Tuesday, 26 April 2016

KEBUN DAPUR : Misi menanam keledek manis aka Sweet Potato

Assalamualaikum...

Lepas baca dari entri Petak Bunga tentang dia tanam keledek manis, saya pun rasa teruja nak buat juga..
kebetulan sebelum baca entri tu, ada bersembang dengan Uncle jiran rumah ni..
lama sangat saya nampak pokok kecil di batas kebun dia, dah lama tapi tak dituai..
kalau dia tanam sayur, dalam sebulan lebih dah nampak hasil...
bila ditanya, pokok apa, dia jawab sweet potato..

Saya kalau orang sebut je sweet potato, mula la terbayangkan ubi bakar yang orang Korea dok makan tu..
Mak mertua pun rajin beli, selalu nampak kaler oren..
pastu bila tengok PetakBunga tanam...
eh eh eh, macam tu ke nak tanam ubi???


Macam best je nak try..
Hari Jumaat lepas ke Giant..
Tengok pamplet, ada sweet potato ada offer..
tapi kalau tak ada offer pun nak beli juga la..
Amek 6 biji, 4 biji yang gemuk, 2 biji yang panjang..


Bajet yang gemuk tu nak makan..
yang panjang tu nak tanam..
senang nak potong-potong, bagi dapat banyak keping, untuk jadi ubi tunas...
plan je la...
entah jadi ke tak...
enSuami pun perli, ingat senang ke nak tanam...

Sebab senang la, nak buat, saya jawab..ngeh ngeh..
tengok kawan blog buat, dia potong2 camtu ja...
xpa, cuba la dulu, kita yang buat dia kan..kan..kan...


Tapi serius, sedap sangat ubi ni...
kulit ungu, isi dalam pun ungu..
masa rebus, air rebusan pun jadi ungu gelap sebab keluar warna ubi tu..
letak 2 sudu garam, perghhh, manis lembut gebu je ubinya...

Fefeeling macam orang korea makan uni bakar...
lain kali nak kupas sesiap la kulitnya sebelum rebus..
kalau tak rugi, banyak sangat ubi yang terkopek dengan kulitnya bila nak makan nanti..
sayang ooo, manis tu...
lain kali boleh cuba yang versi bakar pula...

Harapnya ada hasilnya nanti, dag-dig-dug berdebar...
hari ni baru nak beli tanah..
ke nak tunggu keluar tunas, baru tanam??
Tolong habaq sat, huhu



#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

4 comments:

  1. seronok tengok nabila berkebun..bilalah sy nak start projek kebun dapur saya yek..

    ReplyDelete
  2. Sdp ni ubi manis..lya x reti tanam taw bli jak hihi

    ReplyDelete
  3. nabila..sy pon suka ubi ni..nanti udpate progress pokok ni ya..jgn lupa tau!

    ReplyDelete
  4. Mmg sedap Sweet potato, manis betul MCM letak gula
    Sbb ni beli yg warna kuning

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)