Monday, 17 February 2014

SOHO : Misi lantai kayu, SELESAI!

Assalamualaikum...


UPDATE 24 MEI 2014
Asbab ramai sangat tanya no telefon enSudin, saya letak kat sini sesiap lah.
Kot2 nanti saya terlambat balas ke kan...
No enSudin : 013 2789284
Apa2 nak bincang, boleh tanya dia sendiri tentang harga, contoh corak kayu.
Saya tinggal di Kuala Selangor, kalau yang luar2, boleh tanya dan bincang.
Siapa2 yang dah buat dengan enSudin, sudi2lah kongsi gambar dengan saya.
Nak juga menjamu mata tengok rumah orang kan, kekeke

Alhamdulillah selesai sudah penantian untuk menyempurnakan ketiga-tiga bilik dalam rumah ini...
Mulai hari ini, ketiga-tiga bilik boleh digunakan sepenuhnya sebaik mungkin...
no more store, no more longgok2 barang...
tapi, dok pikir la jugak, banyak2 barang haritu, nak letak mana ye?
huhu.......

Saya harap dapat selesaikan semua secepat mungkin...
masih berfikir, set2 gelas dan cawan yang dapat hadiah masa kawen dulu, nak buka semua ke dari kotaknya? atau simpan saja dok dalam kotak ye?
apa pandangan kawan2?

Gambar bilik ni setelah dikosongkan.
semua barang dalam bilik ni, transfer ke bilik sebelah.
Saya lupa, masih ada dua beg plastik botol, balang2 kosong kat tepi ceruk tu...
sampaikan masa enSudin pasang lantai tu, dia yang alihkan, LOL...
enSuami saya pun tak tolong tengokkan..apa daaa

~SEBELUM~
~SELEPAS~
EnSudin janji datang kol 8.30, dalam 8.45 camtu dia sampai depan rumah.
terus mulakan kerja.
saya sangat berharap dia dapat siapkan sebelum enSuami ke sekolah.
almaklumlah Sabtu lepas, ada sekolah ganti.

Dalam setengah jam pertama dia mula kerja, enSuami masuk tunjuk gambar ni...


Fuh, dah siap separuh dah? cepatnya.. takkan senang macam tu ja pasang?
enSuami cakap, ni starter dia... tu dia pasang cepat tu..
kena pasang tu dulu, baru boleh teruskan sampai habis...
tak sangka ye, lapik bawah kayu tu guna yang plastik kenyal2 tu, apa namanya pun xtau la. fiber kah?


Ni mesin pemotong lantai kayu tu...
terpaksa la potong2 kat luar, sebab rumah dah diduduki..
kalau tak duduk lagi, boleh la buat kat dalam..
banyak tu habuk2 kayu... mau terserdak, terbersin kalau camni, hihi.


Ni plak untuk skirtingnya..
ada dua pilihan kaler je, satu kaler kayu yang kemerah2an, satu lagi hitam terus.
saya pilih hitam terus.
sebab tengok ada orang tu buat, dia pilih hitam jugak.
lantai kayunya pun sama cerah macam saya..
kasi kontra habis, baru menyerlah, agaknya lah....


enSuami je yang dok pantau keseluruhan kerja...sambil2 dok snap gambar...
saya keluar tengok kejap2 je.. kalau Hafni nak jalan2...
Kalau nak menyusu, saya lari masuk dalam bilik...


enSudin tengah tanda ketebalan kayu kat pintu.
perlu potong sikit sebab ketebalan lantai dah bertambah..
nanti pintu tak leh bergerak plak...


Potong pintu, guna alatan lain plak...
kurus2 enSudin, buat kerja ni sorang je sampai habis...
cepat juga la prosesnya...
tengok dia pi mai, pi mai, dah nak siap satu bilik.
enSuami kata, teliti juga dia ni...
orang yang teliti je boleh buat kerja2 macam ni...
enSuami saya surrender la, dia memang bukan jenis yang boleh fokus benda rumit2 macam ni...

Nak pasang lantai ni, memang tak guna apa2 gam pun..
main ketuk2 ja supaya masuk ke 'flat-joined' yang ada...


Masa nak pasang skirting je, baru guna gam, silikon, dan paku...


Semasa proses pemasangan skirting.
pasang skirting ja nampak ambil masa sikit.
sebab ketara, perlulah kemas kan...
kebetulan tak tahu barang apa yang habis, enSudin minta nak ke kedai sekejap...
kami pun usha2 la ke dalam...

Uwaaaaaaaa, dua2 tersenyum...
puas hati lah tu enSuami saya, impian tercapai, cewahhhh.


Sementara nak tunggu siap, kami dok belek2 lantai vinyl plak...
sebelum ni dah tanya kat enSudin kalau nak pasang lantai vinyl kat dapur, dia boleh buat ke?
enSudin kata boleh buat, cuma harga kos mahal sikit untuk vinyl.
masa dia datang ukur tu, kami minta dia ukur sekali kat dapur, nak tau anggaran kos.
mulanya enSudin kata, kalau lamina pun tak ada masalah, kenapa pilih vinyl?


Kami pun terkejut, aik bukan memang macam tu ke kalau dapur vinyl, kalau bilik tidur lamina?
enSudin kata tak ada masalah juga kalau pasang lamina kat dapur, sebab dia sangat yakin dengan kualiti laminate Inovar ni... tak ada masalah la pasal air, lap je, tak ada effect pun, katanya lah...

Tapi, kami rasa macam nak pilih vinyl jugak la.
Mungkin ada sebab kukuh kenapa ZALDECO khaskan vinyl untuk dapur, lamina untuk bilik.
Bila tanya perbezaannya, enSudin jawab sebab vinyl getah..

Bila pegang tu, memang macam tikar getahlah...
lembut dan boleh lentur....


Yang seronoknya pasang lantai kayu ni, lepas habis pasang, boleh terus guna...
saya lap, ala2 cinderella ja...
tengok orang Korea lap lantai kayu dia pakai tangan, saya pun try la, kuikui...
nak amek feel, saiz bilik kecik je pun, xda lah mengah sangat....hihi.

Lepas lap, lending2 dengan Hafni.
ingat boleh tidur kat situ, sekali saya bangun pi buat kerja.
siap angkat meja, mesin jahit lagi letak siap2..
balik sekolah je, enSuami tengok, amboi cepat noooo...
Haaa la, ruang tu kan untuk kerja2 ayang, cewahhh.
ruang yang seciput kecil tu, khas untuk zon saya...
nak buat SOHO la katakan...

Secara keseluruhan, kami puas hati.
Kalau ada apa2, senang nak cari enSudin, orang dekat.
dia pun ada offer, kalau apa2 rosak, bagitau dia, dia boleh baiki.
setakat ni OK kot...

Untuk bilik ni harga asal enSudin bagi RM 950.
tapi masa bayar baki [RM 450], dia pulangkan pula RM 50.
So total RM 900 saja, Alhamdulillah rezeki.
Kalau nanti nak pasang kat dapur, kalau lamina harga sama juga RM 950.
Walaupun saiznya kecil sikit dari bilik ni, tapi dia ada kerja extra la, sebab ada tiles.
kena tampal dulu lubang2 antara tiles, baru boleh pasang. kalau bilik tadi, ada lantai simen semata, boleh terus pasang.
kalau pasang vinyl, anggaran kos dalam RM 1350.


Amacam, OK tak lantai bilik ni?
harap dapat positif tentang penggunaan lantai kayu ni...
first time la katakan...
bila pijak2, lembut2 macam pijak span.
camtu ke rasanya? huhu
hentam saja la...........

Misi mengemas la plak seterusnya...
adoi, adoi, adoi........

UPDATE 24 MEI 2014
Asbab ramai sangat tanya no telefon enSudin, saya letak kat sini sesiap lah.
Kot2 nanti saya terlambat balas ke kan...
No enSudin : 013 2789284

21 comments:

  1. Berapa En Sudin Kira kaki persegi? Boleh bagi contact En Sudin tak?

    ReplyDelete
  2. Tuan Tanah, nak kontek number encik sudin ne boleh?
    emailkan kt yusnita180879@yahoo.com
    tq

    ReplyDelete
  3. Aliyya Najihah, saya xdapat kontek awak..
    boleh bagi emel adres..

    ataupun maklumannya, kalau ruang nak buat lantai tu, lebih 300kps, dia kira kaki. kalau kurg dari 300kps, dia kira lamsam..mcm bilik ni, 10.5x12kaki=126, dia kira rm900.

    ReplyDelete
  4. Salam.

    Saya nak minta contact number En Sudin ni boleh?

    Email kan ke azwa.zainal@gmail.com

    Terima kasih :)

    ReplyDelete
  5. Salam. Boleh minta contact number en sudin? Ni email sy : adramah2014@gmail.com

    Terima kasih ya

    ReplyDelete
  6. Nak minta contact no en. Sudin bole x? Email sy yatieummie@gmail.com .....tq

    ReplyDelete
  7. Salam sis..
    nak minta contact no. en.sudin boleh? email saya: rey810_2000@yahoo.com..
    thanks in advance..

    ReplyDelete
  8. Assalam. Boleh dptkan contact no Encik Sudin. Email di mfz_1984@yahoo.com . Tq :)

    ReplyDelete
  9. Salam...saya asal sabah..bru2 ne sy ada beli drg ne dr senanjung..katanya produk dr thailand..saya beli vinyl dan laminate. saya pasang satu rumah 360sqft untuk bilik dan 660sqft untuk ruang tamu dan makan, dia bagi harga rm2.40/sqft. saya pasang skirting seluruh rumah tu 260 kaki harga rm15/8kaki. glue 3 tong rm135 dan penghantaran ke sabah rm350. so jumlah keseluruhan rm3325.00. di bagi invoice mcmne la...saya belum bayar lg tunggu abg saya yg p tngok tmpt tu btl ka tak..hehe

    ReplyDelete
  10. salam sy asal sabah..bru2 ne sy ada beli laminate dan vinyl dr semenanjung. saya pasang untuk 3 bilik 360sqft. dan psang untuk tamu n ruang makan 690 sqft. harga yang dia bagi rm2.40/sqft. skirting tu saya pasang sluruh bahgian rumah 250kaki. dia bagi saya rm15/8kaki. jumlah keseluruhan rm3325. ini termasuk kos penghantan ke sabah, glue, aluminium and trnsition adapter.

    ReplyDelete
  11. Assalam..nk tanya hrg laminated rm900 ni utk satu bilik je ke?

    ReplyDelete
  12. Sesiapa yg berminat boleh hubungi saya 0126758173 atau layari FB saya lantai kayu lamina bermacam2 pakej saya sediakan..harga serendah rm2.90 siap pasang
    www.domedecor.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. tqq...blog yg amat brmnfaat..bru je call en din..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum, boleh minta contact no En. Sduin tak, saya berminat. nampak cantik sangat dekat blog ni. asharahkamarul@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Cuma, saya ada pertanyaan... lantai kayu skrg ok ? Anak kawan saya tumpahkan kunyit.. habis warna kuning huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak sy ada jg, tumpahkan ink printer, saya cuci OK, tak ada kesan ink..
      kalau conteng dgn marker pun boleh cuci.
      saya guna Basic H shaklee untuk cuci lantai, semua hilang kesan contengan..

      kualiti sama ke, Inovar punya ke? setakat ni, Ok je semua...
      Alhamdulillah..

      Delete
  16. salam... boleh saya minta no contact en.sudin
    naim@ummc.edu.my

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)