Tuesday, 15 August 2017

TIPS : Membersihkan Hood Effegi

Assalamualaikum...

Entri berkaitan persoalan/komen dari pembaca...

Baru ni ada pembaca tanya cara nak buka hood untuk tujuan pembersihan..

Nasib saya dah ada pengalaman membersihkan sendiri hood Effegi di rumah ni, huhu..
bila godek2 fail dalam laptop, baru teringat ada je amek gambar masa cuci hari tu...
nak menulis tu alahai...
almaklum lah mood dah ke laut...

Alang2 orang dah tanya ni, boleh la up cerita pasal ni...
kalau tak rugi je amek gambar bukan main, nak cuci hood punya cerita..
first time je amek gambar, seterusnya, dah tak hairan la....


Ni gambar hood yang telah berjasa hampir 4 tahun ni...
Jenama Effegi, basic button ja, tak ada timer...

Masa dulu pernah cerita kes tukar motherboard dapur Effegi, technician tu cakap, kekerapan nak cuci hood 3 bulan sekali kalau setiap hari masak, macam saya ni..

Kira heavy-duty la penggunaan hood ni..
tapi kannnnnnnnnnnnnnn...
dah nak masuk 3 tahun menunggu enSuami nak cucikan hood ni...
sampai la satu masa tu, apa salahnya buat sendiri je...
nak tunggu enSuami, berjanggut la....

So untuk Puan Rosaini, kalau tengok kat hood kita ni,
ada lubang di kiri kanan tu, ada skru sebenarnya..
just longgarkan/buka je skru tu..
kemudian goyang2kan sikit cover tu, first time buka ketat la sikit...
saya ingat buka je skru, terus dia jatuh sendiri..
Alhamdulillah tak jadi camtu, kita kena keluar atau longgarkan sendiri..
Baru cover tu nak terbuka, so ada ciri-ciri keselamatan di situ..


Sebelum2 ni, saya hanya cuci bahagian bekas takungan minyak ni je..
dan lap2 bahagian luar cover hood tu..
selalu cuci sebulan sekali...
kalau teruk, minyak bertakung ni lebih gelap lagi, dan bau2 hapak minyak tu...


Rupa keadaan cover sebelah dalam bila dikeluarkan dari hood...
tengok hitam2 kat dalam tu..
minyak bercampur dengan habuk, perghhhhhhhh....


Keadaan dalam hood tu...
yang bulat besar tu, rasanya kipasnya la..
tak nampak plak yang bahagian dalam tu..
sebab nak fokus kepada kekotoran hood tu, huhu.....


Close up lagi...
yang bulat2 macam manik tersusun tu, minyak okeyyy...
3 tahun beb, tak pernah buka, haruslah kan hitam macam ni, hukhukhuk....


Kesan degil yang dapat dikutip semasa pembersihan...
kalau lama sangat, minyak2 tu boleh jadi berkerak agaknya...
nasib la terajin hari tu mencuci....

Saya kalau bersihkan dapur yang melibatkan minyak, saya suka guna tisu Cosway ni..
kalau guna tisu biasa, jenuhlah berkeping2 la habis..
kalau tisu biru ni boleh basuh2 dulu, sampai dah habis cuci, kalau melekit sangat minyaknya, boleh je buang..
kalau guna kain buruk, alahai mencik la dengan bau minyak hapak kat kain buruk tu...
so pakai tisu ni je senang, kalau nak buang, tak ada la rasa ralat sangat...

Sabun atau bahan penyental, ikut suka la nak guna apa...
sabun basuh pinggan, Basic H, Mr Muscle, Serai Wangi..
antara yang saya guna...
yang mana ada dekat2 dengan tangan nak capai, yang tu la yang saya guna...

Harapnya lepas ni, rajin la sikit nak mencuci hood ni...
setahun sekali ke, 6 bulan sekali ke kalau rajin...
daripada bertahun2 tak cuci kan..
setahun sekali pun OK la tu....

SEBELUM DICUCI


SELEPAS DICUCI


Haaaaaaaaaaaa
berkilat la sikit kan....
kesian kat hood ni...
3 tahun tak dibersihkan...emmmm


Dah licin sudaaaa
tiada lagi manik2 minyak di situ, wakakaka....
dah bersih, baru semangat sikit tengok dapur...

Selepas dah cuci sikit bahagian dalam ni, minyak dalam bekas takungan tu, tak ada la hitam/berbau tengik sangat...
maknanya memang kena cuci sekerap mungkin lah tu...
maafkan saya ya hood...
rajin2 saya cuci awak ye...

Sejak membuncit ni, memang tak terurus juga lah dapurnya...
just masakkk je sebab keperluan nak makan...
cuci-cuci, jarang2..
kalau ada kerajinan, enSuami tolong bersihkan..
kalau tak, aduhhhhhhhhhhhhh...

Bila buat entri ni, rasa nak jadi rajin semula je..
semangat pula tengok dapur sendiri...
OKlah inShaAllah saya rajin...
#doakan ye

3 comments:

  1. saya pun tak pernah cuci hood tu. biasa cuci yang takung minyak aje. lepas ni bolehlah try buka dan cuci.

    ReplyDelete
  2. Tisu cosway tu apa ye nama dia sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa wipes entah..
      Sy pi cosway ckp nak tisu kaler biru je..
      Dia roll mcm tisu dapur jgk, cuma kaler biru.
      Harga xsilap RM 5.20 gitu.. tanpa kad ahli cosway..

      Delete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)