WATER FILTER

Winix - Hot and Cold Water Magic - Hot and Cold Water Energy Water System Smooth Water System Alkaline Water System Outdoor Water System Ozonizer Air Purifier Coffee Machine Dispenser
WATER FILTER UNTUK KEGUNAAN SEMUA | KLIK IMEJ UNTUK MAKLUMAT LANJUT

Friday, 1 October 2010

Gubahan Jambangan Mas Kahwin

Tadi jalan2 kat blog B2B, dah jupa sudaa, tutorial nak wat bunga hantaran mas kahwin. So, Wak pun boleh tengok. Kalau la Pn Robisah dan adik2 perempuan xpandai buat, Wak pun boleh buat sendiri. Orang yang buat ni pun laki, OK jer.

Kalau Wak yang DIY sendiri kan, lagi bermakna kan kan kan??? Musti zaujah terharu dan gumbira kan kan kan???
Yeyeh, saya suka Wak buat untuk saya, =P



so ari ni seperti yang di janjikan,, mir nak ajar u ols cara-cara membuat gubahan duit mas kahwin,, mula2 mesti ada
  • duit,, bergantung pada berapa banyak u ols nak bagi,,
  • pastu dawai halus dan kasar
  • pelilit hijau,,
  • daun palsu,, kalau nak lebih vugi the vass letak daun betul ,,..hik hik hik
ok,,, untuk gubahan mas kahwin ni,, mir menggunakan Rm 80 hinggit tau,, mula-mula,, duit pihak pengantin nak beri ni sebanyak Note rm 10 x 8,, tapi kalau guna duit 8 keping jer,, pun boleh,, tapi tak meriah ler kan,, nanti dapat 2@3 kuntum jer,., so mir terus tukar duit tu kepada note Rm 1 hinggit.. hambek ko,, sekali selambak.. bukan guna magic occay,, gi tukar kat bank jer,, motiff mir ada magic ,, ingat mir mak esah ker?? tidak occay,, minta simpang,, kalau nak jadi mak esah,, awal-awal lagi mir dah bukak blog ajar u ols cara santau kan,, gitiew,,,

make sure duit yang korang nak guna tu menggunakan duit kertas ,,

mula-mula bentang kan duit tu macam ni,,
ambil lidi satay,, atau lidi cungkil gigi,, gulung kat hujung dia macam ni,,
buat pada semua bahagian tau,,laku kan dengan berhati-hati,,penuh sabar dan tawaduk serta tamakninnah

dah buat macam kat atas tu,, u ols terus kan stap ke 2 plak..

u ols,, ambil tengah-tengah duit tu,, u ols,, rapatkan macam ni

pastu kemaskan dengan dawai halus

so akan jadi macam ni,, ala-ala mangkuk gitiew,.
pastu cantumkan duit tadi yang bergulung hujung tu dengan hujung yang lain,, ia akan membentuk kudup macam ni,,,,

buat kelopak yang ala-ala mangkuk tengah tu banyak2,, pastu cantumkan kat bawah dia macam ni
buat banyak2,,, dan kemas kan kelopak dia macam ni
kalau nak buat besar,, luaskan kelopak ,,, boleh ubah-ubah
eemm kemas kan bawah dia,, lilitkan dengan pelilit hijau
letak daun

dah siap sekuntum,,

dari sekuntum,, cantum-cantum kan

past cantum jadi ler sejambak

eemm meriah kan.

eemm pastu kalau nak hias,, boleh hias,, so far mir hias dengan bunga gold,,
sebab tema dia gold

emm snap-snap

so macam mana u ols,, jangan lupa praktis occayy


Versi 2
bahannya,, gunting, dawai,, duit not 1 dan rm 10,, ( bergantung pada jumlah mas kahwin) ,, sesungut bunga ( tak tau nak panggil apa hehehehe) dan pita pelilit,,
ni ler duit u ols..kalau boleh guna yang baru kuar dari bank,, sebb duit ni keras dan senang nak bentuk
mula-mula gulung hujung duit tu,, nak guna lidi leh,, tak nak guna jari pun boleh,, disebab kan mir dah biasa buat,,, mir guna jari,, kalau korang baru nak belajar,, guna lidi satey occay,,,
so buat pada 4-4 bucu duit tu,, make sure gulung pada satu arah duit tu jangan buat depan belakang plak,,

pastu terbalikkan,, pada bahagian tengah tu,, u ols,, ronyokkan skit,, atau tolak kedalam skit

kalau expert,, picit macam ni,,,,
so picit sampai tercantum macam ni,, nampak tak?

ikat ngan dawai halusss bahagian tengah nya
bentukkan duit supaya menjadi kelopak ala-ala sudu gitiew

buat banyak-banyak,, untuk gubahan bunga ni ,, mir galak buat 4 helai duit kertas untuk bentuk satu bunga ,,
tapi kalau nak buat 3 helai duit pun boleh,,
ambil skit sesunggut bunga tu,,,

ikat ngan dawai jadi macam ni
so cantum kan pada semua kelopak yang ado.. mula2 cantum kan,, kelopak pertama dengan sesungut,,pastu cantum kan dengan kelopak yang lain


kemas-kemas kan skit,,

so jadi ler macam ni,, amacam ,, lawa tak bunga rose sesungut mir?

so hias kan skit2,, lilit dengan pelilit,, dan daun

touch up mana yang patut,, disebab kan warna tema dia silver putih,, mir letak atas pilow jer,, senang nak bawa ke dalam masjid nanti kan
eemm kena kemaskan apa yang patut,,

close up skit
ni ler rupanya gubahan mas kahwin yang mir buat ari khamis lepas,, semuanya rm200 mas kahwin,, jenuh gak nak lipat kelopak duit ni satu persatu
pada semua bakal pengantin,, mir menggalakan u ols,, guna helaian kertas yang banyak,, contoh,, kalau mas kahwin rm100,, so mir galakkan guna duit rm 1 sebanyak 100 keping,, supaya gubahan u ols,, meletup dan meriah,, gubahan berbentuk bunga ni,, tak lawa kalau buat 2-3 kuntum,, melainkan di mix dengan bunga segar,, hope bakal pengantin dapat ilham dengan gubahan kali ini.


HUMAIRA : Ok x, Wak???

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)