Thursday, 14 September 2017

DAPUR: Aksesori baru, Mangkuk Ramekin

Assalamualaikum...

Nak cerita sikit pasal sejarah aksesori baru ni, hahaha...
Sejarah lah sangat, kekeke...

Dah lama upload gambar, scheduled 17.8.2017..
tapi tak sempat nak menulis...

Hari ni, 14.9 baru nak mula menaip balik...
sejak balik cuti raya haji lepas, mood tak stabil lagi...
masih malas2, angin lalu...

Pagi tadi baru je selamat siapkan design untuk majalah sekolah enSuami..
dari minggu lepas lagi dia kejan nak cepat..
sebab pengetua baru ni, nak majalah siap keluar hujung tahun ni, dia tak nak keluar tahun depan macam sebelum ni..
bagus juga tu kan...
alang2 saya sihat lagi ni, boleh la buat sesiap..
nanti dah dalam pantang, susah plak nak menghadap laptop ni...

Berbalik pada topik entri ni, mangkuk ramekin...
dah lama teringin nak beli..
sejak mula berjinak2 memasak krim brulee gitu...
ye la, nak masak krim brulee, elok dalam saiz kecil2..
senang nak makan, lagipun manissss sangat, sapa nak makan banyak2 kan....


Sebelum ni dok jumpa ramekin kaler putih kosong;
atau kaler putih, bunga ros pink ala2 English Cottage tu; yang saya tak minat tu...
selepas setahun dua tahun, berlalu...
terperasan la, mangkuk ramekin kaler pink ni wujud di 2PLY..
sebijik RM4.50.. emm harga pulak agak mahal bagi saya..
takpa kena tabung2 dulu la...
sebab nak kata urgent sangat nak guna pun, tak juga...
krim brulee pun dah lama tak buat...

Sampai la lepas raya aidilfitri baru ni...
ada buat jamuan jemput bapa saudara n keluarga mertua makan2 kat rumah...
tu pun sebab hari tu kitorang nak konvoi@baraan beramai2 ke rumah mak Cik enSuami di Putrajaya..
so alang2 lalu tu, bapa saudara dari Teluk Intan, singgah umah mertua Sekinchan, singgah rumah kami dulu untuk sarapan pagi...

 

Bila dok berhidang makanan macam ni...
baru la nak sedaq, mangkuk hidang tak dak la, senduk@penyepit mee tak dak la...
mangkuk berkaki untuk aiskrim @ pencuci mulut pun tak dak la...
kebetulan pi buat kastad jagung berkuah la plak...
guna gelas IKEA dan cawan teh GIACOMO tu je la, sebab bukaannya besar, sesuai nak sudu kastad berkuah tu, huhuhuhu...

Masa tu la, rasa nak beli macam2...
masa tu, je la....
lepas dari hari tu, senyap seqeyup la....
pasal ramekin ni je saya teringat, tu pun sebab terlintas satu idea...

Kebetulan sekarang ni, ramekin di 2PLY tu buat offer beli 2pcs, percuma 1...
maknanya beli 2 (RM4.50x2- RM9) dapat 3 biji mangkuk...
menarik tu...
offer sampai hujung tahun 31/12/17 (selagi stok masih ada la kan) ...

Setiap kali masuk 2PLY tu, dok tengok je mangkuk tu..
saya tengok ada banyak lagi, macam tak ada orang beli je..
sebab tu 2PLY buat offer kot, nak habiskan stok, hehehe...

Sebelum ini saya plan nak beli satu set, sebulan..
maknanya sebulan, saya belanjakan RM9, khas untuk beli ramekin...
pastu asyik terlupa je, sebab tak selalu pun nak pergi 2PLY...
kalau rajin dok buat kek, dessert ke, baru la ada benda nak beli kat sana...

Memandangkan dah lama tak pergi, so terlupa la nak beli ramekin ni..
sampai la dapat lagi idea.. bertambah sebab dengan situasi jamuan hari tu..
teringat duit syiling yang dok simpan lebihan dari beli barang2 dapur...
agak2 cukup tak, nak beli ramekin sekaligus?

Saya plan nak beli dalam 12pcs..
kalau beli 4 set, dah dapat 12 biji...
jadi saya perlukan RM36 untuk 12pcs tu...


Apa lagi korek la tabung, kira2 duit syiling yang ada...
duit syiling, saya simpan yang 20sen dan 50sen je..
kira2, ngam2 lepas bajet RM36 tu...
yehhhh, boleh beli mangkuk!!!

Dah siap kira, masuk plastik kecil, simpan dalam beg pink yang saya gendong ke mana sahaja sejak pregnant ni, sebab bawa buku pink sekali...
Dalam dua minggu juga la, tertangguh..

Sampai hari saya check BSP di klinik, balik dari klinik..
lencong sat pi 2PLY...
memenuhi hasrat nak beli mangkuk ramekin ni...


Ni la dia mangkuk ramekin, 12 biji semuanya...
muat2 simpan dalam bekas tipuware tu..
senang nak simpan, senang nak guna...
simpan dalam bekas bertutup, selamat sikit..
selamat dari habuk, selamat dari nak tercicir-jatuh-pecah...

Dah selamat guna buat acuan untuk kuih apam kukus..
dah selamat masuk oven buat kuih dangai..
melaram makan koktel dalam mangkuk ramekin (gambar kat atas tadi tu)

Alasan beli ramekin :
  • sebab boleh guna dalam oven; boleh masak cupcake, krim brulee, kuih muih lain..
  • boleh juga guna dalam periuk kukus; boleh buat kek @ kuih-muih secara kukus..
  • cantik dan sesuai juga sebagai mangkuk hidang untuk pencuci mulut, aiskrim dan sebagainya..

Haaaa, pelbagai guna tak???
sebab tu la saya pilih nak beli ramekin...

Kalau nak ikut kegunaan, mesti macam2 acuan nak kena beli...
teringin nak makan seri ayu, apam, lompang, acuannya kecik2 comel, buat dari plastik sahaja..
so boleh guna untuk kukus je la, oven tak leh masuk...
kalau teringin cupcake ke, nak kena cari loyang cupcake pulak.. nak kena beli cup kertas lagi..
rasa membazir pulak, nak kena ulang beli banyak2 kali..
kabinet dapur pun tak besaq mana...
saya paling takut kalau tak ada tempat nak letak-simpan..
stresss jadinya...

Tu yang tak berani nak beli banyak2 sangat barang...
guna seadanya, cari barang yang pelbagai guna..
boleh jimat ruang dan wang...
saya takut, saya takut, banyak sangat barang tak berguna dalam rumah...

Bak kata penasihat kewangan, NERAKA WANG!!! gitu
tu la, kena fikir banyak2 kali, nak guna-tak guna, penting-tak penting..
dah fikir semasak2nya, baru la boleh beli, yang sesuai dengan saiz poket sendiri....

3 comments:

  1. Material seramik ke? bagus jugak.. skrng ada mcm2 acuan..tray mufin guna wat membakar..plastik plk utk kukus.. yg ni boleh guna semuakan..

    ReplyDelete
  2. bagus. sebab barang kat dapur ni hanya masa2 tertentu aje nak guna. dulu masa apam polkadot famos sy belilah byk2 mangkuk merah yang comel tu. skrg tersimpan aje tak guna sebab mood polkadot dah berkurang. hihi.

    ReplyDelete
  3. best la baca blog sis.. dah pernah baca dah a few times tapi sbb terlupa masuk dalam blog list so tak konsisten kot. Jemput la baca blog saya, update pasal rumah jugak, deco rumah dalam progress.... belum nak jadi lagi la tapi..uhu

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)