Tuesday, 24 November 2015

RESEPI : Koleksi Resepi Pizza Homemade

Assalamualaikum....

Nak simpan resepi pizza mudah, buat di rumah...
dalam satu entri di sini...
mungkin entri panjang sikit..
kadang2 ada ambil gambar banyak, so semangat sikit nak muat naik..
kalau tak amek gambar, minta maaf ye..
terlupa sangat mungkin sebab tak sabar nak makan, kekeke....


RESEPI 1

Dari blog TintaMerahMama, pizza menggunakan frying pan..
Bahan (untuk 1 doh)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung naik sendiri 
3/4 cawan air suam 
1 SB yis kering 
1 SB madu sedikit garam.


Cara Masak

  1. Campurkan semua bahan dan bancuh sehingga rata seperti bancuhan tepung untuk cucur jemput2
  2. Tuang ke dalam kuali frying pan/nonstick pan/pemanggang ajaib.
  3. Ratakan sehingga memenuhi saiz kuali atau ikut suka nak bentuk macam mana..
  4. Kalau nak, boleh biarkan doh rehat selama 5-10minit.
  5. Boleh ratakan sos topping, dan tabur dengan topping seperti sosej, sayur campur, cendawan butang, nenas, bawang besar, capsicum, isi ayam, isi daging, tuna/sardin dan keju.
  6. Masak dengan api perlahan sehingga 15minit atau sehingga bahagian tepi pizza keperangan..
  7. Sedia untuk dihidangkan...
Resepi ni baru cuba sekali..
first time try tu, guna la kuali seramik CookLine tu.. tapi tu la, saya tak tahu yang kesan calar pada permukaan kuali tu, telah mengakibatkan kuali tu tidak lagi menjadi kuali tidak melekat...

Selepas baca entri TintaMerahMama, tentang frying pan tu, baru saya sedar, kenapa kuali tu dah melekat sekarang..
saya memang selalu guna sudip/senduk kayu je..
tapi saya lupa, bahan saya masak tu juga memberi kesan..
iyelah, pernah masak retak1000, ketam, apa lagi entah..
mungkin sebab kena bahagian tajam2 tu, yang buat calar...
hukhukhuk, sedih daa kuali dah tak superb seperti awal2 beli dulu...

Disebabkan melekat, saya pun lupa nak amek gambar..
masa buat tu pun dah was-was..
macam pasrah je la, kalau tak jadi elok...
tup-tup, sungguh la melekat di kuali...
terpaksa guna spatula, untuk kikis2 bagi lekang dari kuali..
memang sadis sangat...

Rasa macam nak try guna oven pulak nanti..
dari segi rasa, bau yis/masam tu kuat sangat, sebab guna 1 SB, sedangkan tepung 1 cawan saja..
tak tau la kalau orang lain tak kisah...
saya kisah, sebab yis saya cepat habis, huhuhu [dasar dekut sangat]

Selepas cuba resepi 1 ni, saya pun teringat Nana ada update pasal pizza mudah tu...
lepas tu masuk blog Nana, cari semula resepi tu...
masa dulu tengok, baca, tak teringin nak buat...
bila orang dah mula kongsi masak pizza senang, mudah, homemade, baru teringin nak buat la..

RESEPI 2
Dari blog Nana RahsiaHatiku, Pizza Senang, Mudah, dan Sedap..
Bahan (utk 2 doh)
2 cawan tepung gandum
1 SB minyak
1 SB gula
1 SK garam
1 1/2 SB yis (rendam 10min dlm 1 cawan air/nampak agak berbuih)

Cara Masak
Campur semua bahan..
tambah air sikit2 sampai jd adunan doh..
doh agak melekit sikit tapi xpe..biarkan stengah jam pastu uli balik utk buang udara dlm doh..
biarkan stengah jam/sejam lagi pastu boleh buat pizza...
sebab doh tu melekit,tabur tepung kat loyang n tangan sikit sebelum ratakan doh atas dulang..doh tekan sampai betul2 nipis tau baru sedap!

Bakar 160C selama 30minit, api atas bawah.

Kali ni cuba lagi dengan pelbagai persediaan jiwa dan raga, huahua..


Semangat ni, siap potong semua bahan2 siap..
semangat sebab semua bahan ada, termasuk nenas tin..
buat pizza ni, kalau ada nenas baru sedap..bagi tekak saya la..

Satu lagi yang saya suka, letak serbuk biskut pada loyang...
kalau perasan la, di Domino, ada letak serbuk kaler kuning2 gitu...
masa saya nampak tu, saya tak tahu la apa nak kata benda serbuk kuning tu..
kemudian terbaca di satu blog tu, dia cerita letak serbuk roti/biskut di bawah pizza..
baru saya tahu benda apa yang kuning2 di pizza Domino tu...

Serbuk yang disarankan adalah dari biskut baby tu, macam Milna, Rusk, atau bijirin yang putih macam bubur nestum tu..
kalau tak ada, guna je, cream craker ke, marie ke, atau kalau ada serbuk roti tu lagi senang la..
macam saya ni guna biskut baby tu, ramas2 dengan tangan je, pastu penyek2 dengan bontot gelas, malas nak buka blender...



Memang adunan ni basah2, melekat di tangan...
masa ni penyek2 dengan gelas ada, dengan tangan ada, dengan spatula pun ada...
macam2 cara cuba, first time nak cuba, nanti2 dah tau la, macam mana yang senang...
kesimpulannya guna tangan je la, hihu...
disebabkan uli guna mixer, saya buat ulang uli, 3x juga la, dah Nana cakap, lagi banyak uli-rehat-uli, lagi sedap doh pizzanya, so saya pun cuba la..


Ratakan semua ke permukaan..
loyang saya tak ada sapu apa2..
hanya serbuk biskut tu je semata-mata...
pastu terus la dengan topping...


Untuk keju, saya beli pizza topping je..
tak ada mozarella..


Lepas dah siap, topping, boleh terus bakar..
kena panaskan oven dulu 10 minit sebelum masukkan pizza...


Nyum nyum, sedia untuk dimakan...
masa panas2 lagi syok makan...
masa ni masak waktu pagi, so lunch dengan pizza je hari tu...


Sekali hadap dengan enSuami, tinggal banyak tu je lagi..
tapi adunan ni dapat dua biji la juga..
satu lagi kecil sikit..


Kualiti roti pizza nya...
rasa semua OK, kami suamisteri suka makan bahagian tepi dulu...
suka yang keras, rangup2 gitu....
yang ni pun, ada juga sikit masam2..
masa ni saya guna 1SB je, 1/2 lagi buat2 tak nampak je, hahaha...
tak ada kesan pun pada hasilnya...bagi saya la...

Dan resepi ketiga ni baru cuba semalam...
saya ingat sampai resepi Nana tu dah nak update kat blog la..
sekali bila taip kat google, punya la banyak resepi pizza mudah homemade ni...
berpinau mata baca satu2 resepi yang diorang share...
last2 jumpa resepi Azie Kitchen...
bila tengok bahan, macam senang je...
macam nak try je secepat mungkin, kalau tak; tak boleh lagi nak up koleksi resepi pizza mudah ni..

Memandangkan semalam tak berapa semangat nak masak nasi, so buat keputusan nak buat pizza je..
dapat la mencuba pizza kak Azie tu...
senang pakai tepung gandum je...

RESEPI 3


Bahan:

1 1/2 cawan air suam
2 sk yis mauripan
Secubit gula [saya letak 1/4 SK]
4 cawan tepung gandum
1/4 sk garam
1/4 cawan olive oil [saya ganti minyak jagung, kalau tak ada minyak masak pun boleh]
Sedikit olive oil (lumur)

Cara Masak:

  1. Campurkan gula ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.
  2. Ayak tepung ke dalam mangkuk, letakkan garam.. buatkan lubang di tengah2, tuang minyak, dan bancuhan yis tadi...
  3. Gaul dari keliling mangkuk dengan menggunakan pisau.. [saya guna sudu yang bancuh yis tadi je]
  4. Dah sebati semua, uli pula dengan tangan sehingga tepung tak melekat di tangan. 
  5. Lepas tu, uli pula di papan canai, dengan kedua2 belah tangan, tekan ditepi, tolak ke depan, lipat2 tepung, ulang lagi sehingga puas hati...
  6. Pastu lumurkan minyak pada permukaan bekas dan tepung dan rehatkan doh selama 30minit. tutup dengan plastic wrap. boleh letak di tempat yang berhaba/panas.
  7. Lepas dah kembang, tumbuk adunan untuk keluarkan angin dan uli sebentar.
  8. Boleh bahagikan doh kepada 2 bahagian atau lebih untuk saiz yang dikehendaki.
  9. Sediakan topping sehingga siap.
  10. Panaskan oven 10minit sebelum, Bakar 5 minit pertama pada 240C dan 15minit kemudian dengan 220C.



Kali ini saya mengalah menguli tepung guna tangan. nak kena ikut cakap sifu, tengok apa hasilnya... Tapi OK la, tepung ni lembut, gebu je.. tak ada la lenguh sangat nak uli..rasanya kalau buat lagi lepas ni, boleh la uli tangan je..tak rasa susah pun...


Rehatkan doh selama 30minit..
saya tutup guna plastik balut makanan tu je...
Pastu letak atas water dispenser, sebab dia panas berhaba, hehehe...
ni pun dah terlajak masa nak dekat sejam..
sebab baru nak study kat entri Kak Azie yang satu lagi..
ralit dok baca, dah terlebih masa...


Dah kembang sikit...sekali ganda je kot...
lepas tu tumbuk2 buang angin...
uli sat, pastu canai nipis2...


Masa dok baca entri kedua tu, saya jumpa Kak Azie, buat pizza keliling dengan keju..
saya pun apa lagi, tiru je la..
kebetulan ada keju cheddar lebih dari bangkit cheese raya haji haritu...
try la buat...


Saya tak ada pizza pan..
saya guna cake pan..
loyang kek yang boleh buka tepi tu, saya amek yang bahagian bawah tu je..
haa, bijak tak, kekeke...
lepas ni rasa nak beli lagi loyang camni, boleh fungsi 2in1...
jimat gitu...
macam semangat je nak beli, sebab rasa seronok nak buat pizza lagi sebab senang...
pizza cutter nak beli juga, sebab tak ada lagi, huhu...


Kemudian balut balik keliling cheese tu...
boleh cucuk2 sikit dengan garfu.. saya buat dengan hujung pisau je kebetulan guna pisau untuk hiris lebihan doh tu...hehehe


Pastu siapkan dengan topping kesukaan...
kali ni saya tambah serbuk lada hitam, saja nak try2.. baru beli serbuk lada hitam tu...
masa nak tabur ni, ada masalah pada cheese..
pizza topping hari tu dah rosak.. jadi cair dan rasa pahit2 gitu..
terpaksa masuk tong sampah.. salah cara simpan kot...


So, topping dengan keju cheddar tadi..
masa parut2 ni, macam seronok je guna keju ketul ni...
dah set mcm nak beli yang ni je lepas ni...
tapi saya lupa, keju cheddar ni tak cair...
dia jadi kering2 je gitu..
sesuai untuk hiasan bangkit cheese, tat nenas cheese dan ban cheese tu...
untuk pizza, tak sesuai kot...
ramai suka letak mozarella, dengan sticky cheese [saya tak pernah beli lagi jenis sticky ni]


Masa bakar, letak dalam loyang, seperti kata sifu.. memang patut pun..
memudahkan untuk pegang loyang tu, sebab kita tak ada holder pizza pan tu..
kalau ada, boleh la masuk terus je..


Hasilnya keju ketul untuk topping pizza...
kering perang macam tu..
lepas tu apa lagi saya tambah cheezy kuning untuk wedges tu..
bagi kasi ceria, mengancam sikit, hahaha...


Baru nak meleleh sikit kan....
cheese yang keliling tu pun, tak cair sangat..
boleh terasa la makan cheese seketul2, hehehe...


Baru puas hati yedak?
terpulang pada selera masing2 la..
saya sebab kecemasan, huhu...
dah nak topping, baru sedar keju tu dah rosak...


Bahagian kedua, guna loyang yang besar tu...
habis sudah cheese tu diparut..


Hasil selepas bakar...
pastu ada lagi lebihan doh...
kalau buat sama besar, boleh buat dalam 4-5biji pizza bulat...


Yang last tu, saya canai beracuankan loyang tadi dibahagian bawah plastik...
so dapat lagi dua biji pizza...
tu pun ada lagi lebih sikit...
saya canai je, terus masak...


Letak sosej je...
pastu letak cheezy tu je, bakar...
Oh ya, untuk pizza bulat tu, saya bakar ikut resepi Kak Azie..
yang kemudian tu, saya bakar ikut resepi Nana, sebab malas nak tukar suhu dan masa lain2..
bakar terus je senang...bunyi loceng, dah siap...


Hasil untuk hari ini...
dah separuh dah yang bulat tu saya ngap, enSuami tak balik lagi jaga exam semalam..
yang besar tu, bahagian tepi saya amek makan dulu...
yang tu keras, rangup.. sebab nipis sangat saya tenyeh, hehehe...
yang last tu, konon letak sosej untuk Hafni..
last2 Umi juga yang ngap sampai habis...
tak sedaq sedap dok makan sambil layan cerita korea, apa lagi...

Yang lebih dua biji tu, saya nak sejukbeku kan...


Saya nak masak sesiap dohnya..
kalau ikut dari entri Kak Azie, boleh simpan terus dohnya...
terpulang nak ikut yang mana..
sebab dulu masa belajar frozen food tu, mesti melalui sebarang proses memasak sebelum dibekukan...
so saya ikut yang ni la..
kalau buat siap2, senang, nanti keluar dari freezer terus topping, terus bakar..

Sebelum bakar, cucuk2 dulu buang angin..
Bakar 180C selama 10minit..


Dah siap bakar, enSuami pun sampai...
saya dah pesan, belikan tuna untuk topping pizza..
akan datang punya projek..
tunggu beli cheese dulu..
kot boleh dapat gaji esok ke, ehem ehem, inshaAllah...


Biar sejuk dulu...
pastu masuk freezer, dalam 1jam, dah keras sikit..
keluarkan dan balut kemas2..
elakkan doh menyerap bau2 yang tidak enak dalam freezer tu..
saya balut satu2 sebab nak elak, kot la kalau doh ni melekat kang, susah lak nak pisahkan..
lepas balut macam ni, saya letak lagi dalam beg plastik, ikat kejap, letak di rak bahagian pintu je..
tak nak kacau bahagian tempat letak lauk-pauk...

Kalau diperhatikan, macam sama je dari resepi Nana, mungkin ada yang olah untuk separuh adunan kot, sebab dua cawan je..
dalam resepi ni 4cawan..
2SK yis, agak berpatutan untuk 4cawan tepung ~500g...
saya suka resepi ni, sebab dohnya boleh dicanai...
so boleh bahagikan doh sama rata untuk kuantiti yang banyak...
tak ada mixer pun boleh buat, uli dengan tangan...

Untuk resepi seterusnya, saya nak kongsi resepi yang saya dapat dalam kursus frozen food tadi..
ada pernah sekali cuba resepi ni...
dah tak ingat dah rasanya macam mana..
buat bulan 2 hari tu lagi..bulan 11 baru nak cerita, hahaha...


Ada la juga 2keping gambar..
tu pun saya amek sebab nak whatApps ke enSuami..
nak bagi dia terlioq kat sekolah tuh...
first time buat pizza jadi..
2x sebelum tu saya cuba buat, keras macam batu, adoi...  '_"

RESEPI 4
500G TGandum
11G yis
10G gula
1SK baking powder
1SK bread improver/voltex
10G garam
30G shortening/lemak sayur
280-300G air sejuk

Cara Masak
Gaul semua bahan kering hingga sebati.
Masukkan air sejuk dan uli hingga yis dan gula hancur/larut.
Masukkan shortening, uli hingga lembut.
Rehatkan doh selama 30minit, kemudian tumbuk doh untuk mengeluarkan angin.
Bahagikan/timbang doh mengikut saiz dikehendaki...
Biarkan doh naik 2kali ganda selama 30minit, dan bakar pada suhu 180C selama 10-12minit [untuk disejukbekukan]

Cara Penyediaan untuk Pizza SejukBeku
Lembutkan pizza terlebih dahulu iaitu dibiarkan pada suhu bilik. kemudian dibakar pada suhu 200C selama 10minit.
Kalau terus bakar, boleh guna cara biasa dari resepi 2 atau 3...


Selalunya pizza frozen, lebih bakar doh pizza, terus topping, baru frozen..
tapi saya tak buat topping sesiap, sebab freezer penuh, tak muat nak letak pizza elok2 dalam bekas.
sebab tu saya biar roti kosong je..

Kalau dulu kat Bangi boleh beli roti pizza kosong kat kedai Pizza di Teras Jernang.
lupa la plak nama pizzanya..bukan pizza Pah..pizza ni ada jual kat pasar malam seksyen 1. roti dia sedap, lembut..macam Domino la juga rasanya..
Hari tu pergi rumah kakak di Senawang, dia pun ada pizza segera ni..
katanya beli kat kedai bakery..
mungkin dah banyak kot jual kat bakery sekarang ni...
kalau nak cepat, beli la kan, sebab kakak saya pun kerja..
saya suri rumah, boleh la buat sendiri..
alang2 ada ilmu frozen food, sila la aplikasikan ye..
kalau tak sia2 je bayar pi kursus, tapi tak buat...iskkk...

Untuk sos topping, ikut selera masing2..
ada yang letak sos2 je, campur sos cili+sos tomato, gaul rata, kemudian sapu atas pizza..
kalau rajin boleh masak sendiri, tumis2 apa yang patut..
kalau nak cepat lagi, sedap lagi, beli yang siap dah dalam botol macam jenama Prego, Kimball pun boleh..
hari tu kakak saya guna yang dalam botol tu je..lupa plak nak tengok jenama pa.. mungkin jenama Heinz pun ada juga kot...


Yang saya punya ni, main hentam je bubuh...
ada letak bawang besar, cili kering, tomato, sos cili, sos tomato...
sos cili, sos tomato tu saya habiskan stok..
sebab sos cap Puteri tu tak sedap, enSuami komen..
dan sementelah dah ada sos Mudim yang sedap tu..
so saya habiskan semua yang ada tu...
so dapat banyak juga la, satu tupperware..
saya simpan freezer je, sebab nak tahan lama..
dan boleh tambah kiub pati ke, perasa ke, oregano, atau basil ke..
kena letak juga rempah omputih tu, bagi ada bau2 pizza tu...

Untuk resepi Topping, saya kongsi resepi dari kursus ni..

Sos Topping Pizza
2 ulas bawang putih
200G bawang besar
1 tin besar puri tomato
8biji tomato kisar
1SK lada hitam
2SK lada sulah
3 1/2 SK garam
4 SB gula
11/2 SK oregano

Cara Masak
Tumis bawang putih, bawang besar yang dipotong dadu. Apabila layu, masukkan tomato kisar.
Masukkan semua bahan2 lain.. Masak sehingga pekat.
Tutup api. Sedia untuk digunakan...

Haa, senang je kan buat toppingnya..
Buat banyak2 sesiap, boleh simpan beku..
senang nak guna, bila2 masa..

WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

1 comment:

Terima kasih untuk komen bernas anda :)