Friday, 22 September 2017

Part 2 : Sambutan Kelahiran Hafni di Sekolah

Assalamualaikum...

Lambat pula nak sambut part 2...
bila berkira2 hari due dah nak dekat,
saya senaraikan semua kerja yang perlu dibuat sebelum bersalin..

Mula la berderet2 senarai nak buat..
kerja minggu lepas, dah selesai beres..
minggu ni plannya, nak siapkan hantaran adik nak nikah bulan 11 ni..

So dah siap separuh jalan..
malam tadi tengah dok kemas2, frame yang nak guna tu jatuh ke lantai..
berderai terus bingkainya..
tak kualiti rupanya, padan la harga RM14.90 je kat DIY...
nak kena cari yang baru pulak la..
baru je kata nak beli yang baru sebab frame ni tak ada cermin dan ketebalannya 1cm je, tak muat untuk quilling yang saya buat tu....

~Frame yang dah patah berderai bingkainya, huhu~

Memandangkan kerja terbantut sementara ni..
boleh la kejan habiskan entri yang tertangguh...
laju sikit tangan nak menaip ni...
kejar masa, huhuhu...


Sejak balik dari Kedah, sibuk la saya menggoogle resepi kek secret recipe tu..
first time rasa kek SR kena di tekak saya...
tu yang berkobar2 nak buat sendiri, boleh makan lagi, yeh..
kena balik rumah mertua, sebab kalau 3 beranak kami je, tak habis la nak makan sebiji kek yang manis dan bercheese tu...

Ikut asalnya, dasar kek tu guna biskut yang dihancur-mampatkan bersama butter..
macam biasa la kek SR tu...

Tapi terfikir pulak nak buat kek untuk Hafni ke sekolah...
saja2 buat dia happy, rasa special sikit nak potong kek depan kawan2...
so nak buat kek apa ya...
kek apa lagi yang senang, kek coklat lembab lah kan....huhu

Jadi plan saya;
buat kek coklat lembab sebiji untuk ke sekolah..
tuang sikit untuk buat dasar sebiji kek lagi, kek ala SR...
nak ganti biskut tu, dengan dasar kek je...

So dua loyang kek, dua tingkat periuk kukus, diguna serentak masak, selama 40 minit...
saya masak ni hari Khamis.. sebelum tengahari tu, masak kek...
lepas tu terfikir pula nak buat cookies...
sebab takkan nak bawa kek sebiji je kan...
so buat la cookies, yang besar2 sikit, bagi cepat siap...

Memang dalam senarai pun nak buat cookies ni untuk kudapan masa pantang ni...
so alang2 tu, buat terus 2 adunan..
sampai tak muat mixer nya..
saya dah agak dah, ragu2 jugak nak lamsam 2 adunan sekali bancuh...
sebab guna 500G tepung..
banyak tu, tapi buat jugak 2 adunan sekali gus..
padan muka, tak muat mangkuk mixernya...
dah kena gaul asing dalam besan pulak, adeh...
lain kali buat satu2 adunan dulu ye Nabilah Ahmad, emmm


Ni cookiesnya, oreo cookies..
first time makan kat rumah BFF raya lepas..
sedap plak rasa lemak2 rangup gitu...
cari resepi kat internet, guna minyak sapi rupanya, patutla rasa gebu2 lemak gitu...
simpan resepi dulu, sekarang baru sempat nak buat...

Yang ni guna acuan besar2, yang orang buat cookies royal icing tu...
letak satu bekas, muat2 100 biji...
pelajar sekolah Hafni, lebih kurang 87 orang semua...
boleh la makan seorang sebiji...
tak sempat dah nak bungkus2...

Ok la kan bagi cookies macam ni daripada bagi jajan2 kan...
saya tak suka la parents yang celebrate besday anak, bagi jajan dalam goodies bag tu..
Tak semua anak2, ibubapanya ajar makan jajan..
So tolongla bagi makanan yang berkhasiat sikit untuk anak2 kita dan anak orang lain..
untuk kebaikan bersama...kekdahnya, emmm

Lepas siap kek coklat lembab saya ni...
kek tak tebal sangat pula...
ada je yang tak kena...

So dapat idea, guna coklat mousse untuk choc cheese berry tu, lapis pada kek ni juga....


Coklat mousse ni saya gandakan adunannya...
sedap mousse ni, rasa macam aiskrim..
macam kek indulgence tu la...


Petang tu, dah sesiap lapiskan dengan coklat mousse tu, untuk simpan peti semalaman...


Coklat ganache pun buat jugak...
kenkonon nak buat efek leleh sikit kat tepi kek tu nanti...
bangun 3 pagi, masak ganache ni, dan deko kek....


Selepas semalaman dalam peti...
pastu tuang ganache atasnya...


Bab deko ni, spoil gila...
2 kali saya alter...
adoi rasa macam nak campak je kek ni...
huhuhu, tak dapat buat seperti yang dibayangkan...
ku keciwaaaa, huaaaaaaaaaaaaa

Kaler hijau tu bukan icing pun...
tak dapat buat icing sebab gelatin habis, ngam2 untuk coklat mousse tu...
jadi terpaksa guna coklat putih yang diwarnakan hijau...
memang bad experience betullah bila guna coklat putih ni..
dah masuk kali kedua dah, coklat putih ni buat hal...
asyik salah je nak handle...
tobat dah lepas ni....


Akhirnya guna je la kitkat sebagai penyelamat..
letak 4 ketul, ibarat 4 tahun umur Hafni...
siap sampai ke Subuh...


Selamat hantar ke sekolah jam 9.30 pagi..
sebelum waktu rehat sekolah jam 10 pagi..


Gambar2 ni semua yang cikgu hantar...
masemm je mukanya...
tak reti nak senyummmm...


Ada la satu tersengih ni...
apa la yang cikgu tu acah2 kat dia, sampai dia boleh senyum macam ni...
video pun ada atas request saya, sebab nak bagi si Hafni ni tengok balik masa kawan2 nyanyi happy birthday untuk dia tu..
Hahaha, gitu la budak2....
apa yang dia tengok kat youtube tu, dia pun nak jugekkkk...
sabo je la, melayan kerenah anak...

1 comment:

  1. Terernya nabila buat kek, akak jangan harap nak reti, tp kalau makan reti sokmo takyah ajar pon..

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)