Friday, 27 February 2015

D.I.Y : Dekorasi poster di ruang makan {dapur}

Assalamualaikum.

Sebenarnya, saya xda ruang makan yang khas pun.
Ruang mkn yg dicadangkan, sy dh guna utk luaskan ruang tamu.
Lgpun rumah ni jarang menerima kunjungan tetamu.
Yg ada pun keluarga mertua, adik2 ipar je, hukhuk....

Jadi meja makan, memang ada kat dapur.
Sudah masak, pusing badan je untuk hidang makanan.
Dua langkah je pun, haha....

Tapi dah orang lain ada ruang makan kan...
Sy pun nk ada jgk lah...
Walaupun hakikatnya, kahkah..
Dalam dapur jugak, huhuhu....

DIY kali ni, nak deko sikit kat ruang makan ni..
Idea asal, masa Google, nk cari apa masa tu, xingat daa...
Terjumpa gambar ni...


Sy pun baca entry tu, rupanya dia tempah kat orang.
Asalnya pun dia nak DIY, tp dah lama terpendam hasrat tu...
Last sekali, order je senang cerita....

Lepas tu, saya pun Google la cari idea dari omputih.
Sbb tengok design td, mcm idea omputih je...
Banyak jgk la dapat.

Masa awal dah kumpul tu, rasa macam nak balik print je terus...
Lama2, dok godek2, dok touch up sket2...
Last2 terjadi design sendiri pulak.
Tengok contoh omputih, kemudian edit sket cara kita...


Tapi daripada tiga design tu.
dua je saya buat sendiri...
yang mixer tu saya amek yg orang punya...
sebab mixer dia kaler merah, rasa sesuai sangat dengan saya punya, kekeke...
walaupun designnya mcm KitchenAid, walhal saya Cornell je....
ala2 pun voleyy la kan....


Nak Islamik sikit, eloklah ingatkan diri untuk membaca Bismillah dan mengucapkan Alhamdulillah
untuk apa saja perkara dalam kehidupan seharian, bukan untuk makan sahaja, OK...

Bila ada poster ni, sekurang2nya dapatlah mengingatkan kami untuk membaca Bismillah.
elok2 kedudukan frame ni bertentang dengan kerusi makan kami berdua, memang dok pandang yang ni je la, sambil dok makan tu....

Tapi frame putih, macam tak naik seri plak eh?
ke mata saya je, yang dah biasa dengan warna gelap, aka hitam, rasa putih tak cantik??
terlupa plak pasal frame hitam, first time membeli frame.
nampak putih macam menarik je....
enSuami pun setuju putih.
tapi bila nak pasang, rasa macam kureng plak....

Yang tak syok kat area ni, ada banyak suis.
asalnya plan nak letak peti ais kat sini.
pastu tukar sebelah mesin basuh.
saya ingat enSuami dah bagitau kat technician yang bahagian ni dah cancel.
bila dah siap semua, baru perasan pasal suis ni...

Emm terima je la..
Asal ada lebih, lagi OK la kan...
daripada kemudian hari nak guna suis tak cukup.
nak kena pecahkan dinding lagi, tu yang tak syok tu kan....
bersyukur, mungkin ada kepentingannya nanti.

So, dekorasi ringkas kali ni.
Kos hanya frame...
cetak, guna printer kat rumah je.
saya print saiz A4 je bukan A3.

Kalau ada yang berminat,
kat bawah ni antara contoh2nya....
ni semua design omputih punye......










Boleh je amek, sesuaikan dengan dapur sendiri.
kalau pandai design sendiri, lagi daebak!!!
saya design simple2 je reti...

Babai........

3 comments:

  1. saya pun memang dah ada save awal-awal lagi dari google. tak print lagi sebab takde frame.
    pasni boleh la deko dapur lagi

    ReplyDelete
  2. Wah sangat rajin dan kreatif. Suka tengok!

    ReplyDelete
  3. wah suke tengok! thanx share.

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)