Monday, 25 April 2016

RESEPI : Puding Biskut Tiramisu

Assalamualaikum...

Bila dah lama tak blogwalking, sekali mai angin rajin, satu-satu entri saya baca di setiap blog kawan2 alam maya ni..
baca sehingga entri terakhir saya baca...

Bila sampai je entri masak-memasak ni, ha mula la membuak-buak perasaan nak masak jugak, wakakaka....


Maka, jumpa la satu resepi yang mudah sangat..
kacau-kacau..
susun-susun..
tabur-tabur,,
siap sudah!

Resepi dari blog TintaMerahMama...
Puding Biskut Tiramisu...

Bahan
Biskut kraker secukupnya (saya guna biskut Marie)
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis (boleh kurangkan supaya kurang manis)
1 tin air
5 sudu besar tepung kastad
1 sudu esen vanila
sedikit garam
serbuk milo
nestum

Cara Masak
Satukan susu cair, susu pekat, air, tepung kastad, esen vanila dan garam. Larutkan dulu semua bahan, baru buka api. Ni cara saya la kalau masak puding. Ada setengah orang yang rajin tu, siap tapis lagi. kalau ada juga tepung yang tak larut, kena la tapis...
Masak sehingga adunan puding menjadi pekat, tutup api.


Kemudian, sediakan loyang atau tupperware..
Disebabkan lepas ni kena simpan dalam peti sejuk, saya guna tupperware je, sebab ada penutup.
Lapiskan dengan plastik... Saya tak ada plastik lapik tu, guna plastic wrap je, huhu...


Pastu boleh la susun-susun biskut, sehingga menutupi permukaan.
disebabkan saya guna biskut bulat, ada la lompong di bahagian tengah tu, hehehe...


Lepas tu, tuang puding sehingga menutupi permukaan biskut...
gayanya ala-ala kek batik la jugak kan...


Pastu tabur milo/serbuk koko, ikut selera...
pastu tabur pula nestum..


Ulang lagi melapis sehingga habis puding atau biskut, atau dah penuh bekas...
Lepas dah siap, boleh masuk peti..
Simpan dulu untuk beberapa jam, sebab kita nak bekukan puding tu dulu...


Selepas semalaman dibiarkan dalam peti sejuk, boleh keluarkan dari bekas, dan potong dengan pisau panas (rendam dalam air panas, lap dengan tisu, kemudian potong puding)
Baru licin je kejadian lepas dipotong tu...

Ha kesan lompong di bahagian tengah tu, tebal je pudingnya...
Senang je kan...
Best la, nanti nak buat lagi, sesuai buat makan2 sambil layan KShowOnline, kekeke....

Selamat mencuba!!!



#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

2 comments:

Terima kasih untuk komen bernas anda :)