Monday, 14 November 2016

Sambut besday AbangCik

Assalamualaikum..

3 Nov lepas, ada besday seorang adik ipar ni..
masa tu ingat tak balik dah hujung minggu tu..

Bila ditanya besday boy, balik ke tak..
sebab sejak kerja di Bangi, jarang sangat dia balik kampung..
sampai demam2, homesick agaknya, hahaha...

So bila dah besday boy bagitau dia nak balik, saya pun bagitau enSuami..
nak baking la apa lagi kan...
ada resepi baru nak cuba...
enSuami pun cakap boleh lah balik...

So Jumaat tu, saya buat kulit pai/tart..
hajat di hati nak cuba Nutella Cheese Pie dan Fruit Tart/Pie..
dah pagi Sabtu tu lepas sarapan, enSuami tanya lagi,
betul ke tak buat kek???

Haa, tak buat. nak buat pai..
sebut pai je berkerut keningnya..
dia dok bayang pai epal agaknya..
pai? apa pai pulak.. buat kek la, besday kan...

(@@), emmmm...
buat kek coklat pun tak pe, simple2 je janji ada kek..

Malas nak buat kek, sebab tak ada topping..
xkan asyik ganache je..
nak buat buttercream, nanti dapat banyak, lebih nak kena simpan..
besday enSuami dah cuba cheese frosting kan...


Dah enSuami cakap kek coklat, boleh la buat..
Ganache ada lagi stok dalam petiais..

Selepas sarapan, terus mula baking kek..
pesan enSuami beli strawberry dan anggur..
ada pesan beli anggur hijau, buat nak ganti buah kiwi..
balik2 dapat color purple.. ada biji pulak tu...
banyak kerja nak kena buat, korek biji pula..

Dengan nak buat cheese tart..
fruit tart lupa pula nak keluarkan whipping cream malam tadi..
menggoogle cari resepi yang paling senang yang tak guna whipping cream..

Fruit tart ni, ada banyak resepi kastadnya..
ada yang betul2 guna tepung kastad dan kaler kuning..
basicnya kastad mesti la kaler kuning kan...

Tapi first time saya jumpa fruit tart kat blog Acik ZalinZalina ni..
dia guna instant custard bancuh dengan air sejuk je, pastu campur dengan whipping cream yang dipukul kental..
dah siap krim kastadnya..
macam senang je yang ni..
tapi kastadnya jadi putih la bukan kuning..
dan feedback dari customer dia pun kata sedap..

Tapi sebab tak ada instant custard, saya pun ragu2 nak guna tepung kastad biasa tanpa masak..
dah tu, whipping cream pun tak defrost, xdapat la nak cuba resepi ni..
lain kali boleh cuba..
korang kalau nak buat, boleh la tengok resepi tu, senang je...

Jadi selepas bersilat di dapur sorang2 tu...
dapat la hasilnya seperti di bawah...


Kek Coklat topping ganache je..
hias sikit dengan strawberry..
tambah coklat bar..
dah habis tu nak tabur apa lagi ni, nampak tak syok pulak, simple sangat, hahaha...
ingat nak tabur cheese dah tadi..
pastu teringat ada coklat putih, so parut2 sikit atas kek...
macam salju gitu...
boleh lahhh


Fruit tart tak berseri..
kastadnya pun tak berapa nak jadi..
resepi siapa saya amek, lupa dah..
banyak sangat tengok resepi hari tu..
yang ingat guna 1 cawan kastad, 1 cwn susu cair, 1 cwn air, gula tak ingat banyak mana..
saya memang fobia sikit nak masak kastad ni..
selalu gagal.. berketul2 sebab lama sangat masak...

Kali ni sebab takut berketul, tutup api awal la plak..
sampai tak leh nak piping pun sebab cayaq sangat..
cedok pakai sendok je masuk cup tart..
adoi, salah...
nak berseri punya pasai, saja pergi lorek2kan dengan coklat ganache tu..
bila kena buah, lama sikit, kembang plak coklatnya..
lagi bertambah tak comel..
adoi, salah lagi...

Nasib baik ada cheese pie ni...
Sedapnya makan cheese pie ni...


Sepatutnya Nutella la..
tapi sebab nutella tak ada, saya guna coklat ganache tu je...
cheese nya macam buat cheese tart..
ada telur sebiji..
saya buat 300g krim keju..
ingat dah boleh buncit dah pai ni..
tak buncit jugak...
nampaknya kena buat 500g kot, baru nak dapat buncit montok2 macam orang buat tu...

Emm xpa, lain kali boleh buat lagi, cam sedap je nak makan, buat kudap2..
lalalalalalalala...





#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

1 comment:

Terima kasih untuk komen bernas anda :)