kan..
saya dok teringin juga nak buat..
tapi disebabkan tak ada rak tinggi untuk nak display frame ni, idea ni terpaksa KIV dulu...

Dan satu hari masa nak mengemas rak mainan Hafni ni, saya dok usha je, monitor komputer ni..
sebelum ni, monitor ni ada di rumah mertua dalam almari baju.
ada satu hari tu, enSuami bawa balik ke rumah ni, sebab nak pasang komputer majalah sekolah di rumah ni...
tapi lama2, saya rasa menambahkan lagi kekusutan ruang yang terhad ini..
jadi saya minta enSuami bawa semula komputer majalah tu ke sekolah.
so terbiar la monitor ni tanpa fungsi..
dah pernah masuk dalam kereta bawa ke rumah mertua..
tapi asyikk lupa je nak keluarkan...
so pulang la semula monitor ni masuk dalam rumah....

 

Daripada terbiar saja mengambil ruang tanpa fungsi, saya pun teringat idea nak buat frame lahir Hafni...
so mula dengan design text2 dulu....
nak buat cantik2 macam orang lain, tapi jadi macam ni je...
susah la nak kreatiff, kalau otak skema je macam saya ni....


Saya buat dalam saiz A3..
sebab saiz monitor ni, muat untuk 2helai kertas A4 potret...
so cetak dalam excel untuk besarkan saiz kepada A3 untuk printer yang saiz A4 sahaja...


Lepas dah siap cetak, cantum dan tampal...
jadi la begini...
sepatutnya sudah dibesarkan seboleh mungkin...
tapi bila cantum, still kosong lagi di sekeliling frame...
so dapat idea nak buat bingkai untuk frame ni, kasi tutup ruang kosong yang ada...


Corak chevron juga yang sedap di mata..hee
kali ni kaler kelabu, menjadi pilihan, nampak soft sikit kan....


Sebabkan saiz frame besaq sangat, hentam saja la semua tulis...
kasi ingat sampai bila2...
especially maksud nama anak, asyik lupa je....
BUNGA DALAM GENGGAMAN, gitu...
ingat ingat ingat.....


Yehh, dah siap dah..
misi tercapai!
dah ada penyeri sikit..
baru semangat nak susun2, hias2,
dan yang penting nak KEMAS2...
huhuhu.....

WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

6 comments:

  1. comel..saya pun ada buat macam ni satu.
    tapi untuk bilik sendiri la.bukan untuk anak.
    tapi dah berzaman tak gantung lagi.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak gantung2 tu la susah, [enSuami tak rajin nak drill]
      ni pun letak gitu2 je atas rak mainan Hafni...

      Delete
  2. Sis ni pandai dlm smua bidang...masak,jahit,baking,diy & etc...

    ReplyDelete
  3. salam. nabila, nak tny la...awk guna software apa eh buat tulisan2 tu semua? dh lama teringin nak hasilkn deko sndiri cmtu tapi x reti... yg corak2 chevron tu dpt dr gugel eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chevron tu amek Dr Google je, terus print dr image, xda transfer masuk MWord pun..
      Yg design tu masa design guna Photoshop, save as jpeg. Transfer masuk ke MExcel klu nk cetak saiz lebih besar dari A4.
      Klu buat saiz A4, boleh cetak terus dr imej.

      Delete
    2. owh guna photoshop... ok2 tq share idea & ilmu.. (^_^)

      Delete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)