Monday, 16 May 2016

Bulan April, bulan baking kek..

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, akhirnya berkesempatan nak menulis hari ni...
dah tak terkejar layan online, kekeke...
Descendent of the Sun dah habis..
Mrs. Cop 2, pun dah habis..
Yang ada KShow je seperti biasa...

Untuk nak panaskan enjin selepas 3 minggu lebih tak update..
kita tayang masak2 je..

Memandangkan bulan lepas, bulan April, bulan besday saya..
kepala otak terfikir nak cuba buat kek yang mencabar yang tak pernah dibuat sempena besday sendiri..
pastu yang terlintas tu, semestinya coklat indulgence yang hot sangat di Secret Recipe tu..
ada adik ipar yang suka beli bila sambut ulangtahun mertua...
saya makan satu hiris je, macam lalu tak lalu je nak makan...

Tapi terfikir lah, ada ke resepinya?
dah nama pun secret recipe kan..
bila google, ada ja orang dah buat...
ingat terahsia lah sangat kan...
Maka, jumpa la resepinya di blog MyBakingShop.
OK, bookmark dulu, sebab lambat lagi nak buat...

Sebelum tu panas enjin baking kek dengan kek coklat lembab dulu..
sebab rasa macam dah lama tak buat kek..
almaklumlah buat kek asyik tak kembang je...
kek coklat je, saya berani nak buat, wakakaka..

Ini cuba buat sebab ada kawan sek men, share resepi..
dia buat jual kek coklat lembab ni dengan kek tiramisu..
So try la resepi yang dia bagi tu....


Pastu dapat la sebijik kek coklat...
kalau kek coklat lembab tu, saya suka kukus, baru terasa lembabnya..
kalau bakaq, mau je nak rasa hangit, keras di tepi keliling kek tu, tak syok...



Tengahari kawan share resepi, kol 4 camtu, saya upload dah..
kawan2 dok terbeliak icon dalam Whatsapp tuh.. cepatnya dah jadi kek!!!
hehehe, dah lama tak makan kek coklat, tu yang laju tu..
lagipun senang sangat buatnya..
dalam masa 2jam, dah boleh makan dah....


Nyumm nyumm...
Banyak2 kek dalam dunia ni, saya rasa kek coklat je la saya makan sungguh2..yang saya boleh makan banyak2..
walaupun nampak macam murah je sebab guna minyak masak, tapi kek coklat juga yang win di tekak saya ni...

Dan kemuncaknya bila hampir tarikh besday..
dalam 2 hari sebelum...
saya dah mula baking kek coklat tu..
suspen betul nak buat kek span...
sebab tu mula awal, nak try tengok dulu kek jadi ke tak..
kalau tak jadi macam nak kena beli kek span dari tesco atau giant la kot...


Hah, ini la kek indulgence saya yang tak comel, kuikui....
Resepi kali, saya ikut resepi dari blog kak AzlitaMasamManis...
kalau nak buat kek, memang kena cari kak Ita la..
baru nak jadi sebab step by step dan tips sekali dia bagi...
baru kita nak faham dan buat betul2...


Tips yang saya dapat, bila nak potong kek, guna pisau yang panas samada direndam dalam air panas, atau dilayur di atas api.
lap kering dengan tisu, letak je pisau atas kek, terus je tekan sehingga ke bawah, tak perlu sorong-tarik pisau tu..

Nampak tak perbezaannya??
yang sebelah kanan pisau panas, yang sebelah kiri tak panas, tapi pisau yang sama...
haa, tu yang seronok tu nak potong kek, hihihi...
Licinnnn je....


Gambaq step by step, yillek!
tak dan la nak amek gambaq...
dengan Hafni lagi yang dok kacau...
step dia pun banyak, memang lintang-pukang dapoq masa tu...
dengan nak cairkan coklat putih, coklat gelap, cairkan gelatin, putar whipping cream, putar cream cheese...
fuhhhhhhhhhhh....semput den...

Saya punya tips kalau ada perlukan 2 mixer pada satu masa, dan yang kena pukul tu, ada whipping cream, saya pilih pukul whipping cream dulu...
asbab ada satu je mixer, [mana mungkin nak beli sampai dua, huhu]
sebab whipping cream ni pun agak senssitif dengan air/bendasing, so pukul whipping cream dulu hingga kental..
dah siap kental, tuang ke dalam besen bersih, simpan dalam peti sekejap.
pastu boleh terus pukul cream cheese tanpa dibasuh pun tak apa...
selepas tu baru gaul balik cream cheese dengan whipping cream tadi...
so OK je kalau tak ada dua mixer..

Tapi kalau ada mixer jenis hand mixer tu, OK la sebab mangkuk boleh tukar2..
saya punya sebab stand mixer, tak boleh [kot] nak guna mangkuk lain, mau terpelanting mangkuk tu nanti...


Bawak balik kek indulgence, dengan pavlova tak jadi...huhuhu...
masa tunjuk gambar ke kawan, kata pavlova tak jadi, dia cakap bukan tak jadi, tapi overcooked..
hebat betoi kawan ni, tengok ja, dah tau overcooked...
memang pun, masak sampai 2-3jam, apa ke benda pavlova sampai 3jam...
rupanya pavlova ni tak leh masak lama2, maksimum 1jam15min..
yang kita kena adjust, adalah suhu oven..
kalau pakai 110-130C tak mau masak jugak, kuatkan lagi suhu tu...
Ooo, gitu ke....
Makanya, bermula la misi seterusnya, nak buat lagi pavlova...ngehngehngeh....

Lepas habis cerita indulgence, teringat pula kek kawan hidang masa ziarah rumah dia balik cuti sek bulan 3 lepas..
kek pandan cheese leleh, snow lagi...
ada ke?? saya je ketinggalan...
kan orang riuh rendah dok share dalam group MAHN...
Oh ya ka, patut la, jarang buka FB..
takut nak buka group tu, takut macam2 nak masak, satni tak ada orang nak makan..huhuhu..


So try la buat kek pandan snow pula, resepi jumpa di AzianCollection
tapi Resepi kek span pandan tu, dari blog Kak Ita jugak...
kalau dari group tu, Azlina Lin kot ehh, yang selalu dok share resepi kek tu...
dia punya kukus kan, SIL ada try, tapi tak jadi..
saya pun tak tahu apa resepinya, prosesnya, so tak tahu la pula apa yang silap...
lepas tak jadi tu, baru saya tengok resepinya...
macam lain sikit dari tips Kak Ita..
so saya pun tak berani nak komen..

Saya pun baru nak semangat balik nak membaking kek...
sebelum ni macam tu juga, nak buat kek, jadi bingka/bengkang...
ada ke patut, malu den tau....


Seronok buat kek pandan ni, sebab Hafni makan...
dia biasa dok makan kek chiffon Tesco tu, so bila nampak hijau ni, dia tahu la benda tu kek, macam yang dia biasa makan...
tapi dia makan yang kosong je, tak ada topping...

Rasanya, nak buat lagi dalam masa terdekat ni...
ingat nak buat semalam, sebab kami sekeluarga dilanda demam batuk, Hafni tak berapa berselera makan, so nak buat kek la untuk dia...
tapi tu la sampai hari ni tak buat lagi..
pagi tadi buat aiskrim je, sebab dah habis, pastu simpan balik mixer, sebab rasa macam tak ada mood lagi nak baking kek....

Selepas tu saya buat kek red velvet pulakkkk....


Sebab telur gred A beli sepapan sebab nak buat kek indulgence ada lagi, so saya pun tanya la kawan kek apa lagi yang best di SR...
dia selalu makan kek dari SR..
saya je yang tak pernah masuk SR, mana la nak tahu, apa yang ada di SR tu kan...
Dia pun cakap la, dia suka indulgence ja..
tapi di SR paling mahai Red Velvet RM120 sebiji... MIL dia suka makan red velvet sebab toppingnya ada cheese...
Mak aii, mahainya, sedap sangat ka red velvet tu...
masa red velvet tengah viral/hot sangat dulu tu, saya tak teringin pun nak buat, sebab saya tengok bahannya yang berbeza dari resepi kek yang lain, sebab ada cream of tar tar atau CUKA...

Pastu tak pe la try tengok cari resepinya...
mana la tahu, kot saya dah lupa ada bahan lain...
Cari blog kak Ita, jumpa kek yang cantik macam ni...


Aduh, sapa la tak tergoda...
pastu apa lagi, membuak2 la nak buat...
nak buat sebab nak deko macam kak Ita deko...
ada ke patut, kekeke.....
Saya suka deko kek, tapi saya tak reti buat kek, tak makan kek bertopping aising...
acaner tuh???!!

Red velvet ni, nak buat kek nya tak susah...
cumanya sebab saya pilih nak buat sebiji macam kak Ita buat, corak susunan bata dalam kek tu, jadi renyah sikit la...
Dengan kelengkapan apa tak ada, main hentam kreativiti sendiri je...


Macam nak belangkannya ni, kak Ita guna cutter kek, saya main toreh dengan pisau je...
pastu salah di sini, nak cari perisa lemon, tak ada.
Saya pun amek la, emulco lemon...
dah tu bila campur, jadi kuning melampau la pula...
aduh menyesal letak perisa lemon tu, sebab tak berapa nak kena selera tekak saya n enSuami..


Topping kek ni saya buat lain guna krimwell, jadi aising buttercream..
corak2 tu pun guna garfu je...
saya tak beli pun yang perkekas deko kek tu, hahaha....

Pastu deko2 dahan, daun dan bunga, guna piping bag sahaja tanpa nozzle...
dulu2, pernah la masuk pertandingan menghias kek...
masa tu urusetia tak sediakan apa2 nozzle..
saya bawak sendiri pun tak dibenarkan guna sebab nak sama adil kan...

Lepas dah habis pertandingan, Urusetia tu [junior saya] dia cerita la Owner Bakery yang sponsor aising tu kata, tak guna nozzle pun boleh deko kek..
yang penting pandai gunting piping bag tu...
masa tu saya dengar gitu2 je la, gaya orang tak puas hati/ tak percaya [mata ke atas, tangan atas bahu] gitu...
ye la, orang amatur kot, mana nak reti gunting2 ni kan...
masa tu rasanya saya belum lagi pergi kursus cupcake..
so saya tak kenal nozzle2 lagi bentuk apa, jadi corak apa [kot]

Nozzle yang saya bawa tu, nozzle free mak saya punya je, dapat beli apa entah...
mak saya tak pernah guna pun, saya pun saja la amek, huhuhu...
kot2 la bila2 boleh guna...


So kali ni, saya pun teringat la kata2 tu...
memandangkan dah tahu, untuk daun bentuk nozzlenya macam mana, so saya try la gunting piping bag tu...
hasilnya boleh la kan, dah tak ada nozzle...
saja2 nak hias, bukan nak masuk pertandingan ka, ada orang nak beli ka kan....


Gitu la hasilnya...
rupa dalam kek bata red velvet ni macam ni....


Masa ni bakar, guna 2 loyang, ikut kak Ita la katakan...
masa indulgence pun dua loyang juga, tapi saya memang potong 4 lapis la kan.. 
kalau tak, tak cukup nak lapis...
tapi red velvet ni, satu biji tu saya tak bahagi dua lapis...
sebab kek tu, loyangnya terlindung dengan loyang atas, jadi kembangnya tak sama tinggi...
keciwa la juga tengok kek tu tinggi sebelah...
asbab tu jadi ragu2 la nak belah 2, tu yang tertebal plak lapis atas tu...
kalau orang nak cuba, buat satu loyang pun cukup...

Masa buat coklat indulgence tu first time buat kek, saya risau macam mana nak hiris bagi sama tebal..
so saya buat la dua loyang..
tapi lepas dah siap, dah sedar dah masa tu, patut buat satu loyang je, baru dapat sama tebal, sama besar sebab satu loyang yang sama..

Masa red velvet ni, resepi asal, omputih tu nak lapis dua je keknya, sebab tu dia bakar dua loyang.
jadi senang la dia nak melapis selepas tu..
tapi sebab kali ni nak 4 lapis juga, saya lupa dah pasal kesilapan pada kek indulgence tu..

Dan masa cuba kek pandan snow tu, orang tu cakap guna benang kan..
saya pun cuba la kali ni, guna benang pula...
gila senang guna benang je...
isk iskk iskkkk, lagi2 bertambah nyesal buat 2 loyang, kuikuikui.... 

Pastu cuti hari buruh hari tu, buat pula pavlova...
nak guna tips baru tu la, kuatkan suhu tu..
so kali ni, saya mula dengan 150C...
dah kembang tinggi2, baru saya slow sikit2...
140 ke 130 ke 120 last sekali...
ngam2 1jam15min, pavlova saya keras, kering dengan elok... 


Punya la seronok, buat lagi sebiji...
dah lama teringin nak buat dua layer, jadi la dua layer kali ni...
dah mula dapat retak2 pada pavlova tu, baru terasa macam kering dan rangup tu...
pastu deko tu, tambah pula coklat cip, nak letak coklat bulat2 tu, tak ada la pula...


Lepas tu, ada lagi baki sikit lagi kiwi n strawberry, cuba pula, pavlova perisa strawberry..
sebab ada orang buat, saya pun try la sat..
emulco strawberry ada lagi...
habis retak seribu kali ni...


Tambah sikit dengan buat peach, first time beli...
sebelum ni dok letak kiwi n strawberry atau anggur je saya tambah..
ada juga yang letak markisa, susah nak jumpa buah ni...
peach ni senang, beli dalam tin je..
so kalau tak habis, boleh simpan freezer....heee

Haa habis pun cerita pasal kek2 ni..
mula tulis dari lepas solat zohor, sekarang dah azan asar baru nak sampai sini...
kalau nak bercerita panjang, mesti la lama kan, kekeke...

Sapa yang baca sampai habis ni??
Thank you sudi baca sampai sini...
ce komen sikit, nanti saya singgah komen sana pulak,
Babai.....

*sape yang nak resepinya, klik link yang saya bagi tu ye...say pun tiru dari situ je..



#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

5 comments:

  1. sedapnyer awkkk!!! halaaa kita ni mmg peminat kek. lagi2 yang ada cheese2 tu. mintak sket! nak buat tak rajin. rajin makan jer... huhii

    (patut lama tak muncul. semedang muncul dpn oven je ye.. amik oder x?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, mood blogging ke laut aih..
      ada bz dgn hal lain jgk, demam pun ye jgk...

      (kalau dekat2 boleh je amek oder) in sha Allah :)

      Delete
  2. banyaknya kek.. baru tahu rupanya tanpa nozel pun boleh hias kek..

    ReplyDelete
  3. sayala baca sampai abis.hihi
    seronok tgk awak buat kek
    cara pandai buat kek coklat lembab tu je.haha

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)