Thursday, 10 November 2016

Frambrozen Kenari pun sudah ;)

Assalamualaikum...

Hampir terlupa dengan cookies ni..
tertinggal dalam memory card, tak perasan ada lagi gambar2 masakan yang belum dipindahkan ke laptop..

Dah lama buat selepas raya dulu...
sebelum raya tu buat jugak..
dah raya, habis orang makan..
lepas raya buat lagi...


Adik2 ipar la yang sebut..
K.bella tak buat frambrozen ke?
Hah? frambrozen?? macam pernah dengaq, tapi apa ke benda ye?
dah tu menggoogle lah saya..

Ooo, pernah tengok orang share kat blog..
tapi tak terhingin la pula nak buat..
Sedap sangat ke??
xhenti2 disebut2...

Bila tengok resepi, semua pakai tray shortbread..
xda la pulak tray tu...
masa first buat tu, sehari sebelum nak balik raya ke Kedah tu, buat kat rumah mertua...

Sebab tengok bahan2nya, simple je..
semua ada, boleh la try buat...

Resepi tengok dari blog Kak Ita..
tapi banyak2 blog saya tengok,
langkah2nya tak lengkap...
resepi pun lain2..
ada tambah susu tepung, ada letak telur..
crust dia tu ada banyak percanggahan resepi..

Yang KakIta share tu, paling asas la, tak ada telur pun..
gula, elok guna gula icing..
cepat dia larut, dan butter cepat kembang...



Macam dalam gambar ni, ada nampak lubang2/bintik2 tu..
gula sebenarnya..
gula tak larut, ingat lepas bakar, dah boleh larut...
tak larut rupanya...


Kalau guna tray, saya ratakan guna spatula je..
lapik baking paper kat atas, tekan2 dengan spatula sampai rata..
kalau nak cucuk2 dengan garfu pun boleh...
kalau tak nak pun tak pe, sebab tak ada telur, tak ada nak kembang sangat...

Lepas dah masak crust, boleh keluarkan dari oven.
Sejukkan sekejap, sapu dengan filling..
Apa yang korang suka, blueberry ke strawberry ke...

Lepas dah settle tu, boleh buat meringue pulak..
cara2nya sebiji macam buat pavlova..


Mesti kental dan bertanduk..
cuma yang ni tak ada cuka je, tepung jagung ada...


Dah settle meringue, tuang atas sapuan jem tadi..
ratakan seboleh mungkin dengan spatula..
pastu tabur la badam/kekacang/coklat yang korang suka...

Kali kedua buat, saya guna acuan tart pula..
buat macam ni lagi senang..
sebab frambrozen ni jenis rapuh, kalau tak ada cutter tu, hancur la jugak kalau potong dengan pisau...
kalau buat sebijik2 macam ni tak perlu nak potong2 dah..
angkat terus ngap masuk mulut, nyummmmmm...


Kali kedua cubaan, guna resepi lain yang ada susu tepung..
Tengok kat blog kakak ni...
tergelap la pulak, kuat sangat kot oven...

Nak cepat sangat meringue tu keras, so guna la fan..
dah guna fan, ditinggal2kan pula tak pantau... :P
almaklumlah oven pun gelap (sebab lampu utama terbakar)
dapat bau2 je..
macam hangit2 je..
dah buka pintu, baru nak nampak..
nasib baik tak parah...


Tetap sedap dimakan..
topping tu, pandai2 je tambah..
sengaja nak habiskan chocolate rice tu...
Tabur sikit gula icing, nak tutup yang hitam2...
bijak tak, ngeh ngeh...
hiasan je tuh....

Masa awal2 tu buat dalam acuan tat telur..
lepas dah bakar, susah pula nak keluarkan dari acuan..
banyak yang hancur, tak dapat bentuk yang cantik dan lengkap..
mesti ada yang terpatah sana terpatah sini...

Bila dah banyak yang hancur, saya campur balik crust yang dibakar dengan adunan yang belum bakar..
pastu teringat ada paper cup yang kecik tu...
amek cup tu, saya penyek2 dalam tu je...
yang awal2 tu dapat la letak dalam acuan tart kecil..
yang lebih2 tu tanpa acuan...
so crust nye rata je, tak jadi bentuk macam mangkuk tat tu...


Sebab tu la gelap sikit, 2x kena bakar...
yang ada susu ni, rasa gebu-creamy sikit..
agak2 kalau buat adunan asal crust tart, makan dengan meringue, masyuk ke tak eh?
tak berapa nak puas hati rasa crust frambrozen ni...hehehe...
nanti bila2 try lagi, kekeke....


Kalau buat sebijik2 macam ni, meringue tu boleh masuk dalam piping bag..
guna nozzle bintang, jadi la, lekuk2 macam krim aising kek gitu....

Alkisahnya buat frambrozen kenari yang baru 2x cuba tanpa tray shortbread..


#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

2 comments:

  1. Uishh knp nmpk sdp sgt ni..nyum nyum

    ReplyDelete
  2. rajin nabila buat biskut..tp serius nmpk cam rangup rangup sedap je.first time dgr nama kuih ni hehe

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)