Sunday, 24 September 2017

BENANG DAN JARUM : DIY Sarung Tilam Baby Baru

Assalamualaikum...

Misi buat tilam, bantal baru dan sarung tilam baru..
DONE...
bulan 8 lepas.. 2 minggu sebelum raya tu, siap...
2 minggu sebelum tu kot saya mula kerja menjahit ni...


Tilam baby kali ni, tak beli pun...
just guna tilam saya tidur masa bujang2 dulu di rumah sewa dengan kawan2...
tilam ni pun ehsan dari sape pun tak tahu...
orang2 yang terdahulu..
kawan saya bagi suh guna, buat macam harta sendiri katanya..
daripada terbiar tak ada orang pakai, better bagi buat lapik saya tidur malam2...

Dapat kat saya, memang saya bawa ke mana sahaja la..
sampai dah pindah sini pun, ada lagi...
dah duduk sini pun, tilam tu terbiar jugak...

So dapat idea nak gunapakai untuk baby baru...
just lipat2 je sampai dapat saiz yang sesuai untuk tilam baby...
kemudian ukur2, buat kiraan nak beli kain berapa meter untuk nak buat sarung...

Nak dijadikan cerita, ternampak kain batik yang baru dibeli..
hajat di hati nak buat pakai masa pantang nanti..
belum jahit pun lagi kain batik tu...

Dari situ terlintas di fikiran, emm ok jgk klu guna kain batik buat sarung tilam ni..
Kain batik ni pun lebih kurang macam kain cotton je..

Daripada nk membeli kain cotton bidang 90", baik guna kain batik je..
Sebab bila diukur2 kain dengan saiz nak buat sarung tilam, 2 biji bantal tidur, 2 biji bantal petak, cukup la plak..
Menarik ni, emmmm 😎

Kain batik tu, cantik sgt la pulak..
Ada line gold lagi..
Menyerlah lah sgt, sampaikan saya rasa rugi kalau nak buat kain batik je..
Ada juga terfikir nak buat baju..
enSuami kata, kain kot, kenapa nak buat baju pulak, adoi...

Hahahaha, xpaham2 lagi ke, bini dia ni mmg suka pelik2 daripada org, hahaha 😂

Tapi xpe, tunggu gaji nanti saya pi kedai tu lagi..
Cari kain pelekat lelaki..
Kain pelekat bidang nya besar lagi daripada kain batik..
So mesti kain ada lebih sikit..
Xda la ngam2 sgt mcm kain batik ni..

Lepas dah beli kain pelekat nya, baru nak mula aktiviti..
Siapkan sarung tilam dulu..
Pastu bantal tidur..
Pastu bantal petak..bantal petak tak jahit siap terus, sebab nak sulam dulu..
Sedia dgn jahit tepi je dulu...


Memandangkan bantal 2 biji sebelum ni Hafni guna dh jadi bantal utk baby..
Hafni dh tak ada bantal sendiri..
Jadi Umi kena buat bantal baru utk kakak Hafni..
Kebetulan ada lagi kekabu lebih..
So buat dari zero bantal baru untuk Hafni.


First time buat tu, rasa mcm dh besar dah..
Bila sumbat2 kabu, Hafni tegur, kecik la Umi, mcm baby punya.. Hafni xnak la, ni baby punya..

Aik kecik ke...
So saya gandakan lagi saiz bantal tu..
Jadi dua kali ganda tu, baru Hafni kata, ni Hafni punya ke?
Ye la utk Hafni la, Hafni kan xda bantal dh..


Malam tu semangat tidur awal..
nak rasmi bantal baru dia..
Alhamdulillah dia happy je..
dah besar kot dah faham bantal kecil tu untuk baby dia nanti..

Sarung kali ni, buat main selak2 je..
Buat kain tindih, malas nk berzip bagai..
Lagipun kainnya cukup aja nak ditindihkan..
Kalau nk guna zip, kena beli pula, sebab xda stok zip yang panjang2...
Buat tindih2 ni cepat sikit siap..
Jahit lurus je, xyah susah2 nk tukar tapak ke pe..


Untuk tilam, bantal tidur dan bantal petak semua selisih je...
Yg bantal petak tu, main hentam je selisih memanjang..
Hahahaha janji jadi, boleh pakai...
Hasilnya ok je saya tgk..
Sesuai la dgn amatur je...

Guna kain pelekat ni best jgk..
Kain best..
Corak pun rare..
Kain cotton susah nak cari kat kedai2 berdekatan..
Yg comel2, jual online je.. mahal la sket..


Saya teringin nak buat sarung yang ada lebihan kain dari saiz sebenar bantal tu..
camna nak cakap ye..
ala kadang2 ada sarung bantal yang ada kain lebih tepinya, ibarat macam ada renda la..
tapi kain yang sama..

Untuk sarung tilam, dapat buat sebelah tepi kiri kanan je..
untuk bantal tidur, dapat bahagian atas bawah je..
bantal petak, dapat kat hujung panjang bantal...


Mana bahagian yang kain lebih, bahagian tu la ada sayap tepinya...
boleh la, walaupun tak semua sisi ada..
saja2 nak try macam2 fesyen..
pengalaman kan menambah pengetahuan, hehehe..


Untuk bantal petak tu, saya reserve utk sulam nama baby..
Ada dua perkataan nama baby...
jadi dua2 bantal ada nama baby..
1 perkataan 1 bantal..
perkataan nama baby tu guna kain felt..
jahit tangan insang pari guna ram..
seminggu jugak kot baru nak siap..
saja jahit tangan kali ni, nampak cantik sikit..
hari tu jahit sulam guna mesin tak kemas hasilnya..
almaklumlah masa tu lagi la haru-biru jahitannya..

Kali ni, sikit je nak jahit felt tu..
jahit tangan je la senang..
menghayati momen nak siapkan tilam baby..
yang Hafni dulu tu, xsempat guna pun..
tersadai sampai sekarang, sebab tak siap jahit..
apa la jadi masa tu, sebab dah bersalin kot..
nama lambat nak diputuskan..
Ada nama Hafni je masa tu,lepas dah bersalin, xboleh dah la nak menjahit lagi...

Kali ni laki-bini masing2 ada nama pilihan..
so untuk berlaku adil, satu nama saya pilih, satu nama enSuami pilih...
harapnya kekal la sehingga rasmi berdaftar di JPN..
inShaAllah kalau saya memang dah tetap nak nama tu..
enSuami pun macam tegar je dengan nama pilihan dia tu..
OK la kot nanti, dah siap sulam nama dah kot...heyyyy

Lepas dah siap semua..
dok fikir2 plak nak simpan mana..
plan saya kena tinggal dalam kereta, sebab nak tilam ni ada dalam kereta semasa saya nak bawak balik baby nanti..
lepas bersalin tu..

Ingat dulu masa Hafni, sepanjang 2 jam perjalanan, saya riba dia kot..
jadi kali ni, nak letak la pulak..
ada tilam kecil macam ni, boleh la kot muat duduk di seat belakang...


Dok melilau mata mencari mangsa, ternampak la plastik ni..
baru je enSuami beli penghadang cermin tingkap kereta ni di MRDIY..
nasib tak buang lagi plastiknya..
nampak macam ada guna, tu yang simpan dulu sekejap..

Alhamdulillah, bila dicuba2 masukkan set tilam baby tu..
ngam2 je muatnya...
memang cantik sangat lah..
boleh la letak dalam bonet kereta nanti...


Sesuai je kan...
senang nak mengangkut ke mana2..
plastik ni pun ada pemegangnya sendiri..
memang handy untuk mobile..
okey, bereh dah semua...

Lepas bergambar ni, buka sarung dan basuh dulu..
sampai sekarang, belum pasang semula lagi...
inShaAllah lepas ni, nak buat dah..
tak leh nak tangguh2 lagi..

Beg bersalin dah ready dalam kereta..
cuma ada lagi barang2 yang urgent on that day nak bersalin tu je menunggu masa nak masukkan..
macam airzamzam, air selusuh, air kelapa, air milo + marjerin, air teh raspberry...
semua yang orang cakap boleh membantu proses bersalin tu, semua saya nak bawak lah..
hopefully masa tu, dapat bertindak waras lagi, huhu...
belum ada pengalaman sakit sendiri untuk bersalin..
tak tahu lagi kali ni macam mana..

Semoga dipermudahkan oleh Allah seperti yang saya rancangkan..
Amin.
Doakan saya ye, terima kasih kawan2...


3 comments:

  1. salam..semoga dipermudahkan urusan bersalin yer...insyaallah semuanya akan selamat dan berjalan lancar...

    kain pelikat sedap jugak kalau pakai utk alas tilam baby..sebab mmg kita tau kainnya tak panas dan sangat selesa. Dulu2 masa keje kat Poli Kuching saya pernah pakai kain pelikat ni padankan dengan baju kurung...baju tu beli kain plain & matchingkan dengan warna kain pelikat yg kita nak buat kain tu.. selesa jer pakai..

    tapi lepas tu saya dpt keje kat Putrahaya, pakai la gi keje..sume orang tegur kenapa pakai kain pelikat..kain pelikat ayah ke? errr rasa cam pelik giler ke pakai kain pelikat dengan baju plain.. saya pakai ok jer... janji tutup aurat..

    sekali tengok, skrg ramai jer pakai..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya masa tu, belum dtg fesyen kain pelekat tu kot..
      Skg mmg ramai dh, siap ada bju kurung kan..

      Terima kasih doakan. Amin. 😘

      Delete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)