Wednesday, 22 June 2016

Kelas Jahitan Langsir, dah sebulan dah (^^,)

Assalamualaikum...

Ni cerita bulan lepas..
masa Pesta Buku Antarabangsa tu, enSuami nak ke sana (rombongan sekolah), saya baru msg dalam WA, Urusetia Kelas Jahitan Langsir minta saya datang untuk sertai kelas pagi tu..

Sebelum ni, dalam bulan 4 tu, ada hebahan la untuk sertai kursus jahitan tudung, telekung dan langsir..
saya pilih yang langsir..
masa msg nak daftar tu, rupanya kelas dah penuh.
15 orang je satu kelas...
of course la penuh kan, kelas percuma...
Punah la harapan nak join...
Senyap sebulan...


Tup-tup pada hari kursus dapat mesej suruh datang.
AJK tu maklumkan ada seorang tarik diri.
Jadi ada kekosongan la di situ...
Tiba-tiba je, terkejut la jugak..
dah la enSuami tak ada ikut rombongan..

Kelas nak mula jam 9.
kalut la saya pagi tu, bersiap barang semua..
siap bawak mesin sendiri lagi..
dah selalu kalau pergi kelas menjahit, memang bawak mesin sendiri la kan..
tak tahu la pulak di sana memang ada makmal jahitan..
tapi semua tu mesin jahit industri..
xmencuba pun guna mesin tu...takut n xreti..
mesin jahit tepi tu je, sempat guna sekejap..
Pastu Hafni buat hal...
tertangguh di situ...
ada adik praktikal di KEMAS yang tolong habiskan, huhuhu... [mekasih ye adik]


Kelas jahitan ni anjuran KEMAS Kuala Selangor.
nasib baik la, KEMAS ni dalam kawasan taman rumah saya je..
tak perlu lintas jalan besar..
terketaq2 saya drive pagi tu..
Hafni tu siap2 umpan dengan vitagen, siap pakai tali pinggang kat dia, punya la xbagi dia mengganggu konsentrasi saya semasa memandu, huh...
tu dia la, lama sangat tak memandu...
macam mana nak drive, enSuami ada memanjang...
nak pergi mana pun, memang dia mengikut je...
masa ni je x, sebab dia tak ada...
jadi masa ni la nak survive sendiri..
masa ni la peluang untuk saya, yeh!


Kelas berlangsung, 2 hari. Hari ketiga ada penyampaian sijil.
Cikgu jahit kami, yang sebelah kanan bertudung oren tu, muda lagi, tapi ada skill [jeles plak]
Hari pertama buat langsir box pleat..
Hari kedua buat langsir pelmet dan scallop panjang yang senang je..
kalau nak buat yang susah, tak sempat nak siapkan satu hari..


Box pleat yang biru, pelmet yang ungu...
kain dibeli oleh penganjur... cikgu jahit tu sendiri yang beli...


Terjumpa plak dengan Achik Ani ni...
anak dia satu taman dengan saya..
tak ingat sangat muka anak dia, tapi yang menantunya tu saya kenal la, Niesa tu, sebab dalam group WA taman kan ada...


Sejak berkenalan tu, sampai sekarang dok berWA tanya khabar..
Kongsi progress jahitan, hobi dan lain-lain...
gambar dari rumah Achik tu..
dia pasang semua langsir yang dia ada...
Achik ni memang pandai menjahit pun..
Dulu masa muda2, amek tempahan juga..
sekarang dia mengasuh anak orang je, menjahit untuk keperluan je...

Seronoknya boleh pasang semua langsir tu...
saya nak pasang, xdapek...
enSuami kata tak kena tema, tetiba biru, tetiba purple...


Merasa la sekejap, pasang di tingkap dapur..
sempat 2 hari je, pasang guna double tape, gitu la...
dah jatuh, simpan je la, malas nak cara lagi...


Yang biru ni, jadi skirt si Hafni pulak...
anak pompuan ni, suka sangat kat skirt/dress kan...
nampak kembang2 je nak pakai...

Kesian Hafni..
tak pe, baju raya ni, Umi buat berilhamkan box-pleat ye...
skirt box pleat, OK gak tu, hehehe....




#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

2 comments:

  1. seronoknya dapat belajar jahit langsir.. cantik la fesyennya..

    ReplyDelete
  2. skirt tu nampak matching..hahha

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)