Saturday, 10 December 2011

D.I.Y : Make-up Box

Hahaha, gelak dulu ye...
Sebab poket tu senget, adoi......

Almaklumlah baru berjinak2 dengan jahitan...
Baru nak menggunakan mesin jahit kesayangan yang baru dibeli...
Bila siap ni, baru rasa berbaloi2 beli mesin jahit...

Takut jugak dok pikir2 kalau beli mesin mahal2, xguna...
Nak kena pelekuk ngan enSuami, huuuuuuuuu....

Ni hasil kerastangan pertama ye Sayang...
Nak bagitau xsia-sia mesin tu ada, huahuahua...

Lepas ni masuk kelas jahitan, boleh la wat baju macam2 fesyen...
Yeh, xsabar!!!!!!

Walaupun before ni dah ada jahit baju, tapi main hentam je potong kain...
Ikut teori sendiri, xpakai undang2 jahitan yang betoi...

Kotak mekap ni pun, main hentam jugak...
Potong kain, agak2 bo balut kotak tu....

Ha, mesti orang pelik kan...
Nabilah Ahmad bukan la pemekap pada hari2 biasa...

Kami ni special case OK!
Xla banyak sangat alat2 mekap, tapi basic alat tu dah ada...

Untuk ape ni, beria-ia sangat ni....
Hehehe, Nabilah ada projek baru...

Memandangkan kotak dah siap, baru bertambah keyakinan nak wat keja esok...
Wat keja pe ni, xpaham lar.....

Oke, oke, Nabilah dah mulakan minat yang dah lama terpendam.
Dulu cita2 nak buka butik pengantin 3 tingkat...
dengan tiga skop utama iaitu katering, beauty n spa dan butik pakaian pengantin...

untuk mencapai cita2 ni, klu bab memasak siau2, boleh la....
Cuma nasi minyak, nasi beriani ka, xpenah la lagi buat....
Bab nak menjahit, banyak dah idea dalam kepala, kadang2 takut lupa dah lukis2 kat mana2 buku yang sempat, ntah ke dah hilang...
Skang ni bab mekap dah selesai, dah amek kursus.
Esok adalah penentu pada permulaannya.

Nak mekap pengantin esok ni, takut takkkkkkkkk....
Huuuu, sakit perut haritu before pengantin sampai nak trial mekap...

Alhamdulillah si pengantin puas hati
Harap2 dia bercakap jujur [hahaha, risau gak ni]

Dalam keadaan kalut dan bajet yang kureng.......
Box macam ni sahaja yang dapat Nabilah hasilkan untuk kegunaan sementara ni...

Kepala otak ni dah besa wat benda renyah ni...
Kali ni Allah bagi lg idea nak buat box/beg mekap ni...
Sebab eyeshadow n lipstik palette tu panjang semacam, nak cari beg yang simple dan sesuai, xjumpa...

Tiba2 masa buka almari baju, nampak kotak kasut hari raya hari tu...
Ting!!!
Ha, macam bo je ni.
Cepat2 test muat x......
Muat la, eee syoknya.

Kepala otak pun ligat pk...
Nak buat mcm box mekap profesional tu....


Xnak nampk cop kotak kasut, balut dlu dengan kertas, hehehe.....
Sebab kain yang nak digunakan tu agak jarang, nampak jenama kotak, hahahaha.


Ha, kasut Betty Blue. huuuuuuuu.

Kain yang digunakan tu adalahhhhhh kain tudung bidang 60' yang dah xmau pakai.
Sebab selalu senget benget bila pakai tudung ni, sebab tudung bawal ni, material ni keras sket dari biasa, adoi..
Minta maap la tudung, dah korban untuk wat beg mekap ni, kekeke......

Masa potong2 ni pun, agak2 je...
Wat macam nak balut kotak, atau buku...

Masa ni xsempat amek gambaq pun, sebab kalut n stress, takut xjadi plak....

Potong kain pun senget benget...
Makanya ada la ruang2 yang xtertutup, huuuuu...

Nasib bek masih bijak..
Potong sket corak sulaman tudung tu...
Pastu tampal kat situ....
Yeh, kan dah tertutup, cantik lagi..
Bijak kan...... =)

Pas2 jahit tangkai dia dengan stabil...
Tapi senget jugak.
Tapi suka sangat la, sebab kemas elok, rasa kotak ni stabil la, xda nak senget2 kalau letak barang nanti...


 Dah siap, test semua susun2 barang2 dalam kotak...
Baru nampak kemas camni....
I Likeeeeeeeee............

Dan untuk penutupnya, Nabilah beli getah.
Sebab dok terbayang nak wat camni....
Sukeeeee gilerrrr, impian tercapai!
Tapi senget benget la..
Lenguh tengkuk dok jahit getah ni...
Sambil dok jahit, sambil dok bebel...
Kenapa mesti senget??? dah sebolehnya betulkan, lurus, straight betoi2...
Bila dijarumkan sebelum jahit, jadi senget jugakkkkkkkkkk.
Ha, belasah la, senget xsenget.
Janji matlamat tercapai....

Puas hati!
Tak sabar penampilan untuk esok..

Box mekap dah kreatifffffff.
Mekap pengantin, cantik takkkkkkkkk?

Huuuuuuuuu, tolong doakan lah ye..
Buat yang terbaik.
Nak baca doa banyak2 la, bagi pengantin naik seri.

Bukan salah tanganku yang mekap....kekeke....
Mana yang dipelajari, macam tu la saya buat OK.

Selamat Pengantin Baru untuk pengantin cuti sekolah ni....
Cantik, cantik jugak.....
Tapi jangan terlepas pandang benda yang harem.....
Semoga majlis diberkati Allah, amin.

Esok makan nasi kenduri yeh.. Duaa tempat lagi.
Pastu nak balik Sekinchan.
Cuti seminggu........
Boleh ke ni, huhu.....


No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)