Sunday, 13 August 2017

BENANG DAN JARUM: DIY Sarung Bantal Menyusu @ Nursing Pillow Cover

Assalamualaikum...

Lama menghilang...
huhuhu...

Jom...
nak cerita pasal projek jahit-jahit...

Mood banyak kepada persediaan nak bersalin..
apa lagi nak buat kan..
nanti dah bersalin, dah tak boleh dah nak buat macam-macam...
pantangggggg...

Pasal sarung ni, bukanlah rosak terkoyak ke pe...
Ada kotor sikit pada sarungnya...


Kebanyakan barang-barang baby dan barang saya yang dah lama simpan tu..
mesti ada kesan kuning-kuning tu.. 
sayang sangat baju-baju baby tu...

Ada petua ke eh, nak hilangkan tompok2 kuning tu????

Memandangkan dah kotor2 tu..
kebetulan bersemangat sikit nak buat sarung baru...
kebetulan ada kain... #lebihankainkakakpunya, huhu


Nak buat style sendiri..
2 muka sarung yang berbeza...
plan nak letak zip kat bahagian tengah sebelah dalam...


Jadi tindan la 2 helai kain yang berkaitan tu..
dalam keadaan bahagian luar menghadap antara satu sama lain...
saya just tekap je dari sarung asal untuk buat pola baru...
terus atas kain...
buat basi 1 inci sebab nak jahit zip kan...
dan untuk jalan selamat juga, mana la nak tau, kot ada silap ke...

Kali pertama nak buat kan...
dah la memandai je fikir nak jahit zip kat bahagian tengah tu...
sedangkan sarung asal, jahit zip lurus je di bahagian belakang sarung tu...
tapi saya malas la pula nak potong kain kat tengah2 tu..
lagipun nak sama adil, untuk kedua2 corak kain ni...
kalau tak apa guna buat dua muka, kalau tak leh guna dua2...kan kan kan...


Lepas dah potong kain semua..
jahit tepi...
mula dengan jahit zip dulu...
suspen je...
entah boleh entah tidak, saya guna zip sorok..
yang tu je ada stok zip yang panjang...
memang ada beli banyak untuk buat baju Hafni...
nasib zip pun kaler kelabu cerah...

Main gasak je jahit...
misi nak zip kat tengah kan...
haa pandai2 la jahit sampai jadi, huhu....

Bila dah siap zip, baru jahit bahagian luar yang besar pula...
dah siap semua, suspen je nak terbalikkan....

Nak sumbat bantal, lagi la suspen...
zip 10inci je...
muat ke tak ni, bantal ni nak masuk???
boleh tahan gemuk jugak bantal ni...

..

..

..

..

..

Tadaaaaaa....


Fuhhhhhhhh
mampat..
padat..
ketat..


Ngam-ngam je boleh masuk...
saya jahit zip, makan kain ke dalam sangat kot..
ketat pula bahagian tu...
walaupun bahagian besar bantal, tak ada ketat macam tu...
tapi tak boleh nak adjust lagi daa....


Tengok.....
zip sorok tapi tak tersorok pun, wakakaka...
kain tertarik kuat gamaknya...
kesan marker pun nampak, jahit tak rapat dengan gigi zip...
emm, memang guna marker je tanda2 kat kain...
nak tanda guna kapur susah sikit nak toreh...
guna marker cepat, kain pun tak kusut....heeee


Boleh la kan...
janji siap..
dapat juga merasa sesuatu yang baru masa pantang ni...
walaupun sarung je kan...
boleh jahit sendiri lagi puas hati..
kain pun free je, phew phew  ^_^

1 comment:

  1. fuh salute akk dgn nabilah. boleh dpt title ratu diy ni. warna bantal pun sweet

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)