Friday, 1 November 2013

D.I.Y : Kotak soket berlebihan eh tambahan daa...

Ye, untuk projek seterusnya.....
Masih lagi berasaskan kotak.
Kali ini kotak kasut plak...
Masa punggah kat bilik stor, saya korek2 jupa 3 kotak kasut yang masih utuh dan elok..
Sebelum ni, saya hanya teringat nak simpan kotak kasut je..
sebab kotak kasut cantik.
tebal
ada penutup yang senang buka...
masa dok asrama, guna kotak kasut untuk simpan adik2, kakak2..
lepas tu saya buat kotak barang mekap dalam projek DIY dolu2..
kali ini masa tengok blog Lipstik merah Yana, dia buat sesuatu yang waaaaa
dah paham kan apa maksud waaaaa...
Jadi saya pun haruslah nak tiru juga...hee
idea yang gempaq dan bermanfaat apa salahnya kan...
Ok, jom mulakan kerja diy kita kali ini...
hahaha, masa ni dah siap daa 70%..
tinggal sebiji je lagi lubang yang belum ditebuk...
lepas ni boleh balut lak...
masa dok tebuk2 ni terfikir, kenapa mesti tebuk bulat eh?
xda ke penebuk atau cara yang lebih mudah n cepat?
baru dapat lubang tu cantik2 sket...
ehhh, ada2 aje la Nabilah ni...
Dah tu nak masuk lubang ketiga, baru saya dapat cara yang mudah...

mula2, tebuk2 dulu dengan pisau..
tekan je kasi terkoyak sket.
kalau terer lagi biar tembus ke belakang...


Tapi kat tengah tu, dah toreh panjang2 macam dalam gambar atas...
pastu koyak yang lapisan pertama tu..
selalunya kotak kan ada 3 lapis..


Dah tu baru koyak lapisan ke2 dan ke3...
pastu kemaskan je la, kertas yang terlebih2 tu..

Amaran!
tak semua hasilnya akan jadi cantik 100% okey.
saya juz share je..
mgkin org lain ada idea yang lebih bijak...
sila la bagitau saya ye...

dah selesai tebuk lubang, masa untuk membalut plak...
[xda gambar]
sampai kat part ni baru nak tunjuk...


Saya tebuk kertas pembalut macam ni untuk lubang2 tersebut.
tapi bila nak kemaskan, jadi macam ni la plak...
huhuhu...


Petak plak akhirnyaaaa
sebenarnya boleh je nak bulatkan..
untuk lubang pertama, saya kemaskan rapat2.

tapi, tau2 je la, kertas bila kena gam, jadi basah n lembik..
so senang terkoyak.

jadi untuk mengurangkan tekanan daripada terkoyak, saya biar je jadi petak...
klu tau jadi camni, xyah susah2 buat bulat kan???
emmmm...

Ooops selingan..


saya dapat siapkan balutan ni sambil menyusukan hafni.
nursing pilow ni sangat membantu.
sebab dua2 tangan free.
so boleh la buat kerja sambil2...

ya, ini keadaan sebelum....


berlingkaq sana sini wayar2nya, hee
ikut dan je mana nak tarik, mana nak guna...

sesi cubaan untuk menyumbat.


kalau nak tau, sungguh saya tak try dulu, extention ni muat ke tak nak masuk kotak ni..
sebab antara 3 kotak yang ada, yang ni la yang paling besaq.

saya amek je, terus ukur nak tebuk...
masa test2 ni, baru cuak...
alahai cerdik la sangat, tak ukur dulu.
nasib baik muat, kalau tak...
sia-sia !@#$%&* ngeeee

tiba la masanya nak jadi technician..
of course la kena buka dulu kepala plug ni...


bila lagi nak praktis ilmu KH masa sek dulu kann...
akhirnya berjaya juga selesaikan misi ni...
plug menyala seperti biasa...


kalau nak pendekkan lagi wayar2 tu pun boleh juga.
saya dah cuba jolok2 semula masuk ke dalam...


Awesome, boleh masuk ke dalam dengan senang, n tarik keluar dengan mudah...
macam wayar vakum karpet lak rasa, heee....

Ok, pemandangan kat plug untuk soket tambahan adalah sangat menenangkan...
tiada lagi serabut2.....


Sape lagi ada idea kreatip macam ni, jom kongsi2...
saya nak tiru buat jugak, heeeee....
Besttttttttt
mekasih kat blogger2 yang terer2 ni.
semoga lebih bijak lagi idea2 akan datang..

jom berkreatip n berDIY!




9 comments:

  1. mmg best kan kalau diy sesuatu yang sebenarnya sangat membantu kita.

    ReplyDelete
  2. waaaaaaaaa.....jerit smbl tangan dipipi dan mulut nganga besar2...kagum nye..sgt kreatif..
    blk ni nk kemas stor jugak la..

    *SALAM KENAL*

    ReplyDelete
  3. Cik Hani,

    yes, sgt best.
    saya tgok dh byk DIY yg hani buat kt blog...
    jeles tau...

    saya xsempat2, bby suka kaco, hihihi...

    ReplyDelete
  4. Ummialyaanas,

    hai salam kenal..
    xbo blah xpression tuh, hehe..

    jom berkemas, kot2 nanti dpt idea gempaq lg, bo share2 lagi..

    blk tidur kt umh ni pn mcm tongkang pecah..bla ntah nk kemas, huhuhu..

    ReplyDelete
  5. waaa terbaik dari ladang ni..klu potong segiempat pun voleyyy ekkk :))

    ReplyDelete
  6. salam kenal...

    gempaxxx!!!
    kepala plug tu adjuz sndiri kn...
    kite tgh mgharapkn asben utk buka plug tu...
    tapik spring utk sis...

    insyimanhafiz.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Kak Fizah,

    klu segiempat,senang skit kot nk toreh ngan pisau..
    ace cuba tengok, ehheee...

    ReplyDelete
  8. Hai Lesungpipit [ehhe jeles, saya tak ada lesung pipit],

    boleh je buat sendiri, xmeletop punyer, kekeke...

    kalau asben rajin, bo la dia buatkan..
    saya suka buat sendri smpi berjaya, hehe..

    ReplyDelete
  9. Salam....
    Wahhh....bezt tol idea nie.
    memang serabut tgk plug wayar bersirat kan. Mesti buat gak nie....hehehehe.
    tq berkongsi idea juga. (^_^)

    ReplyDelete

Terima kasih untuk komen bernas anda :)