Saturday, 14 March 2015

RESEPI : Apam Nasi [nak jugak polkadot]

Assalamualaikum...

Saya tak pernah tahu pun, apam yang jual kat pasar tu, buat daripada nasi.
sampai la terbaca kat blog PetakBunga [kalau tak silap]


Pastu, kata nak cuba, nak cuba, terus lupa...


Dan sampai hari tu, ada nasi tak habis.
teringat pasal apam...
apa kata try tengok buat.
alang2 ada nasi lebih.

kebetulan hari tu nak balik umah mertua..
boleh la bawak bekal balik...

Sumber Resepi Yatie Memories

Bahan-bahannya
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 1/2cwn gula pasir
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara
Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
Dlm bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.
Selepas itu, masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung.
Kacau sehingga sebati
Perap selama 3 jam
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..
atau enak dimakan begitu saja.

Yang masak dalam cup kertas, bungkus bawak balik ke umah mertua...
Tapi tau x, selain ada buat warna2 macam nak buat apam polkadot, saya ada buat filling jugak..
letak jem blueberry...
tu yang nampak purple kat tengah2 tu...


Memandangkan stok cup dah last habis...
baki adunan apam tu, saya tuang masuk dalam cawan teh je..
Aci dok, hahaha....


Memasak kan satu eksperimen...
guna je la apa yang ada....
kalau pecah, buang..huhuhu..

tapi ni set enSuami nye ni...
takut kot, hopefully tak ada masalah....


Kalau masak kukus dengan api kuat, memang jadi memuncak macam bukit.
dan merekah....


Yang ni api slow, dah masak yang last dah ni...
jadi flat jek...

Apam beras ni, memang kena makan dengan kelapa la saya rasa..
kalau tak letak kelapa, macam kureng jek...

Lepas siap ni baru tau, apam polkadot yang orang buat goodies bag tu, resepi lain rupanya..
hentam saja saya nak polkadot macam orang buat.
walhal, xsama hahaha...
hentam je la..
asal boleh makan....
Lalalala....

2 comments:

  1. oh.yeke.. saya pun baru tahu ada apam buat dari nasi. ingatkan semua dari tepung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, ketinggalan la kita ni ek...
      kalau tak cuba nak masak, memang xtau la apa bahan yang digunakan..
      dah baca resepi, baru tau, hahaha...

      Delete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)