Saturday, 21 March 2015

D.I.Y : Dekorasi dengan frame berkaki... [atas water filter]


Assalamualaikummmmmmmmm..
sretttttttttttt...
hihihi...

Lepas dah up dengan masak2, hilang plak sekejap, huhu..
sorry.
ok hari ni, masuk balik dengan DIY.

Fresh dari dapur, kekeke...
ehh dari printer...
baru siap tadi, hehehe...


Maaf ye, boh nama frame berkaki plak..
apa nama betulnya tak tahu la...
yes, cap IKEA..
saya tengok, ramai je yang suka beli frame ni...

Tapi saya, sangatlah tak berkenan pun...
frame ni, saya tak beli OK, enSuami dapat hadiah...

Nak tanya, kalau cover frame yang ada simbol recycle ni, maknanya apa ek?


kita letak gambar, tanpa cover kat depan ke?
guna frame ni tanpa cover tu?
saya tak tahu nak cakap macam mana...
dah le saya tak berapa suka nak guna frame..
pastu ada cover, tapi tak boleh pakai lak...
ehhh, sakit jiwa...

Lama dah frame ni, tahun 2012.
sekarang baru nak guna...
sebelum ni, saya biar je Hafni main, sepah2...
sampai cover tu dah bercalar-balar...

Sampai la hari tu, saya berkemas..
ternampak lagi frame ni...
saya cuci bersih kat sinki, sebab dah berhabuk...

Pastu nak cepat kering, saya letak atas water filter.
tapi dua-tiga bulan la jugak, frame tu lepak atas tu..
dok pandang setiap hari, lama2, datang plak idea...

Kebetulan dok BW kat blog E-ta Sg Buloh [hehe, nickname blogger je, nama betul xtau...]
E-ta kongsi blog, tentang doa basuh beras....
Link entri, klik sini

Masa tu saya baru je buat frame tiga serangkai di meja makan tu..
terasa kena batang hidung plak, terlupa pasal hal agama atau doa2...
sibuk nak ikut omputih sangat, tu la [luku kepala sikit, huhuhu]

Lama juga saya terlupa pasal ni...
2 hari lepas baru buka laptop menghadap fokus nak buat yang ni...
akhirnya baru siap sepenuhnya...
faham je la, laptop saya sekarang ni, bergantung pada bateri saja..
bila bateri dah remind 5%, terpaksa la tutup.
kena cas dulu...
so progres, sikit-sikit dapat buat....

Lepas dah ukur saiz semua, print...
masa tu dah tau dah nak buat macam mana..
saya memang nak balut, poster tu pada plastic cover yang ada simbol tu...


Balut lebihan kertas [memang sengaja diwujudkan lebihan sebab nak balut] tu ke belakang
tampal dengan salotape je.
nak laminate, tak sempat dah nak keluar kedai beli..
guna apa yang ada je....


Lepas balut ni kan, hahahahaha....
semestinya poster kita tak cover kan...
memandangkan saya ni tak berapa nak cermat, 
dan kedudukan frame ni berdekatan dengan sumber air, hehehe...
saya balut plak poster ni dengan plastik pembalut makanan tu, kahkah....


Balut kemas2, try test masuk dalam frame...
memang jadi je molek...
cuma, bila guna plastik makanan ni, nipis dan mudah terkoyak la...
pastu masa first balut tu, saya tak tarik kuat2 kemas2, jadi macam longgar plak...
tapi tak pe, tak memberi kesan sangat pun...
yang penting, mesej kat poster tu, jelas nampak dan bermanfaat....


Mula2, petang semalam saya siapkan doa beras dan hug-laugh-smile tu...
sebelum ni, plan nak buat depan belakang.
tapi sebab tak ada idea, dapat siap dua je...

Lepas dah pasang, deko2 atas water filter tu, teringat satu poster tentang manfaat minum air
rasa2, macam sesuai sangat la poster tu.
memang di kawasan ni la, tempat sumber air minuman kami sekeluarga.
air kosong-air panas dari water filter.
air bancuh2, di table top, sebelah water filter ni je...
dok fikir lagi satu nak buat apa...


Masa bergambar petang semalam tu, teringat plak pasal aktiviti masak-memasak saya.
saya terinspirasi dari gambar2 resepi BFF saya bila dia masuk dalam blog.
macam cantik je gambar yang dia snap... [contoh gambar/entri]
kenapa gambar saya macam tak ada feel je...
lama2 dok ushar, baru perasan background makanan dia cantik...
walaupun nampak samar2, tapi tetap menaikkan seri gambar tu...
so, saya pun dapat idea, nak buat satu label/tag untuk dinamakan khas bila nak snap gambar masakan...

So, jadilah Eksperimen Dapur bersama NabilaHasyim, hahahaha....
tak tau la nanti jadi cantik ke tak, huhuhuhu.....


Sebab nak kata hebat, tak pandai sangat pun..
just suka2 masak untuk makan sendiri...
orang kata practice make perfect...
sambil2 upgrade kemahiran memasak, apa salahnya..
jadi tak jadi, sedap tak sedap, belakang kira..
kalau enSuami komen apa2, jegil je mata kat dia..
tak pun jelinggg sampai julinggg, kahkahkah....


So, yang kekal di depan, doa beras dan minum air tu...
yang Eksperimen Dapur dan Hug tu, letak belakang....
bila nak guna, atau dah bosan2, boleh la tukar2...
pusingkan aje ke belakang kan senang....


Sebenarnya teringin juga nak letak kat table top je...
tapi sebab table top tu selalu menjadi tempat parking Hafni, saya tak berapa nak yakin letak di situ.
so, kedua2nya himpit kat atas ni, hahaha...
senang ahti saya....
akhirnya ada juga guna frame ni, tak la diabaikan kewujudannya dalam rumah ni...
dan yang saya suka, tak perlu letak pasu bunga, yeay...
gambar berhiasan bunga pun dah cukup.
simple-dimple untuk saya yang tak kisah, hahaha...

Amacam, ok tak???

5 comments:

  1. Salam... Plastik frame ikea yg tanda recycle tu boleh buka ye.. Plastik tu just cver plastik frame spya x calar2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah? Betul ke boleh koyak?
      Hahaha, baru saya tau..
      Ok, nanti sy godek2 tengok,huhu.
      Mekasih ye bgtau..

      Delete
  2. Bagus jugak buat macam ni..doa doa macam ni elok sebab boleh amalk bila nampak frame ni. Ye la kadang kadang kite ni cpt lupa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.
      Dh ada frame ni pun bo terlupa lg, ayok..
      Bila terpandang doa ni, bru teringat nk buat..

      Delete
  3. la...kreatipnyee Nabila nie..hihihi..
    bagusla idea awak tu..kekeke
    nanti nak tiru tau...

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)