Monday, 26 April 2010

Kursus Frozen Food di SMK Jalan Reko

Kursus Frozen Food diadakan di SMK Jalan Reko pada jam 9.40 pg dan selesai lebih kurang pada pukul 5 petang. Kursus ini di bawah anjuran Cawangan Bandar Seri Putra (Caw BSP-Cawangan Kak Haslina la ni). Nabilah, Nada, Kak A'an, penyertaan kami ditaja oleh (tidak diketahui) Yang lain, semua bayar yuran kursus sebanyak RM 120. OO CIKGU SEKOLAH KAH YG MENGAJAR TU, MGKIN UPAH PI BUAT CULAAN ARITU.

Resipi yang kitorg belajar adalah: SEMUA BAGUS RESEPI INI
  1. Chocolate Moist Cake
  2. Pizza
  3. Creampuff
  4. Cucur Badak
  5. Karipap
  6. Samosa
  7. Donat
  8. Kuih Bakar Pandan
  9. Sardin Roll

~Cikgu masak ni, ada bisnes sendiri. buat bisnes frozen food. Boleh tengok dia punya blog wanrusyaini industries. Besnyer dapat buat camni. Nabilah suka la.~ BILIK ERT SEKOLAH NI LENGKAP JUGA YA SEMUA ADA.

~Peserta kursus yang menyertai semalam~ AIK YG AMIK GAMBAR  INI X MENCATAT RESEPI KAH?

~Nak uli doh pizza~ KALU DEKAT RUMAH BELI LAH YG KECIL MESIN NI YANG PEGANG GUNA TANGAN

~Tepung Donat~ TEPUNG DONAT SAMA DOH KAH NAK BUAT KARIPAP & PIZZA?

~Doh pizza yang Nabilah buat~ DICUCUK GUNA GARPU KAN ? MAK PUN BUAT GINI, TP MASUK DALAM ACUAN LAIN CIKIT

~Piza yang telah siap diletakkan sayur2 dan sosej~

~Aktiviti menambah cheese banyak2 tu....sbb lebih banyak lagi cheese~ BANYAK CHEESE SEDAP X

~Ni la rupa piza selepas dibakar. Bersedia utk dibungkuskan~ PASARKAN KAT SARAWAK NI

~Donat yang telah siap dibakar~

~Nabilah tolong kaco untuk chocolate moist cake, hehe~BENARKAH NI KENAK YA DIKACAU LAGI, XGUNA MESIN KA


~Dah siap chocolate moist cake. Nyummy~ WARNA WARNI LAGI SEDAP

~Masa dok tenyeh creampuff~

~Dah siap disumbat cream kastard~ENTI KARI AYAM SEDAP JUGAK KKANN

~Cara nak lipat samosa. Baru tau, paling excited Nabilah belajar samosa ni. Udah lama nak tau camna nak lipat samosa. Buat kat rumah xjadi. Tapi xla comel sangat. Nanti boleh la praktis lg.~


~Samosa yang telah siap dilipat~ APAA INTI INI, ADA SOS DIA X?

~Sardin roll. Nasib baik, cikgu lupa bawak sardin. =) So dia letak inti karipap ja. Selamat den bo makan. Kalau x, teringin juak, huhu~

Kami semua diajar dalam konsep untuk frozenkan makanan. So, kadang2 nampak cam plek, knpa donat dibakar, sebab kita nak frozen kan. banyak la dapat ilmu semalam. Cuma sekarang bila nak mula buat semula selepas menghadiri kursus. Nabilah target utk praktis yang tidak mmerlukan mixer besar atau oven. Kalau nk buat kat umah sewa ni, yang simple2 dulu la. Yang pertama nak buat samosa. Yeh!

Lepas ni kena plan untuk berbisnes plak. Kalau cerita kat Natrah, dia suka ni. Tapi sekarang keadaan xsesuai plak untuk dia terlibat hal2 camni. Kena jaga kesihatan dlu. Dah bersalin, pantang, sihat balik Bangi semula, boleh la bincang. InsyaAllah. BGUS LA BOLEH BUAT BISESSSSS





~Dah habis sudaa, bergambar kenangan bersama Cikgu Wan dan rakan2 dapur yang lain~

No comments:

Post a Comment

Terima kasih untuk komen bernas anda :)