Wednesday, 5 February 2014

... yang mula hilang arah

Adoi, adoi, adoi...
ketuk kepala banyak2 kali...
Assalamualaikum.
terpaksa ketuk kepala sendiri supaya cepat2 sedar...
saya dah mula hilang arah dalam menulis blog.
dulu konon nak dijadikan diari online..
kalau kata nama diari, mesti la semua yang berlaku harian [kalau rajin nak update] masuk blog kan..
pastu bila kenal, ngan blogger masak jadi rajin masak..
rajin upload makanan yang dimasak...
pastu lama2, jumpa dengan geng susun atur...
rajin nak menyusun la plak...
tapi keja susun n kemas ni memang tak penah habis kan...
sama juga dengan memasak...
pastu tukar jadi berkebun plak..
lepas ni nak bertukang plak, aci dok???
hahaha....
sejak dari Oktober hingga hari ini, semua perkara simpan dalam kepala saja...
banyak kali dok bincang2 dengan enSuami..
lama2 dia lupa.
saya pulak tiap2 hari dok fikir....
cara paling jimat, cara paling mudah, cara paling cepat, cara paling efisyen...
semua hat paling-paling....
lepas tu sakit jiwa sorang2 bila tak sampai standard, hahaha....

Lama2 dah tak tahan dah...
jumpa satu post dalam grup Shaklee, nenda ni pesan...
sila tulis target anda, apa yang nak dicapai.
jangan simpan dalam kepala sahaja.
mesti keluarkan, tampal besar2 kat dinding.
bila tiap2 hari nampak, badan akan berusaha ke arah target tersebut...

Lama saya teliti ayat2 tu, emmmmmmmm
TING!
saya pun nak buat jugak.
jadi yang selama ni dok fikir2 dalam kepala saya dah keluarkan hari ini....
buat besar2, saiz A4.
print, tampal kat dinding.

Dapat siapkan petang tadi, sebelum enSuami balik.
Ringan rasa kepala ni, bila dah keluar.
tersenyum je bila menghadap target ni...
ok, saya suka.....

Bila enSuami nampak, fuyoo siap tampal tu...
Awat, tak boleh ka? kasi tengok hari2, bagi ingat...
Emmm...

dok lama sat, dia kata, aik bila sofa tu jadi tigaribuseratus? bukan duaribusetengah ja ka?
tengokkkk, dah nampak tak kesannya....
huuuuuuuuu, hembus nafas dalam2, sabar... sabar...
nampak sangat selama ni dia tak ambil tahu atau tak ingat atau tak kisah atau apa, emmm
sedangkan memang harga tu la dari awal lagi masa beli, dah tertulis dalam resit....

Tapi tak pa, sebab dah ada poster ni, saya dah tak sound direct kat enSuami saya..
saya senyum n diam saja..
makanya, saya puas hati.
lepas ni xyah nak tanya2, xyah nak korek2 resit, xyah nak kira2...
semua dah ada kat dinding ni....

InsyaAllah harapnya target 1, 2 boleh selesai dalam bulan ni...
saya dah tak mampu nak bersabar dalam keserabutan di rumah ini...
terbeliak mata orang tengok, kalau ada gambar kat sini, huhuhu.
doakan saya selesaikan masalah2 yang tak penting ni...
eh eh, penting bagi saya yang berjawatan PENGURUS RUMAH TANGGA ni, hehehe....
kan kan kan, betul tak?

1 comment:

  1. Salam Nabila,

    Kita ni kira same case la..br pindah rumah..mcm mcm nak kena plan, nk kena beli..betul kena buat list. sarah listkan project for every area. pastu belek tiap hari..target every week ada progress. seronok sebenarnya. hihihi

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)