Thursday, 9 July 2015

Menu Ramadhan, Western style... hikhik


Assalamualaikum..

hikhik, tajuk tak bleh blah..
western lah sangat, huhuhu...

bukan pe, selepas seminggu berpuasa, saya dilanda masalah tak lalu nak makan nasi..
time berbuka tu, dok minum air, dok minum air, dahaga sangat kan...
last2 kenyang dengan ayaq tu la..

kalau lepas Maghrib, tak tidur, lepas Maghrib tu masuk dapur makan nasi balik.
kalau dah tido, nanti tengah malam, terjaga kol 12 ka, kol 2 ka..
masa tu baru nak makan..
tak pun lanjut time sahur je makan, kol 5 pagi..
tu pun tak banyak makan nasi.
nak telan punya la payah...
fenomena ni mula masa weekend kat umah mertua..

saya pun tak tahu kenapa tetiba je..
balik rumah sendiri tukar menu..


Balik hari Isnin tu, sebab singgah pasar, enSuami jumpa ubi cekur.
so hari tu, kasi can la masak feveret dia..
giloo, xjadi masak lemak cekur tu..
santan pecah minyak, naik kepala la plak..
spoil betui..
masak nasi pun dah tak betul..
asyik lembikkk je, terlebih ayaq ka, rasanya sukatan air macam selalu je...
punya la tak ada semangat nak makan nasi, heh....

Esoknya try buat burger sendiri..
sebab burger ayam Ramly dah habis..
daging kisar ada banyak, saja la try buat sendiri..

kenkonon nak buat besaq, tebal2..
macam burger bakar abang burn ke [tapi tak pernah lagi makan]
jumpa resepi katanya dari Jimmy Oliver..
syok ar nak try..

Kalau ikut resepi untuk 1KG daging..
saya nye buat sikit je, dalam 250g kot..
rasa OK la...
lain kali nak buat, tak mau boh bawang...
n lada hitam kena stabil kuantiti dengan daging.
masa ni, rasa macam pedas berapi sangat, lada hitam terlebih lak..
kesian Hafni tak leh makan banyak, pedas sangat, huhuhu...


Punya la semangat, pesan kat enSuami cari roti bulat burger tu..
jumpa la kat MyMydin, jenama DailyFresh..


Yehh, baru syok makan burger, dapat roti bulat...


Letak sayur-sayuran, semua hidang atas tray je..
oh ya, saya bakar guna oven...
dok berbelah bagi nak guna oven ke dapur gas masa tu..
kebetulan oven memang tengah guna, baking ape ye, semperit kot..
so masak guna oven je lah, alang2 dah panas...

tu yang jadi kering sikit la, sebab kita tak nampak nak control...
kalau atas pan boleh tambah2 perasa ke, balik2 ke...


Dah, macam tu je burger saya..
mayonis tak ada stok..
enSuami pun tanya, cheese tak ada ke?
alaa, tak ada, dah lama tak beli...


So, togel je la...
tak ada la special sangat..
saya tanya enSuami nak tambah telur mata tak, dia jawab tak payah la..
macam ni pun dah tinggi dah...
sebab saya tak penyek kan bagi kempis sikit...
so tinggi semacam je..
padahal ada daging n sayur je...hehe


OK, puas hati dapat makan burger..
layan je tekak ni, makan sampai habis, nyummmmmm


Hari Ahad lak, [weekend ni tak balik umah mertua]
tak ada menu dalam jadual.
so teringat nak buat chicken chop...


Sebab stok serbuk roti saya banyak lagi...
kalau simpan lama2 kang, nanti rosak, membazir pula...
dah lama tak buat chicken chop, sebab suka lamb chop lagi.
nak buat lamb chop senang, tak perlu nak salut dengan serbuk roti ni, hehehe...

Hari tu kan balik dari Kedah, singgah makan kat Sg Besar, area medan selera sederet dengan Sate Hj Samsuri tu.
Mulanya nak makan kat kedai sate tu..
tapi tengok macam ramai je, enSuami nak cepat..
saya pula tetiba nak makan chicken chop bila nampak ada menu di satu kedai tu.
so masuk situ, order lamb chop, enSuami makan nasi goreng pataya..

Waah, puas hati la makan lamb chop dia tu..
sedapnya kuah black pepper dia tu...
ada special bahan yang saya tak guna, apa la yang dia tambah ekk...
cuma lamb chop ni tetiba ada telur mata sebiji, aik macam pelik lak..
tapi xpe la saya makan semua sampai habis...
punya la berselera, syok dapat makan sedap kat area sini..
susah tau nak cari kedai best kat sini...western food lak tu...
makanan Jawa banyak la, hikhikhik....
ataupun mungkin saya yang jarang makan luar, kebarangkalian nak jumpa kedai best tu sangat la tipis..


Pagi tu keluarkan ayam..
dah lembut, saya perap main hentam je apa yang ada...
basil, parsli, sos tiram, kiub ayam, garam...
kicap saya tak letak, sebab nanti nak salut tepung, tak da maknanya lah nak gelap2..
oregano dah lama habis, asyik lupa je nak beli..
kebetulan ada telur lebihan dari bergedil tu, saya perap je terus ayam2 ni dalam telur tu...

Tunggu petang tu, baru goreng ayam..
sebelum tu, buat sos lada hitam dulu..
kali ni, tambah bawang putih ditumbuk dengan serbuk kari daging.
tapi serbuk kari letak 1SK je, macam tak menonjol rasanya..
saya rasa yang sedap hari tu, sebab serbuk kari kot.
kalau tengok resepi orang, ada juga yang letak sos cili...
tapi tak letak pun, sebab saya suka hitam...
lada hitam pun dah banyak, tak nak pedas sangat...


Pastu buat coleslow, simpan peti..
sebelum goreng ayam, goreng kentang dulu...
habis goreng ayam, setel...
boleh hidang2, masuk pinggan individu......


Hafni tak pernah lagi makan chicken chop saya buat..
tengok gaya, macam dia berminat je..
nanti boleh buat lagi..
budak2 kan suka ada serbuk2 roti ni kan...


Dah siap dengan sos lada hitam....
Hari Selasa, sambung balik dengan western tu...
yang ni lagi simple gila..
dasar Ummi pemalas ni, hahaha....


Sos lada hitam yang sama..
goreng fries dan nugget je buat santapan berbuka puasa..
coleslow kata nak buat, tak buat juga...
boleh la, nak alas perut..
kebetulan rezeki, kat sekolah, ada guru2 lain bawa bekal roti jala dan bubur hitam...
sedekah bulan Ramadhan.
Kuih lopes saya tak laku la hari tu..
enSuami dapat makanan favorite dia, roti jala, iskkkk....

WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

2 comments:

  1. kadang2 tukar menu berbuka okey jugak kan..
    tak de la jemu makan nasi jer..

    ReplyDelete
  2. Wah sedap-sedapnya menu western untuk berbuka. Memang boleh jemu pun kalau asyik makan nasi je. hehe.
    salam ziarah dan salam lebaran

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)