Friday, 4 December 2015

D.I.Y : Bantal Kusyen Sofa dari Kain Perca

Assalamualaikum...

Entri DIY kali ni...


Kali ini telah direalisasikan..
projek menggunapakai kain perca untuk dilesapkan dari pandangan mata, hey!

Unsur-unsur idea tu, datang dari program makeover Summer Home..
pereka siri ni, lebih kurang sama konsepnya untuk setiap rumah yang direnovasi...
dindingnya mesti semua putih..pastu tambah 1 sofa 3seater, kemudian dia akan lambakkan sofa tu dengan bantal kusyen 4segi.
kebanyakannya bertema flora dan fauna di sekeliling rumah 'Summer Home'.
dia suka pilih warna2 lembut seperti hijau lumut, biru laut, kuning mustard dll lah...

Saya pun teringin gak nak banyakkan bantal2 atas sofa..
tapi nak buat sendiri bantal tu, aci dok??
hehe, bermula la projek gilo bajet versi Nabilahasyim, kekeke...


Apakah namanya ini?
dah lama saya beli tahun 2012 kot..
masa tu beli nak buat selimut baby [untuk anak kakak]
last2 tak siap jugak, kakak amek tilam n bantal petak je..
pastu terbiar la sehingga saat diambil gambar ini...

Alang2 nak mengguna apa yang ada sahaja, saya dapat idea untuk buat lapisan luar bantal tersebut...
kain hitam tu untuk sarung bantal...


Nak jimat, dapat belah 3keping...
bila siap2 jahit kain sarung, saya lapiskan dengan fiber ni...
kain sarung, 2 helai hitam, 1 purple...


Bahagian dalamnya pula, saya sumbat dengan kain2 perca...


Masa ni, ingat nak buat 4 biji bantal..
sekali kain perca tak cukup pula..
nak dapat 3 biji ni pun, tak berapa nak padat sangat la..
kalau padat betul2, baru keras padat fit...
pasrah je la, longgar2 je...[rugi dulu dah buang kain2 perca yang disimpan]
kalau tak, boleh dapat banyak2 bantal, emmmmmmm....


Bila dah siap sumbat, jahit je terus..
kain tepi, kelim ke dalam...nampak kemas sikit...
benang pun, hentam je pakai benang yang tak habis pada sekoci tu...
kasi licin-clear semua stok, hahaha....


Alaa, tak nampak pun kan, bahagian jahitan tu..
bahagian tutup tu je jahitan timbul [di luar]
yang bahagian lain, semua jahit sebelah dalam...


Dulu2, ada 3 biji bantal ni..
sarungnya pun saya jahit sendiri..
kali ni, tambah lagi 3 biji.. so dah ada 6 biji..


Satu lagi benda yang dikitarsemula..
seluar jeans..
agak2 saya nak buat apakah dengan seluar jeans ni???

Dulu2, bantal yang ada menghiasi sofa...


Dua biji bantal kaler merah tu, memang dapat dalam set sofa ni...
yang 3 biji tu saya tambah sendiri...


Kedudukan sofa pun berubah-ubah ikut mood..
bila mengemas je, saya mesti tukar kedudukan sofa..
sebab ruang yang terhad ni, saya kena ubah2, cuba jaya, kedudukan mana lagi yang boleh beri keluasan maksima untuk ruang tamu ni...

Yang terkini, saya tukar lagi bulan lepas...
dan sekarang bantal2 yang menghiasi sofa telah berubahhhhh...


Hahahaha, OK tak, kuikui....
semua tu kain lebih2 dari baju2 saya...
ada satu lagi jalur merah masih dikekalkan..
sebenarnya, ada lagi satu kain, belum jahit..
mood dah ke laut, hahaha....
bila dah berhenti, malas dah nak sambung lagi...


So, ruang tamu dah jadi begini..
kedudukan sofa 3seater memenuhi ruang sebelah dinding..
kesian kat 1seater, tak ada bantal lagi..
yang tu on the way la nak wujud..
tunggu mood menjahit mai balik, fuhhhhhhhhhhh


Dinding tu ada projek DIY nak buat...
sebab tu cuba alihkan 3seater ke situ...


Mula2 nampak tak sesuai gak...
tapi lama2 OK la, just nice...
dah begitu je yang saya mampu...
dekorasi orang bajet jimat, kekeke...


Suka sangat, dengan imaginasi kali ni..
dok plan2 nak buat sarung bantal guna jeans ni, akhirnya menjadi juga..
puas hati untuk diri sendiri, Alhamdulillah..dengan kelebihan dan idea yang Allah bagi..

Tapi nak menjahit pun kena ada mood tau..
kadang2 tak jalan juga mesin tu..
berbulan2 terkubur di atas meja tu, hehehe...
time bersemangat, baru dapat idea je, baru laju mesin tu jalan, iskkk

Percayalah, Umi saya bukan rajin sangat pun...kahkahkah...

Seronok dia melatam kat sofa ni...
ada hari, keenam-enam biji bantal ni bertebaran atas lantai...
tambah lagi satu kerja Umi nak mengutip bantal2 ni..

Apa2 pun, OK la...
saja suka2...
boleh habiskan stok2 kain yang ada..
lagi cepat buat, lagi cepat siap, lagi rasa lega..
kalau tak, macam nak pecah kepala otak, asyik dok fikir idea ni je...iskkkk


Boleh tekakah bantal mana yang saya DIY???
Hihihi....



WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

11 comments:

  1. Rajinnya.dah nampak macam hasil tangan profesional... kemas dan bersih la rumah nabila ni. Sejuk mata memandang tau.. bagus nya kalau rumah sentiasa keadaan macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kemas lahh sgt..
      Bertebaran bunga plastik kt lantai, kerjaan si Hafni tu..
      Belasah je amek gmbr, maleh nk kemas, huhu

      Delete
  2. awak....kite dah fobia nak DIY benda dari kain jeans... Dulu mesin rosak sebab kain jeans tebal.. mungkin sebab mesin kite ni tak kuat kot..

    sekarang jeans banyak tersadai kat rumah tak nak guna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayok, rosak ek..
      Nasib baik nabilah nye OK.
      Risau gak kot jarum patah kang.
      Tp Alhamdulillah xjd pape smpi hbs jahit.

      Delete
  3. Replies
    1. Alhamdulillah.
      Bila dh ada idea, maka jadi lah ia, hehe

      Delete
  4. wah..cantik..blh dpt idea ni..tp jeans boleh ke guna machine biasa aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy nye pun portable singer je, bkn heavy duty.
      Awal2 tu risau gak kang jarum patah ke pe..
      Tp bila jahit, OK ja, xda kejadian yg menggemparkan, hahaha

      Delete
  5. cantiknya.. suka bantal jeans tu..
    sayangnya kat kain perca tu.. hihihi.. saya ni sekecik2 kain simpan lagi.. kikiki... obsess kan.. kikiki... ;)

    tapi salute la..rumah kemas sgt!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, boleh la kan..kasi lenyap semua kain perca.
      Sy xsegigih akak, nk buat patchwork, huhu..

      Delete
  6. waaaa.....bole tempah throw cushion kt nabila la pasni. kikiki... =)

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)