Wednesday, 8 July 2015

Seminggu lagi dah nak raya? Adoii


Assalamualaikum..

Cerita pasal raya?
Xtau la apa yang persiapannya untuk raya..
Kalau di rumah ni, memang tak ada ape la nak ubah atau tukar2, sebab tak ada orang pun nak beraya kat umah ni.
Cuci2 umah macam biasa je seperti jadual.

 Logik la kan, raya hari Jumaat, cuti dapat hari Khamis dan Isnin.
Ensuami kata, xsyok  langsung cuti macam ni.
Nasib baik tahun ni raya Selangor, kalau giliran Kedah, xtau la nak ckp lagu mana, isk..
Org pantai Timur camna ya, satu hari dah habis atas jalan je, kesian laa..

Awal2 sebelum Ramadhan, semangat la sekejap buat biskut ala famous amous tu..
Tapi versi saya famous almond je la..
Sempat la juga Abang suh buat banyak2 nak jual untuk versi raya nye..
Dapat la bawa balik hari tu masa cuti sek bln 6 lepas.
Progress dan kedai kat mana, saya pun xtahu lagi.
Xdan nak tanya, asyik terlupa je..

Sejak kawen, biskut raya  memang buat sendiri.
Tahun lepas lagi la meriah, macam2 biskut buat.
Jumpa je resepi kt internet, nampak macam sedap je, nampak macam senang je, semua bahan ada je, memang buat lah..
Pantang jumpa  yang xpernah buat, mesti nak cuba.
Ada yang sedap, ada yang boleh la.
Yang boleh la, memang tak buat dah la lepas tu, hihi..

Tahun ni, hahaha..
Awal2 lagi ensuami kata xyah buat biskut raya, huhu..
Kalau dia bagi buat, kang berbalang2 macam tahun lepas, haha..
Tapi dalam tak bagi buat tu, ada juga la terlepas gian pi buat semperit.
Semperit special nye versi keladi.
Tambah perisa keladi n pewarna ungu.
Lepas tu ternampak lak, kawan sek men buat semperit Dahlia yg kaler pink-kuning tu, comel nye semperit depa buat.



Comel kan semperit ni?
ini gambar yang kawan kongsi resepi tu..
tapi bukan gambar biskut yang dia buat sendiri, yang tu gambar lain..
tunjuk yang ni, sebab ada resepi, sape nak buat, boleh cuba...

Saya nye kembang semangkuk, dah tak nampak petals nye..
tapi resepi lain la, resepi tu tak ada susu pekat..
Lepas tu macam teringin je nak buat lagi.
Tapi semperit keladi tu, nak campak mane, huhu...
Satu adunan pun, dapat banyak juga.
Klu buat lagi, dua kali ganda la, huhu...

Tapi kan, huhu...
Punya la, nak lepaskan teringin, pi beli juga, acuan ni..

~*CC to cikHani, nozzle ni la yang Nabilah beli, tembaga kot kalau kaler macam ni~
Kawan saya cakap dia guna acuan belah 9.
Tapi acuan dia memang yang kaler putih plastik tu..
Saya nye yang lama, yang plastik tu juga.
Cuma hari tu masa buat churros, ada bahagian tepung yang xlarut, masa picit tu, mungkin saya paksa tekan, ter-rosak sikit dia punya petal tu.
Masa semperit keladi tu, memang tak jadi elok, sebab tepung tersangkut kat bahagian yang rosak tu, so bunga nye jadi tak cantik.
Jadinya, tak nak beli dah yang plastik, sebab boleh terkopek/terpatah.. [walaupun adunan kuih tu lembut je]
asbab saya ni yang jenis belasahhh je, amek yang besi la sesuai, tahan lasak [inshaAllah]

Setakat ni, memang belum cuba lagi semperit comel tu.. [rasa macam tak buat dah kot]
Saya beli nozzle ni sebab nak guna buat cream puff nanti.
Sebab ensuami xbg buat biskut raya, saya ckp saya nak buat pencuci mulut lah..
yang sejuk2, yang manis2..
yang creamy2, yang cheese2..
heee, nyumm nyumm

Hari tu terjumpa kt blog kak Citarasawan..
Terliur tengok Japanese cream puff, macam best je nak try.


Cantekk tak, cantek tak, cantek kan?
sebab nampak cantek je, tergoda iman den nak buat..
rasanya, enggak pasti dong..
yang pasti manis, sebab guna whipping cream, yahuu...
nyum nyum dah beli emulco strawberry, hopefully dapat buat macam gambar..
yang rumit mungkin yang bahagian atasnya lah kot, nak buat terkoyak2 tu, camna la tu...

Hujung2 Ramadhan baru nak buat..
kerja keras la nanti dalam hari Rabu minggu depan..
hari Khamis mungkin dah ready nak balik umah mertua..

Menu lain, blueberry cheese tart dan pavlova [inshaAllah]
shell tart nye dah buat siap...
tunggu buat cheese nye nanti..
kali pertama dulu, cheese berketul2, kali ni harapnya jadi elok la..
tips2 yang dah dibaca, sila manfaatkan ye..
jangan main belasah je, huahuahua....

Tat nenas gulung, tak pasti lagi nak buat ke tak...
intinya ada lagi..
kalau satu adunan, cukup la tu, dalam 70++ biji..
emm tengok la dulu..

Sebab dok fikir nak buat pavlova, guna putih telur, kalau buat tat nenas, boleh guna kuning telurnya..
kalau tak buat, macam membazir pula, kalau terbiar je kuning telur tu..
sebab tu la macam nak kena buat je tat nenas, hihuuu...
tak rajin la nak buat krim brulee lagi, tak dak blow torch tak syok..
hahaha, perasaang je tuh... [mengaku je la tak pandai buat, iskkkk wakakaka]

Baju raya, saya dah siap buat awal2 dulu..
masa tu dok tengok group bisnes kat FB tu...
semua dok promote kain batik songket sarawak!
fuyoo macam cantek je tengok...
mula la mata berpinau2 tengok..
mula la tangan laju dok scroll, siap search lagi sape yang jual paling murah, huahuahua...


Hah, cantik tak?
dah terbayang2 daa, kalau buat sepasang dengan Hafni, wah cute lah [cute la sangat]


Tengok Fazura pakai, adusss macam lawanya...
ni yang tak boleh tengok ni, gerammmm...
tapi idok ler saya buat macam Fazura, iskkk
saya buat baju tak ada cutting pun, I bukan model kot, huhuhu..
tak layak sangat...
nak jahit sendiri pun tak reti lagu mana fesyen mcam tu...

So, bila jahit sendiri, ala2 gini je...hasilnya..

Simple je, tak reti nak buat gempaq2..
cukup la boleh lepas gian teringin tengok orang pakai...
kita pun nak jugakkkkkkkkk..
nak beli cantek2, tak berduit sangat, huahua...

Dan yang gempaq lagi, saya tak beli mana2 kain songket yang dijual pun..
hahahah, acaner boleh jadi baju kan..
ceritanya dulu masa jalan2 kat Hypermarket Mydin kat Semenyih, [cerita nak raya tahun lepas] sebab Mydin tu baru buka kat situ.
masa tu dah pindah pun, tapi sebab pergi Bangi nak cari baju raya, saja la pergi tengok apa yang ada kat situ...

Masa lalu kat bahagian kain batik, kain pelekat, stoking kaki..
saya ternampak kain batik corak Sarawak..
ala kalau Sabah/Sarawak kan ada trademark corak Borneo tu kan..
masa enSuami dok Sarawak dulu, sempat la dia beli 2 helai kain batik corak camtu, kaler merah-hitam.
1 buat kain pakai, satu lagi buat blaus..

Bila dah nampak corak tu, nak beli lagi.
enSuami kata dah ada, nape nak beli lagi..
alaaa, nak beli la, suka tengok coraknya...
jadi amek la satu, dah teringin sangat.
kaler merah-hitam juga, tapi versi lain la, memang tak sama langsung walaupun kaler merah-hitam.

Dah tu, bila tengok gambar orang buat fesyen2 macam tu, teringat la kain batik tu.
tak pernah pakai lagi atau pernah pakai sekali kot, tak ingat dah..
memang tersimpan elok je dalam laci, sayang nak pakai, huahua..
sekali buka tengok, aci dok nak buat dress???
dok usha2, dok belek2, dok telek2, dok ukur2..
alaaa, nak buat juga lah!!!!!!!
tak boleh sabaq dah ni, hahahaha..

So dah jadi la maxi dress macam gambar atas tu..
cuma untuk Hafni je tak ada...
saya salah lagi potong kain, masa ukur nampak cam besar, bila dah jahit, adoiiii, kecik plak...
bagi Hafni cuba, sebelah tangan lagi tak leh masuk, eeeeeeeee...
rugi kain tang tu...
saya je la yang ada baju batik Sarawak....
emm tak dapat nak sedondon dengan Hafni, hukhukhuk...

Bila dah siap satu, sekali dapat idea..
habis saya punggah kain2 lebih yang ada..
asal ada satu meter lebih tu, memang boleh buat baju baru lah...
sekali tekan pedal mesin, dapat la 4 pasang dress macam kat atas tu, yehh..
saya just pergi beli kain kosong je untuk tambah bahagian dress bawah, kain bercorak, guna untuk bahagian badan dan tangan...
haha jimat tak, jimat tak...

Daripada 4 pasang tu, 1 dress tu dah pakai.
yang Sarawak dan satu lagi batik Indon saya nak simpan buat pakai raya ni..
kira macam tema batik la tahun ni..

Batik Indon tu, kirim kat mertua belikan masa diorg jalan2 ke Pulau Carimon [betul ke eja nye?]
tahun 2012..
hah, lama gila..
sebenaqnya saya dah potong2 dah kain tu..
nak buat baju peplum, masa tu hot dengan peplum tengok Izara pakai, iskkk..
pastu kan tak jadi, huhuhuhu..
lepas tu terbiar, terperuk je dalam bekas kain...

Sekali dah mai musim batik versi maxi dress, saya pun makeover la jadi baju baru..
ada lebihan lagi kain, dok fikir banyak kali nak buat ke tak untuk Hafni..
kalau ikut teringin tu, nak la buat..
kalau ikut takut gagal tu, tak nak la buat, huhuhu...

Masa tu MIL beli 4 meter.
ada 2m tu saya reserve untuk baju batik enSuami.
sampai la ni la, tak jadi lagi baju batiknya..
nak hantar kedai mana pun tak tahu...
cuma weekend lepas, saya kuatkan semangat buat pola baju kemeja..
saja nak cuba2 buat sendiri, kot le boleh jadi baju kannn..
huh, rumit nya nak buat baju laki ni..
adoi, tengah dok maintain semangat ni, kalau dah hilang semangat kang, pakai tak siap la baju dia..

Saya dah tanya enSuami, aci dok pakai baju batik masa hari raya?
kalau dia mau pakai, boleh la sedondon kami 3 beranak pakai batik Indon tu, hihihi..
dia jawab, mengarut je, mana da orang pakai baju batik masa raya???
alaaa, tak ada ke orang pakai? kalau tak ada, Sayang la jadi orang pertama pakai, hehehe..

Saya rasa, ada je kan, orang pakai baju batik??
ada tu, orang Indon, baju batik diorang versi leher baju raihan tu..
saya nak buat cam tu la, malas nak buat kolar..
kalau tak ada kolar, kurang sikit 1 kerja..
tapi enSuami cakap tak formal la tak ada kolar, baju batik kan nak pakai pi sekolah..
adoiiiiiiiiiiiiii...
entah jadi ke tidak tu, kita tunggu je la ek...
saya takut kalau jadi pun, enSuami tak mau pakai kang, sedih I tau...
ye la pnIsteri ni amatur je, jahit pun senget2, huhuhu..
belajar jahit pun idok, buat baju ikut gaya sendiri je, tengok contoh...
mana teringin tengok orang pakai, kalau boleh buat sendiri, buat sendiri..
camtu la nak jimat..
dan menambah kemahiran diri..
suka la juga menjahit ni..
dah tu dah ada sampai 2 mesin..
kang tak jahit baju, enSuami perli lak kang..
takkan jadi perhiasan je kottt, heyyy....

Orang lain mesti dah meriah, sedondon kan??
siap semua dah kan...
saya ikut rentak enSuami je la, tak ada semangat katanya...

Duit raya, dah siap sedia..
simpan duit kecil RM1, RM5, RM10 lebihan dari berbelanja je..
tak ada nye nak pi bank nak tukar duit..
semua tu keje last minute, tak terjamin..
kang nanti duit tak ada, naya je..

Tunggu nak buat sampul je lagi..
hari tu dah siap design sampul tu..
pastu berenti sekejap, hilang semangat.
kemudian dapat idea baru pula..
hopefully weekend ni boleh settle bahagian sampul duit raya..
tiap2 tahun buat sendiri, tahun ni pun camtu la kot..
cuma versi lain sikit kot..
nak jimat kan, lagi pun orang nak duit je, sampul tu bukan simpan pun, especially anak2 kecil la..
kalau makpak boleh la simpan buat sampul masa pi kenduri..
nanti kalau dah siap, boleh la share idea tu, ye..

Jom nak sahur dah, babai...

WhatsApp : 019-3330382
Tempahan Design:
Banner | Buku Iklan | Label | Logo | Header/Edit Blog | Kad Nama | Poster

3 comments:

  1. sedih bila ingat pasal semperit..stress benor masa buat nya..
    eh, saya raya perak dan Terengganu tahun ni. 2 hari atas jalan raya je. amik cuti 3 hari. so 2 hari perak, 2 hari Terengganu, 2 hari atas jln raya.. penat je yg byk dpt nnt..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Salam sis tart nenas uat cmne..blh x share sb sy uat x jd...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, OK..
      Nanti saya cuba kongsi kan..
      InShaAllah.. :)

      Delete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)