Sunday, 1 March 2015

Tips : Sudu free untuk kegunaan harian ;)

Assalamualaikum....

Haiiiii hai.....
Ini cerita mak2 kat dapur je...
mak2 kan suka benda free...
ada ke orang tak suka benda free?
free pun kena berkira tau...
jangan mudah terpedaya, heyyy...
satni kata Buy 1, Free 1, tapi harga macam 2 barang juge....
itu, Tipah tertipu, bang!

Yang saya nak cerita ni, conpem dapat free.
Sebab melalui pengalaman saya yang dok mengumpul ni, kekeke....

Cerita pasal sudu free jee..
dulu2 suka makan yogurt dalam cup tu.
kan bila beli yogurt, dapat sudu kat penutup dia?
ye la, kalau tak ada sudu, macam mana nak makan kan?

OK, tau kat rumah ada sudu, tapi kalau yang nak makan dalam kereta? masa travel?
mesti la sudu kat rumah tak dapat membantu, ye tak?
jadi conpem kita dapat free sudu kat situ.

Saya mula mengumpul sudu2 yogurt ni, masa pregnant Hafni dulu.
masa tu, kurang selera nak makan.
so yogurt la penyelamat untuk alas perut.


Best pasal sudu free yogurt ni, sebab dia boleh lipat!
sudu ni saya banyak guna dalam botol rempah.
botol2 rempah kan kecil je..
lebih lagi kalau guna botol yang ala2 IKEA tu.
kan kecik cinonet je...


Botol kecil, nak guna letak sudu, sesuai sangat la sudu yang boleh lipat macam sudu yogurt ni, hehehe...


Kalau ada yang botol besar, macam prego, mayonis atau jem...
haaa, jangan risau, saya ada penyelesaiannya, cewahhh!


guna la sudu kepci!!!
sudu putih kepci yang dapat dalam pek sos tu pun sesuai sangat.
sebab dia kecil comel, lurus.
sesuai untuk botol2 rempah yang kurus.
kadang2 kalau beli aiskrim Walls ke King eh, yang selalu ada kat pintu masuk Giant tu..
haa, sudu tu pun saya ada juga, sempat la dapat sudu yang kaler krim panjang.
sudu yang panjang macam tu, saya banyak guna dalam botol2 besar.
botol besar yang saya guna untuk rempah kari, sup, dan serbuk cili.


Dulu2, masa awal berumah tangga, saya ada juga beli sudu plastik kaler hijau.
konon nak tema kaler hijau.
tapi tu la sudu tu besaq sangat.
nasib baik sudu tu muat dalam bekas2 tepung yang ada di kabinet tinggi.
lega, ada juga manfaatnya...

Saja macam kena prepare juga sudu plastik ni kan...
duluuuu, orang cakap nak makan madu, xleh guna sudu besi...
sejak abang sulung saya sendiri mengusahakan madu kelulut, dia cakap xkisah pun sudu besi.
manfaat dan khasiat madu tetap sama.

Tapi kata Qaseh Gold xleh minum dengan sudu besi.
OK, kalau nanti nak beli ada la sudu nak guna.
teringin plak nak cari sudu kayu, fefeeling Korea gitu...
senduk kayu ada la, mau??? kekeke...
ketuk kang, korea tak habis2, heyyy....


Belanja satu gambar, laci rempah-ratus masakan saya.
terkini punya gambar...
rambu-ramba....
guna yang recycle ja...
nak jimat2 buat masa ni...
dah 2 biji botol Knorr tu pecah berderai asbab dari Hafni...
hukhukhuk, sabar je la....

Teringin juga nak tukar seragam, tapi belum jumpa yang best.
Kaca ka plastik ka?
ikut cantik-macho nak kaca, huhuhu....
tapi bajet kena lebih la, nak beli yang kaca....
kalau tukar sekarang, botol yang ada nak letak mana plak kan..
tu yang kadang2 Hafni pecahkan, macam cecece ada alasan nak tukaq baru, kahkahkah.
enSuami sila take note, isterimu nak tukaq botol baru, hahaha....

Boleh blah la, mengarut je, enSuami kata....
grrrrrrrrrr !@#$%^&*~ (T_T)


1 comment:

  1. Haah....sudu free macam ni saya selalu guna time nk makan dlm kete.lps mwkwn bkh buang. Takde la terkilan sangat

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)