Wednesday, 22 April 2015

ALMARI : Gosok, gosok jangan tak gosok (keja iron baju)

Assalamualaikum...

Taranggggggggggggg
asalnya tajuk nak bagi tips semasa menggosok baju..
tapi, tak pasti banyak mana tips yang saya ada untuk selama 30 tahun hidup ini, [alhamdulillah] dalam menggosok baju...

Tips2 yang ada pun, melalui bacaan majalah, blog orang, website omputih, dan juga petua lisan terus ke telinga saya...
nak kategori untuk penjimatan pun boleh juga...

Tips 1
Kalau nak gosok baju kan, cikgu KH saya cakap (masa Ting.2-tahun 1999) sekali gosok, gosok baju banyak2 sekali gus. Maknanya sekali kita ON iron tu, gosok la baju sekolah/baju kerja tu, stok untuk seminggu pemakaian. Sebab nak jimat tu, pada elektrik. Sebab bila kita ON iron, filamen pemanas iron tu akan mengambil masa dalam setengah - seminit untuk menjadi panas sesuai dengan kerja2 untuk mengosok pakaian.

Jadi cuba kira kalau 5 hari kerja, 5 kali kita ON iron setiap pagi. Ada dalam 5minit juga la masa terkumpul untuk iron tu panas sahaja. Belum masuk masa kita menggosok pakaian kita sampai licin tak berkedut kan..

Macam tu la maksud cikgu KH saya tu. Masa tu saya ingat lagi cikgu tanya sapa suka gosok baju? saya sorang ja yang angkat tangan.. Sampai cikgu kata, awak boleh mai duduk dengan saya la, saya paling meluat nak gosok baju... Anak2 pun tak suka.. saya rela pakai baju ghonyok2 [bahasa utara = kedut2] macam ni, daripada berpanas nak pegang seterika... [Hohoho, patut la baju cikgu semacam je, hehehe]

Saya dah biasa dah masa ni, dok iron baju sekolah arwah Ayah. Dia selalu bagi baju kat saya pakai untuk seminggu. 3 helai baju, 2 helai seluar. Tapi sekolah 5 hari. Masa bila dia recycle pun saya sendiri tak perasan. Hari2 pi sekolah dengan Ayah pun tak perasan. Tambah la student sekolah yang lain kan...

Masa awal tahun dulu, misi saya untuk beli almari baju tercapai.
sebelum nak mula aktiviti gosok baju...
punya la semangat, saya ambil semua baju sekolah enSuami untuk basuh semula..
walaupun masa tu, cuti sekejap je..
sebab masa cuti sekolah tu masih bekerja sebab bertugas sebagai pengawas peperiksaan SPM kan..
baki cuti dalam seminggu lebih je..
minggu akhir tu, dah mula mesyuarat ape daa...
saja la basuh baru, bagi segar bugar, wangi2, semangat sikit nak perderas iron baju nanti...hehehe


Kalau tak silap, waktu malam saya basuh ni..
tu gambar cerah je, berlampu kan...

Lagi satu, gosok banyak2 sekali gus, dapat jimat masa kita juga.
ataupun boleh selamatkan keadaan masa waktu kecemasan.
macam bangun tido lewat ke, anak meragam waktu pagi ke..
elektrik tetiba tak ada ke..
masa nak pi kerja tu la, macam2 hal jadi kan..
Jadi ni kira persediaan awal la ni..
bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan...
Lepas mandi, terus je pegang hanger, amek baju apa nak pakai...
saya lebih suka macam ni, daripada dok kalut2 sangat pagi tu, boleh rosak mood nak pi kerja..
pagi2 buta dah spoil...
acaner nak meneruskan kerja sampai 5 petang..

Tips 2
tips ni jumpa dalam website omputih kot..
masa tu, orang dok share2 kat FB...
kegunaan lain aluminium foil selain membalut makanan...
banyak2 kegunaan yang dikongsikan, yang ni je yang masuk otak saya..
macam menarik je...
try la praktikkan....


Saya cuba guna aluminium foil, balut iron board ni..
pastu pakaikan semula sarungnya..


sarung yang ni pun masa beli dalam spesifikasinya, boleh memantulkan haba ke atas semula [untuk kurangkan masa menggosok]
kiranya kita boleh gosok bahagian atas je.. bahagian bawah secara langsung, jadi licin jgk... [kononnya la]
tapi enSuami kata macam tak fungsi je cover ni, sebab nipis sangat...

Ok tak pe, sekarang dah ada tips baru...
guna aluminium foil plak..
tapi setakat ni, saya pasang sekali tu je la..
tak tau la, kaedah ni kena tukar-salin [kot le ada jangka hayat]

Hasilnya, saya kurang sikit nak nampak perubahan...
sebab ada tips ketiga yang selama ni yang saya guna, lebih berkesan dan lebih nampak hasil perubahannya...

Tips 3
Ini pun kebetulan, saya ada iron macam ni...
DRY : STEAM : SPRAY : SURGE IRON
ini spec yang ada pada iron ni..
~Maaf gambar lama, dalam entri lama, masa di rumah bujang~
Dapat hadiah kawen la katakan...
masa awal2 guna, guna iron ni macam biasa je..
iron secara 'dry'
lama2, teringin nak cuba gaya wap plak...
baju enSuami, tau2 je la kan...
kain cotton, amek masa juga la nak gosok sampai licin...

Bila cuba wap, macam cepat je dah licin.
wah menarik ni...
selama ni, tak pernah ada iron boleh isi air ni...
ok macam jakun la jugak kan...
tapi tak kisah la..
dah dapat tips untuk cepatkan kerja, dah bagus sangat kan...
yang penting, kerja cepat siap, jimat tenaga...

Saya iron sebelah je, jarang sangat iron depan belakang.. [malas, kot]
enSuami kata, tak yah nak tajam2 sangat la, satni kedut jugak..
sebab sekolah sesi petang, nanti time nak solat sinsing tangan nak berwuduk kan..
sampai ke petang la, tangan baju dia macam tu..
jarang la bila balik, pakai kemas macam masa pergi..
kang balik elok je macam pergi, confuse plak, aik enSuami ni tak solat ke, [boleh cenggitu, pang sekali kang, kuikui]

Kalau tak ada iron jenis steam ni, agaknya boleh semburkan dengan air kot ek..
ingat lagi dulu2, zaman Mak, masa tu kegilaan beli kain material sutera...
bila Mak suruh iron baju, kena renjis2 air dengan tangan je...
tak ada spray bottle la katakan, masa tu...
tegang jugak la kain sutera tu, renjis2 air dengan tangan je, kemudian gosok..

Saya suka bila iron baju, iron kain cotton dulu...
amek yang tebal2 dulu, sebab tenaga banyak lagi, baru nak mula kan..
selalunya saya susun sesiap la, kain cotton-kain licin-baju batik-baju raihan-baju melayu.
macam mana saya sidai kat ampaian untuk jemur macam gambar tadi, macam tu la saya susun untuk iron.
lepas tu susun macam tu jugak dalam almari baju...

Haa, gambar bawah ni, semua dah siap iron...
yang tak iron lagi, macam biasa la tinggal dulu kat ampaian tu..
saya iron baju2 ni, sebulan sekali.
sekali dah ON iron tu, habis semua saya gosok mana yang belum gosok...

Kadang2 susun ikut warna, kadang2 ikut dan je..
sebab enSuami saya kan pilih baju ikut mood dia, nak pakai warna apa..
jadi tak ada maknanya saya susun ikut warna..
just nampak macam cantek je la, sebab ikut tona kaler gitu...


Baju kain cotton satu frame...
Kalau sebulan sekali, gosok, tak sempat pun semua baju habis.
dulu2 saya pernah try, boleh tahan dalam 3 bulan.


Baju batik dan baju kain licin, satu frame...
Tapi kalau nak tunggu 3 bulan, berat plak kat ampaian tu...
kadang2 sampai patah la, penyambung palang tu...
jadi setkan jadual sebulan sekali iron baju...
kan dah masuk dalam jadual semalam tu...
sebulan sekali je saya iron.
seluar je kena ulang2 iron tiap2 minggu..
yang kena ulang tu, kerja enSuami..
dia iron sendiri...
kerja saya sebulan sekali je... [bertuah la sangat, bini ni, huahuahua]


Baju raihan dan baju melayu, satu frame...
baju raihan, pakai pergi sekolah hari Jumaat.
baju Melayu untuk solat ke masjid.

Baju askar tu, memang tersesat la sikit.
baru2 ni je, enSuami dapat baju tu
dah dia guru penasihat untuk PKBM [Persatu Kadet Bersatu, kot]
gaya macam askar la jugak...
hari Rabu pakai uniform rasmi yang kaler hijau tu [macam PALAPES masa kat U tu]
tapi tak selalu pun dia pakai, baru sekali pakai, segan katanya...
dia tak minat pakaian/kerja yang beruniform ni..
terbalik pulak dengan saya yang suka Uniform..

Bagi saya senang la, tak yah fikir nak pakai baju mane, bila nak gi kerja..
confirm pakai baju yang sama setiap hari, hahaha...
senang ahti saya, hehehe..


Ada tips2 lain yang best?
jom kongsi-kongsi...
TQ..

5 comments:

  1. saya tak suka menggosok.. teringat dulu2 menggosok dari darjah 3-4 kot.. gosok baju kerje ayah selambak.. buat saya tak suka menggosok sekarang.. hahahaha.. siyes.. sekarang.. beli baju yang tak yah gosok2.. baju asben hantar dobi seminggu sekali tuk gosok kan.. lalala.. dasar sangat kan binik nye... ngeeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaa, untung la dpt hantar dobi..
      Jimat tenaga pnIsteri..
      Klu x, penat n berpeluh ler..hee

      Delete
  2. setuju! guna iron stim tu mmg menjimatkan byk masa menggosok. sy pun guna iron tu. pun hadiah kawin juga! (^_^) tapi bab nk menggosok sebanyak tu mmg tak la kot...tak larat weyh! lagi2 ada baby ni.. baju2 keje asben pun tak byk. so, tiap2 minggu jugak la iron... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay, kita geng!
      seminggu sekali pun tak pe, ikut keselesaan masing2..

      Delete
  3. Info yg berguna...terima kasih

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)