Monday, 21 August 2017

RESEPI : Mi Kacang Hitam @ Black Bean Noodles @ Jjajangmyeon

Assalamualaikum...

Nak cerita ada cuba buat sendiri mi jjajangmyeon yang nampak terliur sangat bila orang Korea makan..

Mencari resepi di internet..
pernah tengok Chef LeeYeonBok masak untuk artis veteren Korea dalam rancangan Please Take Care of My Refrigerator.
masa tu dia bagi tips nak sedap, blackbean paste tu kena goreng dengan minyak dulu..
minggu depannya hos rancangan tu bagitau Chef LYB dikecam kerana mendedahkan tip yang penting dalam menyediakan jjajangmyeon.
Pemilik restoran di sana menganggap nanti restoran diorang tak laku la sebab ramai yang dah tau secret recipe nya... huhuhu...

Tapi bila saya cari resepi di internet, jumpa di MyKoreanKitchen, ada je tips tu..
sedangkan tarikh posting resepi ni lebih awal dari tarikh tayangan rancangan tu..
bukan rahsia lagi lah agaknya...

Antara dua website Korea yang saya suka rujuk untuk cari resepi berkaitan Korea iaitu MyKoreanKitchen dan web Maangchi
Untuk blog Maangchi, saya jumpa cara nak buat paste..
yang tu yang penting sangat...

Nak beli yang siap dah, tak tahu nak beli dari mana..
alaa buat sendiri je la....
beli kacang hitam...
basuh bersih rendam sampai kembang..
pastu rebus sampai masak/empuk...

Sampai step ni pun dah salah dah..
rebus xcukup masak..
kalau la ada pressure cooker, kan konpem masak/empuk, hukhuk...

Masa ni cuba buat dalam bulan Ramadhan lepas..
hentam je..
lepas rebus, blend..
mulanya guna food processor, tapi jadi cincang je..
bukan halus paste...
so kena blender je la, terpaksa letak air sikit untuk bagi larut dan halus...

Lepas blend tu, saya masak dulu bagi kering paste nya...
Lepas dah kering, asingkan masuk bekas lain..
kuali yang sama tu, masukkan minyak, baru goreng paste tadi..
ikut banyak mana nak makan..
masa dapat step pertama tu banyak, tak habis la nak makan berdua dengan enSuami...
guna sikit dalam 1 senduk nasi tu je..

Paste saya tak hitam sangat macam dalam gambar, dari web Korean tu..
1; sebab kacang tak masak/empuk lagi.
2; saya tak buat apa2 tips yang Maangchi tambah dari paste asal kepada paste ke2, sebelum nak masak jjajangmyeon.
3; masak ikut apa yang ada je, secara asasnya kacang hitam ada, sudaa....

So detail resepi seperti di bawah...

Mi jjajangmyeon
Saya buat sendiri mi kuning ni...
resepi seperti mi kuning biasa..
  • 500G tepung gandum
  • 200ML air termasuk sukatan dengan sebiji telur
  • sedikit garam dan serbuk kunyit
  1. Satukan semua bahan, uli dengan noodle maker atau guna mesin manual pasta..
  2. rebus dengan air mendidih yang diletakkan 1 senduk minyak.
  3. selalunya sukatan resepi ni akan dapat 1200G> mi kuning.
Kuah Jjajangmyeon
  • 1 senduk minyak
  • 1 senduk paste chunjang
  • 2 SB gula perang
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 1 biji zukini (saya ganti timun jepun, xsempat nak beli zukini - dipotong dadu)
  • 2 biji ubi kentang (dipotong dadu)
  • 8 biji cendawan butang segar (kalau tak ada, yang dalam tin pun boleh)
  • sedikit kobis dihiris panjang
  • 1 mangkuk isi ayam/daging cincang 
  • 1 cawan air
  • Bancuhan tepung jagung (5SB TJagung dengan 4SB air)
  1. Sepatutnya ayam tu kena perap dulu dengan beberapa bahan2, tapi malas nak buat, saya skip je.. masak macam nak masak mi goreng je..
  2. Panaskan minyak, masukkan paste chunjang (kacang hitam tadi)
  3. Dah nak garing sikit, masukkan gula perang.
  4. Dah sebati larut, boleh keluarkan paste tu.. tapi saya tak buat.. terus je masuk bahan seterusnya.. (memang sengaja nak masak lama sikit, kacang saya tadikan tak masak sangat)
  5. Masukkan ayam, masak sehingga separuh masak..
  6. Masukkan bawang besar, kentang, zukini..
  7. Kemudian masukkan kobis dan cendawan pula...
  8. Kacau semua sehingga rata dan masak/empuk..
  9. Kalau tadi asingkan paste chunjang, boleh masukkan masa ni..
  10. Tambahkan air ikut kepekatan/kuantiti kuah yang dikehendaki..
  11. Bila semua dah masak, sebelum nak tutup api, tuangkan bancuhan tepung jagung untuk bagi pekat lagi..
  12. Memandangkan paste chunjang saya tak berapa nak hitam, saya ada tambahkan kicap pekat untuk bagi warna gelap tu..
  13. Selain itu, boleh tambah stok ayam, bahan perasa yang selalu korang guna semasa memasak, gula garam kalau tak cukup rasa...
  14. Oh ya, tekak Melayu, kalau tak pedas, tak sedap kan, jadi saya ada masukkan 1SB serbuk cili dan 2 biji cili padi dihiris nipis boleh tambah lagi ikut selera...
Bahan Hiasan
  • Timun yang dipotong jejari (boleh rendam dengan air garam untuk rangup)
  • Telur rebus
Masa sedang dok masak ni, sempat la berWhatsApp dengan adik ipaq saya yang pergi honeymoon kat Korea hari tu..
mana la tau kot2 diorg ada makan jjajangmyeon real dari Korea..
Sebab tak boleh nak agak, apa rasa jjajangmyeon ni..sedap ke tak, macam mana rasanya???

Tengok orang Korea makan, memang la sedap, dah makanan diorang kan..
rupanya tak makan pun.
Dia pernah cuba makan sekali kat restoran mana entah kat Malaysia ni, katanya tak sedap sebab tak pedas.
Asyik dok tambah chili flake je la, nak bagi pedas punya pasai..

Rasanya masa tengok rancangan Top 3 Best Chef, Baek Jong Won, ada jjajangmyeon yang pedas gilaaa tu..
ke saya yang silap entah, dah lama dah tengok..
dok terliur je tengok orang makan.. emmm

Memandangkan ulasan dari adik ipar, kalau tak pedas tak sedap..
sama la tekak macam enSuami ni..
Mohle kita cepat2 adjust..
sebab tak nak bagi first impression yang tak sedap tentang jjajangmyeon..
kalau sekali makan tak sedap, tak boleh buat dah lepas ni, huhuhu..

Macam kimchi, dah 2 kali buat..
saya boleh makan masa baru siap gaul2 semua tu, terus makan, macam tu takpe..
tapi bila dia dah masam, fermented tu,
arghhhhhhhh rasanya, tak dapat diterima dek tekak...

Inilah hasil jjajangmyeon saya untuk percubaan kali pertama...


Ada sekeping gambaq ni ja..
Almaklumlah nak buka puasa la katakan... 
1; sebab lapaq
2; sebab tak sabaq nak tau apa rasa jjajangmyeon homemade ni..

Teringat nak snap sebab nak tunjuk kat adik ipaq..
dah dok mesej dengan dia tadi..
so dia dah tau saya nak buat jjajangmyeon...
tengok kat gambaq ni, dia kata jadi ja tengok macam jjajangmyeon..
mesti lagi sedap dari restoran tu buat, hahaha...

Dah adjust ikut tekak kita sendiri, boleh la...
not bad...
enSuami kata sedap, boleh buat lagi...
kalau dia kata OK, boleh la buat lagi...
ada banyak lagi paste nya..

Minggu akhir puasa, nak raya tu..
berbuka ramai2 di rumah mertua..
saya buat lagi, jjajangmyeon ni...

Alhamdulillah, adik2 ipar semua makan..
tak ada rasa pelik, tak lalu ke...
makan je semua, macam makan mi goreng..
part nak gaul2 dan makan dengan chopstik tu paling best..
fefeeling makan cam Korean..ahaksss

Setakat ni kimbap dan jjajangmyeon je boleh diterima tekak..
Adik ipaq tadi suh cuba tteokkboki pula...
dia suka spicy tteokkboki, siap dah bagi resepi dah suh cuba..
tunggu mood tak ada selera makan nasi, nanti kita cuba buat tteokboki pula...hehehe...

Selamat mencuba... (^_^)

2 comments:

Terima kasih untuk komen bernas anda :)