Monday, 28 December 2015

RESEPI : Roti Sarang Lebah yang sangat senang


Assalamualaikum...


Siapa sangat terliur bila tengok roti sarang lebah ni?
angkat tangan, kekeke...

Saya kali pertama cuba buat..
tapi dah 2kali buat...

Hari cubaan pada 22hb, hari Selasa lepas...
hari Khamis buat lagi untuk kali kedua
buat di rumah mertua...

Suka sangat doh roti, lembut gebu...
maintain je sampai 2 hari...

Saya jumpa resepi ni tanpa sengaja di FB..
printscreen, pastu print, dah siap masuk buku resepi..
tapi berkurun juga la simpan...
rasa macam susah je nak buat...
belum sampai mood nak buat, memang nampak susah aje....

Sampai la satu tahap tu, terasa membuak2 nak cuba roti sarang lebah ni...
masa tu adik ipar UKM nak balik...
memandangkan ada tester nak balik, boleh la buat...

Bukannya apa, saya takut tak ada orang nak makan...
enSuami macam tak berapa sangat nak makan roti..
Mak nye, saya punya la pulun buat roti [sebab suka baking]..
dia pandang gitu2 je...
Mak dah pelawa makan pun, emm takpe, nanti Abang makan...
sape tak sedey.....

Malam sebelum tidur, google la resepi..
walhal ingat je dah ada dalam buku..
tapi sebab terjumpa kat FB, tak ada gambar step by step, macam was-was dengan resepinya..
sebelum enSuami pi masjid solat Isyak tu, saya pesan belikan yogurt..
ingat satu bahan tu je tak ada lagi...
sebelum ni ragu2 nak beli, sebab tak tahu lagi bila nak buat..
yogurt kan tak lama tahan, cepat expired...

Kang tak terbuat rotinya, rosak pula yogurt tu...
Sekali balik enSuami bawa balik yogurt gini...


Mak ai, besaqnya yogurt..
470g? ingat beli cup biasa yang sekali makan tu je..
enSuami cakap tak ada yang natural untuk cup kecil..
yang kecil semua berperisa...

Ahhhaaaaaaaaaaa


Nasib baik ada juga yogurt di Speedmart..
Dekat lagi Murah, ehhheee...

Ada jumpa 2 resepi di blog Kak Ita Masammanis..
resepi ni ada guna telur, madu, butter dan yogurtnya sikit je..

Resepi kedua ni jumpa di blog LinaPg..
yang ni sama dengan yang saya printscreen tu...
guna yogurt banyak, tak ada telur..
dan yang lagi best, guna tepung gandum je..
senang nak beli, ada pada bila2 masa...

Saya kongsikan resepi mudah ni..
saya buat, uli tangan je..
sejak saya mengalah buat pizza Kak Azie, uli tangan..
saya dah suka uli tangan pula...
malas dah nak keluarkan mixer, kuikui..
rasa senang nak rasa doh kita dah sebati ke belum, dah lembut ke belum..

OK, ada pengalaman buat pizza salah sukatan yis..
masa tu boleh rasa beza kualiti doh pizza tu..
masa first time buat, rasa lembut, ringan je..
kali ni apesal berat semacam je.. bila recall balik baru sedaq...
saya salah guna sudu!
sepatutnya 1SK tersalah dengan 1/4SK, gila jauh sukatan tu, adoii...

Bila uli tangan, baru terasa dekat gitu hati dengan doh..cewah..
eh tangan dengan doh la.....

Jom kita tengok resepi!

BAHAN UNTUK DOH ROTI
2 cawan tepung gandum
½ sudu teh dry yeast
¼ sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt (suhu bilik)
¼ cawan minyak sun flower
½ cawan air suam
Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch (jika suka)

CARA PENYEDIAAN:
Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk adunan, campurkan garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.

INGAT : cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
Uli sehingga elastic..
Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON
Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Buat sampai habis.
Memang doh lembik, kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes (jika suka) dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi.
Sementara menunggu doh naik ON kan oven anda.
Setting 180-200C api atas bawah (ikut oven suhu oven masing2)
Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah. Time bakar dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya. Sedia untuk dihidangkan.

Alkisahnya, saya bangun jam 5.15 pagi buat doh ni...
sebab baca entri Kak Linapg, katanya lama menunggu, tapi makannya sekejap aje...kekeke...
saya terjaga masa ni, sebab dah termimpi2, buat roti ni..
tu la sebelum tidoq, dok baca resepi macam2...banyak sangat..
sampai terbawa ke tidur..
nak tidur pun tak lena, moh la kita bangun pi buat roti..
senang ahti...


Sebelum nak mula tu, keluarkan dulu yogurt dari peti sejuk..
sebab nak buat tu dalam suhu bilik kan...


Buku resepi yang dah siap cetak tu, jadi peneman...
dalam resepi guna minyak sunflower..
saya tak ada sunflower, ganti mazola..
kalau tak ada juga, guna minyak masak sawit je..
masa buat di rumah mertua, guna minyak Aliff, OK je, tetap sedap....


Dah siap uli2, tutup dengan plastik/kain/ atau simpan dalam microwave, oven atau di mana2 tempat berkuap atau berhaba...


Tempat biasa untuk rehatkan doh..
filter ni panas dan berhaba...
kalau setakat satu bekas, boleh la letak atas ni..
kalau banyak bekas, saya letak dalam oven....


Selepas sejam dibiarkan...
ingat nak biar lagi sampai penuh besen, ehhhhhhh..
tapi tak pe la, dah kena plastik pun...
so amek terus untuk dibentukkan...


Licin gebu je doh ni...
nak kata melekat tu, tak sangat la...
lepas buang angin tu, boleh terus bulat2kan...


Saya ni ada loyang petak je..
tak ada bulat macam orang lainnye..
so saya dilema, nak buat bulat ke petak...
Kalau buat petak, bekas nak hidang, tak ada petak pulak...
jadi la gitu...
dalam bekas petak, tapi susun bulat, hahaha...


Tapi satu lagi bekas, buat petak aje...
saya buat 2 adunan..
kalau buat satu adunan, mungkin dapat satu loyang je....
saya tamak, buat dua adunan terus..
dah orang kata sedap sangat kan...
alang2 yogurt pun banyak...
lagi laju nak buat banyak2, yihaaaa...


Lepas dah kembang 2x ganda tu, boleh sapu telur...
sambil tu panaskan oven ye..
10 minit pun dah cukup...


Lepas dah sapu telur, boleh taburkan kepingan badam, bijan hitam..
kalau ada sunflower dan kuaci labu tu, lagi cantik..
sebab nampak effect warna hijau, putih dan hitam...


Sapuan telur tu, kalau tak ada susu segar, boleh campur dengan air+susu pekat sikit...
ada campuran ni, tak la keras sangat bahagian sapuan telur tu...


Sambil dok baking roti, boleh buat sos karamel pula...

BAHAN SOS BUTTERSCOTCH
25G mentega [saya tukar 2SB Planta]
½ Cawan gula perang
½ Cawan whipping cream/susu cair
½ SK esen vanila
secubit garam

CARA MASAK
Cairkan butter. Kemudian masukkan gula. Kacau sentiasa sehingga gula larut habis atau berbuih.
Kemudian masukkan whipping cream secara perlahan sambil kacau sehingga sebati...
Masukkan esen dan garam...


Pengalaman saya, gula saya berketul2, mungkin tak habis larut, saya dah masukkan cream kot...
tapi positif je masa tu, kacauuuuuu je.....
Lama2, alhamdulillah, ketul2 gula tu dah hilang...
oh ya, saya gandakan pada whipping cream je, untuk banyakkan karamel tu..
tak sanggup nak tambahkan gula lagi, takut manis meleting kang...

Nasib baik, jadi elok je...


Dapat la banyak dalam jar penyukat tu...
saya tak tuang terus gula lepas roti masak...
tunggu nak makan baru tuang..


Sebab saya sedikit tidak puas hati dengan sos butterscotch tu..
kenapa yang Kak Ita tu, macam creamy lagi..
yang saya nye macam cair gitu?
rupanya bila dah sejuk, gulanya jadi pekat, baru kalernya berubah coklat sikit...
So nak nampak creamy lagi, buat awal lagi sos ni, sebelum menguli tepung, hey....


Yang bulat ni, hasil di rumah mertua...
dapat loyang bulat...
dapat biar lama2..penuh2 loyang, yeh!
dapat uli dengan BreadMaker mak mertua...


Tapi yang tak syoknya tengah BM dok menguli, letrik tak dak!
yarksss, saya ingat tak ada letrik sebab BM tengah ON dan ter-Black-out..
sebab dah dua kali saya guna je, mesti terbidas suis utama elektrik..


Asal saya guna je, jadi gitu..
Mak mertua guna OK je..
Sumpahan apakah ini?
iskkkkkkkkkkkkkkkk

Sedap, gebu, lembut, semua lah...
sape suka makan ni, cuba la buat..
senang banget...

Tapi kena ada oven la, kalau tak ada, tak dapat den nak nolong..
kalau tak ada BM tu boleh la lagi, tangan ada, sila guna tangan yang Allah bagi tu ye...
lagi sedap uli tangan penuh kasih sayang, kekeke [sedapkan ahti sebab tak ada BM, syhh]

Babaiiii...

WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

8 comments:

  1. memang best roti nya..
    saya pernah buat sekali..
    nak buat lagi, dah takde harapan.
    oven tak boleh guna..sedih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik, oven baru hani dh rosak ke?
      Ala, siannya..

      Delete
  2. please! terliur tengok. dah lama tak membaking ni. Huhu..In sha Allah nanti nak try la buat. Tq share resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, mesti cuba..
      senang sgt..
      makan pun sedap, hee

      Delete
  3. Salam Nabila..
    Terima kasih untuk resepi ni. Dan yang paling best sebab ada gambar step by step :)
    Terus rasa nak try buat.
    Tq! TQ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haruss sgt cuba, Julie!
      Sbb sedap banget..
      Sekali hadap je bo hbs 1 loyang..

      Delete
  4. Assalam..baru berkesempatan singgah sini.Terima kasih sudi cuba resepi sarang lebah ni...Tengok pun dah nampak sedap...lembut jer tektur roti tu..sedap kan?xjemu maka..pasni mesti teringin nak buat lagi daan lagi heheee

    Salam Ukhwah dari saya LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak sudi singgah sini..

      memang sedap dan lembut gebu gitu..

      Delete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)