Tuesday, 25 August 2015

TEMPAHAN : Sarung tilam baby Furqan

Assalamualaikum...

Saya ada terima tempahan sarung tilam baby..
kali ni, saya buat jahitan simple saja, standard kilang jahit [cewah]...

tak dak renda, tak dak mix n match macam orang lain berbisnes tu..
saya tak ada stok kain berkayu2 macam orang berniaga...
so, beli kain, jahit macam biasa je...[mengaku, tak rajin nak sambung2, mixmatch kan kain, huhuhu]
kebetulan kain ni pun dah berbelang-belang..
dah nampak macam mix n match sudaa...
hahahaha, senang keja acik, kuikui...


Masa ni, baru siapkan sarung tilam, sarung bantal...
bantal peluk baru siap satu sarung..
lagi satu tengah proses..
amek gambar sebab nak WA ke tuannya...


Kali pertama, jahit sarung bantal bulat bertali..
hari tu untuk Hafni, saya jahit biasa je, guna benang getah...
masa tu tak terfikir tali tu boleh buat sendiri dengan kain yang sama..
asbab tengok contoh orang lain buat, baru saya tau
ooo boleh buat macam tu...
so cuba jaya je la...
kali pertama tu, tak jadi sebab jahit sebelah dalam..
susah sangat nak kalih kan kain yang halus dan panjang lagi, kan...
tak jadi...buang!


Kali kedua buat, jahit terus dari luar..
saya lipat, tekan2 bagi tinggalkan kesan lipatan
jadi sebab ada lipatan tu, tak la herot bila jahit..
kebetulan kain cadar ni bila lipat, memang senang nak buat garisan..
sebab kain kapas kan, tak guna iron pun boleh buat lipatan...
saya tekan2 dengan jari je, boleh...
senang kerja, kekeke....


Lepas siap jahit untuk 1 tilam, 2 bolster, 4 bantal tidur...
ada lebih lagi sikit kain..
dapat buat 1 ekstra bantal dan 2 helai bip..
sebagai bonus je, nak habiskan kain..
tak suka nak simpan kain sikit2 ni..
kalau nak mengemas, kena buang je..
sebelum nak buang tu, kalau boleh manfaatkan, kita buat la sesuatu yang berguna..

Dulu2 masa Hafni kecil, tak pernah beli/pakai bip..
tak fikir macam perlu sangat..
sejak tengok The Return of Superman tu, macam best je tengok anak2 diorang makan mesti pakai bip..
so inspired from the show, try la buat...
kot2 berguna ke kan...

Harapnya Ain dan Furqan dapat manfaatkan bip yang Acik Nabilah buatkan ni, heee...
pos hari Jumaat, hari Ahad petang, Ain dah WA gambar Furqan dah rasmikan sarung baru, kekeke...

Alololo, omeynya Furqan!

Alhamdulillah cepat sampai..
sebab Johor, Ahad dah kerja kan..
dapat pagi, terus basuh, petang dah boleh rasmi..
ye la, masa beli set tilam, ada satu je sarung kan...
Furqan dah nak masuk 2 bulan dah..
cepat2 je Umi nye nak tukar, hihi..
kalau ada ekstra sarung, boleh la tukar bila kotor kan...

Semoga Furqan jadi anak yang soleh untuk Umi dan Abi ye...
InshaAllah, Amin.

*Didoakan semoga suami Ain bebas dan sembuh dari kanser mata yang dihadapi. Amin. Semoga terus tabah Ain! Allah sentiasa bersama dengan orang yang SABAR.. InshaAllah.

WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

2 comments:

  1. comel.memang malas kalau nak sambung2 kain kan kalau menjahit ni..
    saya paham sangat.. hahaha

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)