Thursday, 19 May 2016

DAPUR : Susun atur baru untuk kabinet tinggi bahagian atas

Assalamualaikum...

Sebelum ni pernah dah tunjuk susun atur dalam kabinet tinggi bahagian atas ni..
masa tu banyak sangat la bekas2 elian ware pink, hijau dan biru...


Lama2, bahan2 yang terisi dalam bekas tu pun dah habis digunakan..
ada juga yang dibuang sahaja, sebab dah rosak...
terutama sekali tepung pelik2 seperti tepung kentang, tepung pizza apa lagi entah...
banyak sangat tepung2 tu, dulu suka nak buat biskut-biskut raya..

Sekarang dah tak larat or tak sempat nak buat...
1/3 dari bekas tu, terutama yang berwarna hijau tu, saya dah tukar fungsi..
yang hijau tu dah pindah ke meja jahit..
jadi yang tinggal dalam kabinet ni hanya yang berwarna pink dan biru...

Setelah lama, bertahan dengan susun atur terakhir tu...


Saya ingat nak cari bekas baru untuk nak isi tepung gandum, tepung roti dan tepung kek...
target nak cari bekas yang tinggi dan bentuk petak...
susah gak la nak jumpa..
terutama sekali nak cari saiz yang ngam dengan kabinet yang ada...
saya siap nak bawa bekas tepung yang lama tu ke kedai...
tapi enSuami kata pelik la plak nak bawa bekas dari rumah pi kedai, adoi....


Tengok la, bertindan2 di bahagian belakang tu...
Tu yang tak boleh sabaq tu, tak larat dah nak bertindan banyak2...
bila nak amek barang, jadi susah sikit nak keluarkan, nak ubah tempat...

Bila survey di kedai2 barangan plastik atau perkakas rumah, termasuk MRDIY, kalau nak tinggi tu, mesti bentuk bulat..
kalau ada yang petak pun, mesti berwarna gelap..
tak nampak isi dalam.
kalau boleh nak cari yang transparent, huhu....



First sekali beli bekas penutup pink yang atas rak microwave tu..
beli di HappyHome, RM8.++ gitu..
nasib baik beli satu dulu...
balik umah, test, terbesaq sangat la pula...

Esok tu, pergi ke 2PLY nak beli barang2 baking, kemudian saja la jalan2 tengok bahagian bekas plastik, kot2 ada yang sesuai...
Usha2, macam sesuai je yang putih ni...
sebiji RM5. jenama NCI Container..
oh ye, kaler putih lagi la senang kan, boleh in dengan semua tema..
sebelum ni beria nak cari kaler pink, tu yang susah nak jumpa tu...hehehe


Dah conpem ngan enSuami, amek 2 bekas dulu...
bila balik test, OK la...
boleh la masuk tarik sorong..
jenis memanjang ke belakang...
kapasiti 3.0L, banyak gak la tu....

Balik tu semangat je basuh cepat2 bagi kering..
tak sabar nak transfer Planta masuk bekas tu...
Masa saya buat tu, enSuami persoalkan kenapa nak tukar bekas, takut Planta tu boleh rosak pula..
tapi lagi penting transfer ke bekas ni, sebab bekas Planta tu besi, kadang2 berkarat plak bahagian atas tin tu...
jadi berkarat lagi tak selamat kan...
selama ni dok bersabar la jugak dengan karat2 tu, dok lap dengan tisu...

Alang2 dah nak tukar bekas, tukar semua sekali...
kalau bekas lain2 bentuk, agak sukar nak urus/susun atur..
dah la kabinet tak berapa nak besar, memang kena bertindan2 juga bekasnya sebab tak muat...
jadi bagi saya kalau bekas sama saiz, senang nak aturkan...


Minggu depan tu, beli lagi dua bekas...
jadi ada 4 bekas semuanya...
saya susun berderet ke belakang....
tapi bertindan dua....
bahagian belakang tu, bekas tepung roti dan tepung kek...
dah nak habis dah pun tepungnya....
tak tahu bila lagi nak buat roti...

Ingat nak beli bread maker dulu, baaru nak buat roti balik, huhu...
asyik tak jadi je buat roti...
tak jadi lembut dan gebu...
kembang pun tak berapa nak kembang sangat, iskkk....
masih berkira2, penting tak penting nak beli BM, huhu...


Atas bekas tepung roti/kek tadi, ada lagi dua bekas kecil yang bertindan dua juga..
kalau nak ikutkan bekas ni pun jenama NCI juga..
dah lama beli masa baru ada kabinet rumah..
sebelum ni guna simpan makanan dalam peti sejuk...
lama2 bila dok guna pewarna/perisa tu, botol2 tu semakin banyak, tak ada rak khas nak letak, terfikir nak guna tupperware tu ja, buat bekas simpanan...
Hasilnnya sempurna la, match dengan saiz botol dan bekas2 soda, baking powder yang 2PLY jual...
Jadi sehingga sekarang kekal dengan bekas tu je...
Nak juga label, walaupun dah tau apa yang ada dalam tu, hehehe..

Dah bekas lain ada label kan, kesian lak kalau dia tak ada label..
tak berseri lah, hihihi....


Bahagian para atas sekali dah kosong, sepenuhnya...
ada sekotak santan di situ saya letak...
beli nak guna buat desert...
kalau masak lauk-pauk, saya beli santan dari pasar je...


Bahagian tepi bekas tepung, muat la juga untuk letak tin2 planta 1KG...
ada 3 biji ni je yang masih disimpan...
yang sebelum2 ni ada juga yang dah terbuang...
Yang bekas untuk Planta tadi tu, muat saya isi Planta 2.5KG ke dalam tupperware tu...
OK, senyum puas hati... (^_^)


Jadi view untuk keseluruhannya, macam ni la...
selalu kerap guna Planta, jadi letak atas tepung..
dan juga nak jauhkan sikit dari kepanasan oven..
tak dinafikan, Planta tu ada yang cair..
Masa dalam tin dulu pun boleh cair juga..

Jadi, tak ada la masalah besaq sangat Planta tu cair...
yang penting lagi selamat daripada karat...
expired? lambat lagi..
Planta ni habis dulu la sebelum expired...

Dah nak raya ni, Tesco dah mula sale murah2 ni...
Daisy dan Planta 2.5KG, pada harga bawah RM20...
terbeliak mata tengok...

 

Offer ni dah ada sekarang sehingga 25hb...
bukan senang nak murah2 ni...
minggu depan baru nak serbu, huhu....
hopefully stok masih ada masa tu, Amin...



#Kempen1Gram1Bulan1Keluarga
#NabilaHasyimKayaEmas
#SemuaTentangEmas
#0193330382

4 comments:

  1. kemasnya... kami punya storan kat dapur berterabur lagi

    ReplyDelete
  2. kemas teratur jer.. jeles nengok planta bertin2. kita beli yg bekas paling kecik pun berbulan nak abis.. huhu

    ReplyDelete
  3. Kemas sangat. Imah pun storage tak sekemas macam ni. Banyak lagi kena perbaiki. Rumah sewa skrg xde kitchen kabinet. susun dekat open rack je. Tunggu pindah rumah sendiri kot nak susun atur balik semua.

    ReplyDelete
  4. inspired! kemas dan teratur...

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)